Lilla Drevet

Lyssnar ni på Lilla Drevet? Jag tycker mycket om den podden och senaste avsnittet kan jag highly recommend. Kringlan (som är en av mina favoritpersoner) håller på att göra en Britney verkar det som och Ola Söderholm är extra rolig och på pricken. Och Nanna Johansson är som alltid så himla retorisk och vass och bra och sa en sak som fick mig att tänka på en grej som jag kom på att jag vill blogga om.

Bare with me, jag har druckit lite rödvin.
I alla fall. Jo, på tal om kritiken som Lilla Drevet fått om att det är så himla vitt (förutom de tre nämnda vita personerna så ingår även vita Liv Strömquist i Lilla Drevet, men hon var inte med i senaste avsnittet) så kör Nanna en prata om att dela in hur man ser på jämställdhet och fördelning och vilka som får synas i media. Hon definierar tre grupper av folk med åsikter:
– De som tycker att mediebruset ska spegla befolkningen rakt av (50/50 män/kvinnor 80/20 vita/rasifierade (obs: Nanna/Ola/Kringlan valde genomgående att säga ”rasifierade”, ej mitt ordval).
– De som tycker att alla, oavsett om man är man eller kvinna eller transperson eller rasifierad eller handikappad eller kortväxt eller vadsomhelst, ska ha lika stor rätt att se förebilder i media oavsett hur ration i befolkningen ser ut.
– De som tycker att man inte behöver tänka på sådant här, eftersom ”det där löser sig organiskt”. 
Jo, jag kom att tänka på min bror och min pappa, för de hör till den sistnämnda gruppen. De har båda uttryckt att ”det där kommer att ordna sig med tiden” och att ”vi ju ändå kommit långt med jämställdheten”. Varje gång jag pratat med dem om det så har jag blivit så f r u s t r e r a d. Jag har inte lyckats komma någon vart med mina argument, eftersom de slagit ner mig med ”det sunda förnuftet” och ”vaddå, JAG gör ingen skillnad på folk och folk och det har väl gått bra för dig?”. Typ. 
Jag fattar ju att de inte kan se den större bilden eftersom de är män och vita och medelklass och därför drar väldigt mycket fördelar av rådande världsbild. 
Men jag skulle vilja kunna visa dem. Jag skulle vilja kunna visa dem utan att de suckar och himlar med ögonen inombords åt deras ”tokiga arga lilla familjemedlem som bryr som för mycket om trams”. Jag skulle vilja kunna framföra argument som får dem att lyssna och tänka efter. För jag tycker ju om dem så väldigt mycket. 
Hoppas att Lilla Drevet kommer att ta upp ur man hanterar folk i sin närhet, som man gillar, som tillhör den där kategorin ”det där kommer att ordna sig med tiden gäsp” så att man slipper känna så mycket ångest när man pratar med dem att man måste välja bort massa saker man helst skulle vilja prata om. 

4 reaktioner till “Lilla Drevet

  1. lyssnar du på crazytown också? kringlan och josefin johansson, också extremt underhållande.tänkte btw testa din potatisgratäng idag, har höga förväntningar! 😉

    Gilla

  2. Jag älskar både Lilla Drevet och Crazy Town! Och Kringlan. Älskar också att han verkar ha tappat det en smula, fast på ett väldigt beslutsamt och smart sätt. Och följer man honom på twitter så inser man verkligen hur deppigt och dumt ryggdunkande vänster/feminist/vänsterfeminstdebatten kan vara, och det är väl det Kringlan kritiserar, vilket leder till att många ba: \”Blä, vit kränkt liberal man!\” Får mig att tänka att man kanske avfärdar lite för många med den kritiken? Även jag själv alltså. Ganska dumt och antiintellektuellt ändå.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: