Frågor och svar

Lillebror sover och Bo sitter fast i paddan. Alltså har jag tillfälle att ta tag i disk och tvätt för kaffe och interwebz. Här kommer svar på några av frågorna:

Maja säger:

Hej Maria, jag är en trogen men (hittills) hemlig läsare av din blogg!
Älskar hur du skriver och vad du skriver om. Min favvogrej är nog alla maträtter du kallade Bossa när hon var mini. ”Hej du, fiskaladåb” tänker jag ofta när jag ser tjocka bebisar sitta och glo i vagn och skrockar åt din uppfinningsrikedom. Vilket osökt leder oss till min fråga. Jag är själv journalist och marknadsförare, älskar att skriva och drömmer våta drömmar om att få grymma copy-skills. Alltså det är inget jag bara skriver nu – jag tänker detta ca 15 gånger varje arbetsdag. 
Har du nåt tips för att bli bättre? Bra kurs/bok/föreläsare/inspiration/etc etc? (och säg inte ”naturbegåvning”, det är liksom försent) (har dock journalistikutbildning)
Ps. lova att fortsätta skriva!

Hej Maja. Tack för de fina orden! Jag kan dock inte ersätta dig med ett supersvar, för så här är det: jag vet inte om jag har några grymma copyskills. Det är inte bara som jag säger, eller den där vanliga osäkerheten kring att bli påkommen som en bluff, utan jag vet verkligen inte.

Innan jag började på den byrå jag är på nu hade jag aldrig varit copywriter. Jag är, precis som du, utbildad journalist och har liksom mest hoppat på de jobb som kommit min väg. Nu lät det som att folk alltid kastat jobb efter mig. Så är det inte, men jag menar att jag inte har haft någon tydligt snitslad bana riktigt. För trots att jag en gång närde en dröm om att få berätta historier – och kanske till och med föra fram saker i ljuset – så har rädslan över att inte kunna försörja mig alltid varit större. Detta har jag fått hemifrån. ”Du måste alltid se till att ha ett fast jobb, och helst inom kommunen för det är det tryggaste du kan ha och dessutom får du sex veckors semester när du fyllt 40!!!” typ.

Eftersom det ej kryllar av trygga reporteranställningar blev det inte så mycket mer än något år av journalistikjobb för mig. Att ha en fast lön och allt det där gjorde att jag gled över till press&pr-tjofräs, projektlederi, uppdragspublicism och sedermera reklambyrå (eller kommunikationsbyrå kanske är mer sant).

Hur som helst. Jag vet inte om jag är en bra copywriter, för det första jag tänker när jag ska komma på en bra idé är ”MEN TÄNK OM JAG INTE KOMMER PÅ NÅGOT DÅ!!!”. Och ibland kan jag inte låta bli att tänka på alltings meningslöshet, så att säga. Ej en bra egenskap när man ska jobba med reklam.

Min tjänst är dock delad och jag lägger halva min tid på att kommunicera kring själva företaget jag jobbar på. Pressrelaser, events, sociala kanaler osv. När det gäller den biten har jag större självförtroende. Jag vet att jag är en duktig projektledare som aldrig glömmer någonting och alltid ser till att saker blir gjorda. Där ligger min ängslighet till min fördel! Är så rädd för att göra ett dåligt jobb eller att göra någon besviken, så jag ser alltid till att … ja kanske inte överleverera, men ni fattar. Överförsäkra mig om att allt blir bra. Plus att jag har stor erfarenhet av att skriva releaser, så det känns cool. Tur, för då vet jag i alla fall att jag fixar halva mitt jobb. Men som sagt: copybiten. I don’t know? Kan jag det? Jag vet inte.

Gud vad långt och luddigt detta blev. Du ville ha tips, ju. Jag har faktiskt ett tips. Kolla på Mad Men. Det gjorde jag innan jag började på mitt nuvarande jobb och det hjälpte. Peggy blev min ledstjärna och sättet hon använder alla sina sinnen på, när hon ska komma på idéer, har jag tagit tillvara på. Alltså verkligen försöka ”uppleva” (om än bara i tanken) produkten eller tjänsten man ska kommunicera kring med alla sina sinnen.

Just det! Boken ”Please copy me” har också massa bra tips. Den läste jag och blev lite lugnad av.

Igen: vad långt detta blev. Ska försöka att inte bli så randig i mina andra svar.

En tanke på “Frågor och svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: