Nyläst

Under helgen har jag köpt och läst ut den här. The fault in our stars av John Green. Jag stod inne på Pocket Shop och valde mellan denna och How to be a woman av Caitlin Moran när Nils sa att han just läst den här och att den är skriven av ”han som jag (alltså Nils) berättat om som gör fantastiska Youtube-serier med sin brorsa”. I samma veva började hon som jobbade på Pocket Shop att åh-a sig över samma bok och hur bra den är och det avgjorde saken.

Inte tänkte jag då på att det var samma bok som Lisa tokhyllat och som kommit ut på svenska under namnet ”Förr eller senare exploderar jag”. Inte visste jag heller att boken är en supersuccé världen över och att den ska bli film. Ingenting visste jag, egentligen.

Men nu vet jag och jag kan bara falla in i alla hyllningskörer. Den här boken fick mig att gråta, skratta och drabbas av kli. Den fick mig att vilja sträckläsa böcker igen och den fick mig att vilja gå ner i tjänst för att kunna ägna riktig tid åt att skriva egna.

Den handlar om 16-åriga Hazel Grace som är obotligt sjuk i cancer och lever på lånad tid tack vare en mirakelmedicin och en syrgastank som heter Philip som hon alltid måste släpa med sig. Hon träffar Augustus på ett ”ungdomar med cancer”-supportgruppsmöte och blir alldeles tagen, men vägrar bli kär eftersom hon ändå bara ska dö och det är inte speciellt snällt att gå och göra så att folk fäster sig vid henne om hon ändå bara ska dö. Hon är som en handgranat som förr eller senare ska explodera (därav den svenska titeln) och hon vill försöka minska antalet casualties genom att inte komma folk för nära. Ja, så hon läser mest böcker och kollar på Americas next top model och håller sig för sig själv, eller med sina föräldrar (som redan är ”bortom räddning” eftersom de känt henne så länge) och hon läser framför allt samma bok om och om igen. En bok som handlar om en tjej med obotlig cancer och som slutar mitt i en mening, eftersom tjejen som också är berättarröst förmodligen dör innan hon hinner berätta klart.

Jag ska komma till mitt lökiga ”en mening om …” strax, men först vill jag visa den här bilden som ett bevis på hur mycket jag tyckte om boken. Har beställt tre till av samma författare och mår just nu lite dåligt över tanken på att jag kommer att få dem tidigast på tisdag.

I alla fall:

En mening om varför en ska läsa boken:

Sällan har jag stött på sådan karaktärsuppbyggnad som i den här boken, som dessutom är spännande, smart och alldeles alldeles underbar.

En mening om varför en bör undvika den:

Man bör inte undvika den här boken alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: