www – SÅ HÄRLIG GREJ

Jag håller med Ellen i det här inlägget. Sådan jäkla bullshit, va.

Kan inte tänka mig att mitt liv varit så socialt som det är om jag varit avhållsam med screen time. Så många jag säkert tappat kontakten med helt om det inte vore för Facebook och Instagram och så många fina jag lärt känna genom bloggeriet. Ania, Sofia, Ewonne och Jonna har jag träffat, både med och utan kids, och flera andra känns det som att jag känner fast jag aldrig träffat dem. Som Jenny, som dragit igång världens härligaste odlingsgrupp på Facebook och häromdagen skickade denna laddning fröer till mig:

I går satte jag rödbetor, melon, vaxbönor, broccoli, paprika och sojabönor i små förkultiveringsdrivhus i köksfönstret och i dag skickar jag vidare det som är kvar till Josefine, som i sin tur får ta vad hon vill ha och kanske lägga till något och skicka vidare till Katarina.

Nej, men interwebz alltså. Bra skit. Klart att man inte kan stirra i skärmen jämt, för då gör det väl ont i ögonen och det är nyttigt att röra på kroppen ibland. Men på det stora hela: smarta skärmar gör med nytta än skada. Om inte annat så tror jag att det kommer att göra åldrandet bättre.

För ungefär 13 år sedan jobbade jag med hemtjänst och träffade så många ensamma gamlingar. Gamla människor som aldrig varit utanför Göteborg och knappt Hisingen (det var ju ett stort äventyr att ta häst och vagn över bron förr i världen) och vars enda kontakt med en annan människa på hela dagen var jag. Jag som kom där med en pre-fabbad maträtt och stannade så länge som schemat tillät (ibland 90 sekunder, dvs den tid det tog att värma den där maträtten).

Jag  minns en dam som läste en bok om dagen, men inte hade någon (förutom mig) att prata med om böckerna. Jag minns en annan som man fick hälla upp någon deciliter sherry till varje för- och eftermiddag samt på lunchen för att hålla hennes ångest i schack. Ensamma, ensamma människor som var för friska för att bo på hem med andra, men som behövde mänsklig närhet.

Jag tror att jag och andra som i dag hänger på smarta skärmar kommer att löpa mindre risk att inte ha någon att bolla med på äldre dagar. Jag tror att risken för den där typen av avgrundslös ensamhet är mycket mindre i framtiden.Tack Internet

8 reaktioner till “www – SÅ HÄRLIG GREJ

 1. Och ja. Det tror jag också. Såg en kortfilm igår om en gammal man som blivit helt helt ensam efter att hans fru, sedan 53 år, gått bort nyligen.

  Gilla

 2. Eller hur, internet kommer var det som sätter guldkant på vår ålderdom, och förhoppningsvis mångas ålderdom före oss med. För titta här vad som pågår http://www.esenior.se/ Ett projekt där man jobbar med e-hjälpmedel för att skapa en bättre vardag för äldre 🙂 Coolt va?

  Gilla

 3. Håller med! Jag hade varit så himla ensam om det inte vore för internet, för nästan alla jag umgås med numer har jag träffat genom bloggen. Vet inte vad jag hade gjort när jag var föräldraledig och ensam hemma med Elly mycket, om jag inte hade haft alla dessa fina nätrelationer.

  Gilla

 4. Å så himla fin tanke, känns helt givet att du har rätt dessutom. Om att det kommer att bli annorlunda för den skärmvana generationen. Hurra för det. Gör ont i mig varje gång jag tänker på alla gamla människor (eller människor i allmänhet) som är ensamma runt om i världen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: