Genipodz

Min kompis Johan ska lyssna på några avsnitt av alla poddar som finns. I världen. Det är sjukt ambitiöst och väldigt spännande. Hoppas att få höra mycket om vad han hittar.

Jag lyssnar också mycket på poddar, men inte mer än kanske två avsnitt om dagen. Och då har jag mina ”vanliga”: HannaPees otroliga podcast, Värvet, Crazytown, Alex & Sigge, This American Life, NPR Pop Culture Happy Hour, Lilla drevet, Moa & Matildas podcast, The Moth, Medierna i P1 och några till.

Jag har inte tipsat så mycket om poddar förut (jo, lite, men inte asamycket), men nu vill jag tipsa om två som jag börjat lyssna på ganska nyligen:

Synfält framåt. Kristoffer Appelquist och Tobias Wahlqvist intervjuar politiker som vill bli valda i antingen Europaparlamentsvalet eller det ”vanliga” valet. En i veckan, varje tisdag, alla får vara med. Även SD och Piratpartiet. Fast inte Fi än? Om jag inte missat det. Hur som. Det är väldigt intressant och väl utfört och det handlar alltid om ”hur menar du nu” och aldrig om att försöka sätta dit och visa att man vet en massa om det som intervjupersonen pratar om. Med tillräckligt många ”hur menar du nu”-frågar kommer man bort från det som brukar förknippas med en politikers sätt att svara på frågor och så utkristalliseras på magiskt vis vad politikern … egentligen menar.

Genier. Moa Gammel intervjuar genier, vilket hon tycker är personer som citat: ”äger sitt eget liv”. Första och halva andra gången jag lyssnade så störde jag mig på att Moa var så insmickrande mot sina intervjuoffer samt att hon ställde ledande frågor. Alltså, att hon först ställde en fråga och sedan la till tre meningar som guidade intervjupersonen i en viss riktning innan intervjupersonen hann börja svara på frågan. Men sedan tänkte jag att det beror nog mest på att blivit lärd att man inte ska intervjua på det viset, men det betyder ju inte att man inte BÖR intervjua på det viset och så sket jag i hur hon intervjuade och bara lyssnade. Och satan vad inspirerad man (jag) blir. Om ni vill testa att lyssna: börja med Märta Tikkanens avsnitt. Så fint. Så fin. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: