Nu bejakar jag den inre kontrolltanten hela vägen till Liverpool

Det var så länge sedan jag och Nils var iväg på ensamresa att jag är som helt nopprig. Det känns helt overkligt att vi ska få tre nätter och nästan fem dagar för oss själva. För att tramsa runt och vara oansvariga, ha sovmorgon båda två och bara göra saker vi känner för.

Men jag är ju nervös också. Jag vill att mina föräldrar, som kommer hit och bor i huset med barnen och katten, ska ha det bra. Jag vill att de ska få slippa det värsta trotset och att det ska vara mysigt och roligt umgänge hela helgen. Men det är ju svårt att råda över. Därför försöker jag kontrollera det som kontrolleras kan. Med barnmanualer, till exempel. Här kommer en lång en, över hur Ben funkar. Stop me if you think that you’ve heard this one before:

Ben Bubba Hellbjörn: så funkar han (vid snart sju månaders ålder)


Mellan klockan 6 och 7:30 – vaknar. Äter gröt med någon slags frukt på. Dricker vatten ut pipmugg eller flaska med munstycke no. 3. Obs: håll en handduk under hakan på honom när han “dricker”.


Cirka klockan 11 – lunch. En burk mat + vatten. Värm burken i 30-40 sekunder.


Cirka klockan 14 – mellanmål. En flaska mjölk (vatten till 150 ml-strecket, fem mått pulver, värma i cirka 30 sekunder, dvs ett tryck på microns startknapp, munstycke no. 2 på flaskan) + en påse “morgonmums” eller en halv burk yoghurt.


Cirka klockan 17 – middag. En burk mat + vatten.


Cirka klockan 18:30 – ombyte till pyjamas, intag av en flaska välling (sexmånaderstetran i flaska med munstycke no. 2, värm cirka 30 sekunder).


Cirka klockan 19:00 – nattning. Bär omkring på honom i bärselen eller famnen och se till att han har napp. Kom ihåg att slå på monitor-mottagaren (sändaren står konstant på under sängen). Tänd hans nattlampa.Sömn under dagen:


Han sover 2-4 gånger per dag. Oftast ett längre pass och ett par kortisar. Låt honom inte sova efter klockan 17.Under natten:


Han klarar sig utan mat, men vill oftast ha en flaska någon gång mellan 1 och 3. Ge honom då 150 ml + fem mått mjölk. Fixa med fördel i ordning en termos hett vatten + en flaska kallt vatten + mått i dosetten så att ni har det på övervåningen.


Byt blöja under natten om den verkar alldeles för kissig. Annars: strunta i det.En gång per dag: 5 d-droppar (vi brukar ge på en sked)


Var tredje timme (ej under natten): ögonsalva. Vid behov: skölj ögat med koksaltslösningen först.

Manualen är utskriven och sitter på kylskåpet bredvid denna information:

Bo Hellbjörn: så funkar hon (när hon är drygt tre år):


Hon äter frukost, lunch och middag och oftast ett mellanmål på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Ge henne också en macka mellan middagen och kvällsvällingen (som hon får vid 19).

Fredag kväll får hon popcorn och päronfestis. Lördag betyder lördagsgodis. Fast ni har fria händer att skämma bort henne hur mycket som helst när ni har henne.Allmänt:


Batterierna till monitorerna går att ladda i batteriladdaren (ska ligga på radion i köket).


Mediciner, termometer, plåster, nässpray osv finns i lådor ovanpå höga skåpet i badrummet.


Bens hak- och dregellappar ligger i hörnskåpet i köket.


Närmsta bageri ligger på det lilla torget vid Toleredsgatan 3, ungefär.


Närmsta butik är Coop nära på Kyrkbytorget. Följ Eketrägatan på andra sidan spårvägshållplatsen för att hitta dit.


Större matbutik och fler affärer finns på Wieselgrensplatsen (det var där vi var på Willys, mamma), några spårvagnshållplatser in mot stan eller en promenad på cirka en halvtimme.


Bossa vill väldigt gärna gå på Lek & Bus-landet med morfar. Om han orkar så ligger det på Backaplan.

På Rambergsrinken finns “Allmänhetens åkning”.

Det är okej att kalla mig topp tunnor tokig nu.

Så. Dags att sätta igång med dagens göromål. En vill ju inte att föräldrarna ska behöva leva i träck i vårt hus.

9 reaktioner till “Nu bejakar jag den inre kontrolltanten hela vägen till Liverpool

 1. Haha, du är ju för gullig! Jag gillart och kallar dig inte för tokig. :-)Men inte fem mått mjölk på natten va? 😉

  Gilla

 2. Haha, jag trodde bilden visade ytterligare manual, tyckte det var lite väl att kräva att de skulle packa och städa också! 🙂 ha det fantastiskt!

  Gilla

 3. Är precis likadan när barnen ska ha barnvakt! Har till och med en särskild \”manual\”-bok som följer med. Kokar ju egen välling så däri står recept och rutiner osv osv.En barnvakt, som bara skulle natta storungen och hänga kvar ett par timmar, blev helt häpen när jag gick igenom alla \”om det händer – gör så\”, hon tyckte det lät jättemycket att alltid ha i huvudet. Men grejen är ju att man som förälder

  Gilla

 4. Haha! Men garanterat superbra för dina föräldrar, blir ju jättelätt att barnvakta när det finns så bra info om allt. Svårt att fråga en sjumånaders hur den brukar göra med olika saker…

  Gilla

 5. Herregud, ni kom väl iväg trots Sven va?Barnmanual=skitbra, brukar jag också skriva. Känns tryggt för alla parter :-)/Ida

  Gilla

 6. Mycket utförligt, jag kommer bli likadan känner jag! MEN, jag har en fråga: Ska locket vara kvar på barnmatsburken när man micrar? Uppdatera manualen med detta i händelse av att jag någon gång ska passa kidsen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: