Skinny issues

Här kommer ett hudrelaterat inlägg.

När jag var yngre tänkte jag mycket på hyn. Finnar och så vidare. Körde med Xylocain, Clerasil, tandkräm och tea tree-olja. Och så försökte jag bli så brun som möjligt när det gick och lämnade aldrig hemmet utan kompaktpuder i fickan (det sistnämnda efter att jag fått höra av en klasskamrat att jag var så blank jämt). Varje rast under högstadiet tog jag mitt puder till toaletten och bättrade på (läs: byggde kaka) för att gömma min fettiga t-zon.

Jag bekymrade mig väldigt mycket om hyn där ett tag.

Sedan blev jag vuxen och började tänka mer på annat. Jag köpte förvisso dyra Dermalogicaprodukter, men jag bekymrade mig inte längre. Körde mina morgon- och kvällsrutiner med Special cleansing gel, Multi active toner, Skin smoothing cream och Intensive eye repair och sedan var det bra.

Sedan kom barn ett och barn två och Dermalogica är sedan lääänge utbytt mot less pricy produkter (letar fortfarande efter bästa budgetgrejerna) och ibland orkar jag inte ens ta bort sminket på kvällarna eftersom jag är så trött.

Och nu tänker jag jättemycket på hyn igen.

Jag vet inte om det har att göra med att jag inte bjuder min hud på Dermalogica längre, eller om det beror på sömnbrist och nya hormoner i kroppen, men min hy är så HEMSK mot mig nuförtin.

Det här med PMS-akne, till exempel.  Jag kan inte minnas att det var ett problem för mig innan jag fick barn. Men nu är det outtacontrol.

Efter Bo började jag få finnar på hakan veckan före mens. De försvann oftast under mensen, för att komma tillbaka efter nästa ägglossning.

Nu, efter Ben, tar de över hela nederdelen av ansiktet. Speciellt en jävel, som alltid sitter på samma fläck. Den gör att halva ansiktet bultar av smärta och när den är som värst sticker den ut så mycket att den förändrar min profil. Den blir alltid enorm och ser ut som att den ska gå att klämma, men det kommer bara blod när man försöker. Och det gör så jävla ont!

Nu sist hade jag plåser på hakan när det var som värst.

Jag har så klart googlat en massa på vad man kan göra åt detta och det som verkar rimligast är att använda aktikt kol i ansiktet (jag vet, det låter sjukt, men det ska vara bra). Så det har jag beställt nu. Från Amazon.

Men annars? Är det någon som sitter på ett supertips vad gäller hormonell akne?

I övrigt var morgonens hudrelaterade upptäckt denna: Bodyshops nya Body sorbet är ingen duschkräm. Det är en bodylotion. Så jag har duschat med hudkräm de senaste veckorna. Jaja.

10 reaktioner till “Skinny issues

 1. Har exakt samma typ av hormonell akne, som tyr gjort att jag fått ärr för att den kommer tillbaka på samma ställe. HAr faktiskt hittat en kombo som inte är skitdyr som det mycket mycket bättre. Jag kör Beauty Without Crueltys AHA-grejer (tvätt och kräm) som finns på iHerb.com. Skitbilliga, veganska, funkar på mig. Till det har jag La Roche Posays \”Effaclair Duo\”. Inte heller dyr, en tub räcker mig ca 3 månader. Tar bort smink med ren jojobaolja och druvkärneojla, finns typ på ica, billigaste removern jag någonsin köpt….

  Gilla

 2. Jag har ingen aning om nåt, men det kan också vara så att det inte är acne. Att det typ är utslag pga (kassa) produkter. Det är i alla fall min erfarenhet.Jag fick för mig att jag hade fet hy (nån hade väl sagt att jag var glansig, precis som din polare), och började använda cliniques grejer för fet hy. Fick \”acne\” på hela kinderna (alltså, det såg verkligen ut som finnar!) och klämde och tvättade med ansiktsvatten och torkade ut och torkade ut och höll på och det blev bara värre. Värst vid mens. Sedan slutade jag (av nån anledning, tvålen tog väl slut) med de uttorkande grejerna, och POFF! Finnarna försvann.Jag bara säger. Jag får utslag som ser ut som finnar (eller om det är finnar som beter sig som utslag) när min hy är för torr.Vsg för info, hoppas du hittar något som funkar, så himla TRÖKIGT att tänka på hy.

  Gilla

 3. Min har också gått bananas efter kid, särskilt över mens. Kul.Mitt bästa tips är att vara supersnäll mot huden, att återfukta, och så Basiron (eller annan benzoylperoxid). Jag ramlade över sidan acne.org, och över pms:en följer jag dess \”sätt\”. Har tamejfan hjälpt. Obs, jag har alltså kört med produkter en kan få tag på här hemma, ibland Skin smoothing cream, ibland makens Bulldog, ibland apbillig ansiktskräm syrran hade med från USA (men som inte innehåller nåt av det sidan anger som comodogenic). Även lilla tuben Hyaluspot från apoteket hjälper om en slarvat eller om det ploppar upp en envis en, gör mindre ont och blir inte lika markerat ärr.

  Gilla

 4. Tack för alla tips, finisar! Jag läser och suger in och tänker testa allt, i turordning. Tänk om det är så att jag bara tror att jag har fet hy. Så himla lurad jag varit så himla länge, i så fall. Fast allra först ska jag prova detta med aktivt kol. Verkar ändå vara en rimlig grej att rena sig med. Kolla här bara: http://www.xovain.com/how-to/beauty-uses-for-activated-charcoal#awesm=~oGMv3solFEa9TQTänkte prova att få bort vin- och kaffefläckarna på tänderna med det också. Berättar sedan hur det gick.

  Gilla

 5. Har också problem med urkass hy just på hakan och runt munnen som dyker upp som ett brev på posten vid ägglossning och sen håller i sig till mens. Skittrist. Sen när det är över tänker jag i två veckor \”meh jag måste ha inbillat mig, jag har ju flawless hy!!\”. Bara för att hamna i samma igen.Jag har upptäckt precis som Lisa att värsta tänkbara är produkter mot fet hy och acne. De torkar ut och får huden att gå bananas.Mina bästa tips är:The Body Shops Aloe-serie. Använder dagkräm och nattkräm, tvättar med ansiktsmousse. Har ett favoritansiktsvatten som inte är från Body Shop: Formula 10.0 6 so totally clean sensitive. Milt och väldigt uppfräschande. Ibland kör jag lite mandelolja under nattkrämen. Denna billiga från Apoteket är toppen http://www.apotea.se/mandelolja-apl-100-mlAnnars tycker ajg att La Roche Posays Hydreane-serie är superbra. Brukar pendla mellan TBS: aloe och La Roche Posay.

  Gilla

 6. Jag upplever att mitt skinn, eller snarare kvalitén på mitt skinn, hör ihop med vad jag äter. I de (få) perioder i mitt liv när jag har ätit bra och druckit bra (läs: ej alkohol och läsk) har mitt skinn varit fint! Speciellt upplever jag att götte påverkar, alltså mejeri, godis, snacks, snabba kolhydrater… Ja, allt götte…. /kakan PS: blev också av med min svullna mage när jag under en period inte åt så mycket fett och kolhydrater… Trist.

  Gilla

 7. Jag håller med har också fått utslag av kassa produkter för att hyn blivit för torr så slutade med allt ett tag, umpade absolut allt md alkohol i. Mensfinnarna kvarstod, på exakt samma lilla område på käklinjen. Måste tillägga ngt sjukt: mina blev OCKSÅ värre vid mens efter graviditet, dock en avslutad sådan. Men ändå. Märkte tydlig skillnad efter det.Försöker att inte hålla på med så himla många produkter i ansiktet samtidigt, men anpassa lite efter årstid. Tror även Bioderma skulle kunna funka för dig. Det finns inte i sverige, men hos Escentual.com. De är prisvärda och väldigt bra, särskilt ansiktsvattnen.

  Gilla

 8. Usch, been there. När jag var gravid hade jag näst intill böldpest, hela ansiktet värkte och blödde. Testade ALLT! då, men ärligt talat gjorde jag det nog bara värre med massa dyra starka produkter.Jag har inte riktigt samma problem nu, men runt mens får jag finnar i pannan. Det som funkar, för att inte få tusen sår, är att INTE KLÄMMA. På riktigt. Gör det inte. Kläm inte! Använder aloe vera från apoteket, milt och bra har jag fått för mig.

  Gilla

 9. Maria! Jag har alltid trott att jag har haft fet hy eller blandhy pga mycket acne i tonåren och blank T-zon osv, men har kommit fram till att den är inte fet, den är känslig! Jag har helt enkelt använt för kraftiga produkter och balansen har blivit helt rubbad. Nu kör jag ansiktstvätt och ansiktskräm från Maria Åkerberg för känslig hy samt aspirinmask (hoppas jag VERKLIGEN att du provat) för att skrubba bort döda hudceller ett par ggr i veckan. Extremt viktigt att återfukta efter masken då den är väldigt grov och då brukar jag använda mig av mandelolja över natten. Tunt lager som du liksom masserar in.

  Gilla

 10. Skippa dyra köpeprodukter!Börja istället med att göra rent med olja varje kväll. Gör ditt egna ansiktsvatten med en del äppelcidervinäger och 4-5 delar vatten. Luktar apa till en början men är sjukt bra. Vad gäller rengöringen och oljan så är det först bra att öppna upp porerna. Värm en liten handduk under hett vatten och lägg över ansiktet ca 1-2 gånger. Massera sedan in olja i ansiktet under ett tag, till slut kommer det kännas lite grusigt och det är all smuts som dras ut ur porerna. För att sedan få bort oljan gör du samma procedur som innan dvs värm handduken i hett vatten och lägg ett par gånger över ansiktet så att oljan liksom ångas bort. Du kommer känna att hela ansiktet andas när du är klar. För att stänga porerna svep över med ansiktsvattnet. Oljor som är bra är bla mandelolja eller jojobaolja. Fett löser fett helt enkelt. Till en början kan hyn bli lite sämre men det är bara för att all skit man dragit på sig vill ut. Har kört det här i ca 1,5 år och min hy är bättre än någonsin. Blir inte ens torr och fnasig på vintern!! Har världens lyster och använder endast lite mineralfoundation på dagarna. Har hittat ett som heter c/o mineralsmink som är ekologiskt och utan skit. Det här blev långt inser jag. Hör av dig om du inte fattar ett jota och vill ha en mer info. Har dessutom tips vad gäller peeling och återfuktande masker. All natural! KRAM!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: