Önskerubbe: hur man städar ett hus med två barn

Maja undrar hur man städar ett hus med två barn. Med tillägget att hon har ett (barn) och hinner inte.

Jo, så här: man övar i elva månader och blir en fucking wizard.

Hur är det nu man säger, det krävs tiotusen timmar för att bli amazing på vadsomhelst? Säg att jag städade fyra timmar om dagen (brukade ägna varje förmiddag åt städ) när jag var föräldraledig. Fyra timmar gånger fem vardagar i veckan i ungefär 48 veckor. Det blir … ungefär 960 timmar. Okej, inga 10 000 alls, alltså, men jag blev ändå rätt bra.

Nämen, i början var det kaos. Hann ingenting, fick ingenting gjort och hemmet var en bajskorv. Precis innan jag gick tillbaka till jobbet, dock, så jävla clean hemmafru.

Jag gjorde samma sak varje dag, fast kanske lite extra på måndagar (extra mycket att städa efter helgen, ju). Jag vaknade med barnen, utfordrade desamma och satte Bo framför teven och Ben i gåstolen. Sedan svabbade jag av köket (golvtvätt varannan dag, dammsugning varje) och plockade leksaker i vardagsrummet och tog emellanåt en dammsugning även där. Sedan tog jag en runda i hela huset och plockade tvätt och tog med mig Ben ner i tvättstugan och slängde in en fyrtio- eller sextio- eller vittvätt. Hängde också oftast en tvätt och såg då till att strumpparen hängde bredvid varandra och att allt som skulle in i köket (haklappar, tvättlappar etc) hängde på samma ställe så att det skulle bli enkelt vid upphämtning. Sedan gav jag Ben mjölk och la honom och passade på att bädda storsängen när jag ändå var på övervåningen. På väg ner efter läggningen tog jag en översyn av badrummet på övervåningen. Tog med blöjpåse och soppåse ner och röjde bort leksaker som låg i duschen/badbaljan.

Medan Ben sov satt jag sedan bredvid Bossa i tevesoffan och vek tvätt. Om jag hann tog jag även tag i något mer som behövde göras. Till exempel en städning av toan på nedervåningen eller vattning av blommor och sortering av ”viktig post”.

När Ben vaknade stängde vi av teven och körde lunch och aktivitet (museum, lekplats osv) och sedan lagade vi mat så att det var klart tills pappan kom hem.

Så såg de flesta dagar ut mot slutet av min föräldraledighet och det gjorde att vi kunde viga helgerna åt roligare saker än att städa. Men det krävde sin ringa tid för att komma in i det. Plus alldeles för mycket tevetid för stora barnet. Inte för att hon klagade, men.

5 reaktioner till “Önskerubbe: hur man städar ett hus med två barn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: