Jag blir alltid luddig i kanterna av nya faser så det är väl inget konstigt, men

Jag vet inte om bilden gör mitt blöta utseende rätta, men ni får ta mig på orden när jag säger att jag är helt genomsvettig.

Det är ett jitter, det här med att cykla till jobbet. På plussidan har vi att det är 1. gratis och 2. innebär 40 minuters konditionsträning om dagen utan att behöva ta sig tid på kvällen efter läggning eller på morgonen innan barnen vaknar (som om det någonsin skulle hända).

På minussidan har vi det som vi ser på bilden: 1. svetten, 2. de rinnande ögonen och det rinnande sminket och 3. håret som inte bara får form efter att lufttorkas i vinden utan även blir så svettigt i hårbotten att det ser fett ut trots att det är nytvättat.

Under helt perfekta väderförhållanden hade det inte behövt bli så här. Men jag bor i Göteborg och i dag blåste det så mycket att jag kände fara för mitt liv högst upp på Göta älvbron. Vinden tog tag i mig från sidan och jag tappade kontrollen över cykeln en pytteliten stund. Dessutom var jag tvungen att trampa hårt i nedförsbacke för att inte stanna.

Cykling är bra för det långsiktiga utseendet och måendet, men absolut inte för det kortsiktiga, känner jag.

Andra observationer/tankar så här första veckan tillbaka på jobbet efter semestern:

– Det tar mer än två dagar för hornhinnan att repa sig efter ett sår. Jag råkade riva upp något med min stressade maskaraföring i förrgår och det gör fortfarande svinont.
– Jag har saknat Morgonpasset i P3! Alltså de ordinarie. Men var är Kodjo? Har han fått unge? Måste googla.
– Veckorna känns evighetslånga när jag inte är med mina barn hela dagarna. Vad mycket tid en är på jobbet, hörrni.
– Det är oerhört skönt att komma hem till lagad middag varje dag.
– Vi måste dock hitta lite enklare recept än Jamie Olivers ”tusen olika dashes of this and that and a bundle of hundra olika herbs and a knob of butter”-recept, för Nils blir stressed av alla moment och jag pallar inte att diska örtihundra skålar och stekpannor varje kväll utöver att ta hand om Bubbas kladdiga krigszon. På söndag ska vi planera för fem enklare rätter.
– Jag måste lära mig att slappna av när jag har chansen att sova. Inte ens de nätter då Bubba sover bra (för det händer ibland nu TA I TRÄ) eller när jag sover med Bo lyckas jag hamna i djupsömn. Är så jävla orolig för något oklart och det får mig att ligga vaken.

16 reaktioner till “Jag blir alltid luddig i kanterna av nya faser så det är väl inget konstigt, men

 1. Liten hjälp i det stora hela kanske, men ett tips för håret som ej blir sig likt efter cykelturen är att ha en flaska torrschampo i skrivbordlådan. Spraya lite i hårbotten, rufsa lite med fingrarna och kamma och du är som ny igen!

  Gilla

 2. Åh, och mitt tips är om mat. Jag älskar lätt mat, max fem grejer och så få stekpannor som möjligt samt gött så här kommer ett par stycken:\”alltipanna\” – vitkål + kikärtor + chorizo (eller annan körv) + lök + creme fraiche. Stek körv, sen i med lök sen i med resten. Krydda med garam masala och typ örtsalt. Servera med creme fraiche ur burken. (1 stor stekpanna)\”svenneköttfärssås\” – 400g blandfärs + 1 lök +1 pkt grädde +1-2 dl ketchup + 3 morötter, pasta. Riv morötter och lök. Koka pasta. Stek köttfärs, i med rivet, på med ketchup och grädde. Koka ihop, salta peppra ha i lite paprikapulver. (1 stor stekpanna, 1 pastakastrull)\”alltiugn\” valfria grönsaker men alltid körsbärstomater + vitlök + bacon + timjan + creme fraiche. Haka grönsaker och lägg i ugnsform, lägg i körsbärstomater hela, lägg i vitlöksklyftor hela med skal och allt. Lägg bacon ovanpå allting, häll över lite olivolja och salta och peppra. Kör i ugn tills baconen ser klar ut. Gör gegga på lite vitlök, creme fraiche och timjan. (1 ugnsform)\”en jävla ärtsoppa\” – 1 gul lök + 1 pkt frysta ärtor + 1 buljongtärning + vatten + mynta eller basilika. Hacka löken, fräs den i olja i kastrullen. Häll på 1 l vatten, i med buljong och koka upp. I med ärtor, koka upp igen. I med en näve örter och mixa slät. (1 stor kastrull) \”en jävla morotssoppa\” – 1 gul lök + 6 morötter + 4 tomater + 1 buljongtärning + vatten + 1 tsk paprikapulver + 1 msk oregano + 2 dl mjölk/grädde. Hacka lök/vitlök, slanta morötter, dela tomaterna. Fräs i olja i stekpanna ett par minuter. Häll på 8 dl vatten + buljongtärning och koka morötterna mixermjuka. Mixa, häll i mjölk/grädde och koka upp igen. (1 stor kastrull)

  Gilla

 3. GUD LINN TACK! Ska testa alla. Och med jag menar jag Nils, hehe.Christel – tack du med! Jag har dock svårt för torrschampo. Blir så läbbig struktur i håret av det tycker jag. Liksom torrfett. Fast jag kanske brukar ta för mycket av det eller något.

  Gilla

 4. Äh, det var så lite så. Pls disregard min stavning dock, samt stek löken/morötterna i köttfärssåsen en sväng innan ni häller i grädden för annars blir det nog rätt stickig smak. Lägger mig väl i torrschampoodiskussionen också när jag ändå håller på. Pratade med min frisör om det där i tisdags och hon hävdar med bestämdhet att det finns märken som bara funkar som torrschampoo och som inte ger den där volym/smutseffekten. Vi kom överens om att jag skulle gå förbi där nån dag när jag egentligen borde tvätta håret och så ska hon demonstrera sin produkt. Jag återkommer med recension.

  Gilla

 5. Kodjo är på semester tillbaka fredag har jag läst!& sedan om mat: Vi kör jättemycket på Icas \”billiga veckan\” som ofta är snabba & enkla. Vi gör dock om dem så de är helt vegetariska så är köttfärs kör vi göttfärs & är det kyckling kör vi quorn..ja, osv. Det har funkat superbra för vår familj, men vi väljer & vrakar bland deras veckor & kör inte alltid deras fem dagar rakt av så att säga. Sedan har vi en dag i veckan när vi alltid försöker köra megasnabbmat om någon behöver iväg (när ebbe har fotboll så är vi hemma 16.30 och ska vara på träning 17.30) eller vi kommer sent eller liknande. Tänk..Pasta pesto..eller färdig veg.pyttipanna typ. Men i övrigt så är det viktigt att all mat är god trots snabb/billig…& så kör vi lyxigare mat på helgerna (läs äter ute alldeles för ofta). Plus sista grej: Vi satsar mycket på tillbehör för att även snabbvardagsmat ska kännas lite lyxig, så finoliver hemma, favvoajvarn, bra senap, stor kapris..mm.. som piggar upp..& sallad. plus för att barnen tycker det är kul med alla tillbehör! Handlar stort för 1-2 veckor åt gången & fyller på med det som behövs…http://www.ica.se/recept/billiga-veckan//Jennie salmiakatfolket

  Gilla

 6. Jag säger bara: ELCYKEL!Jag cyklar 12 km per dag och behöver inte duscha två gånger per dag längre, det är SÅ skönt. Tar Stella bak på cykeln till förskolan och fort går det. Det kostar ju en slant, men jag tänker att jag sparar en del på busskort varje månad också (ok, det kommer ta några år innan det går jämt upp, men äh!) 😉 Det är det där med frihetskänslan… (men jag cyklar bara mellan cirka april-oktober, annars blir det för kallt och halt).Fast det blir ju ingen direkt motion iofs. Det är väl lite som att promenera i maklig takt. Iaf nu när batteriet är lite trasigt så att jag inte kan stänga av och på när jag vill. (annars kan en ju växla mellan när en vill ha elkraft eller inte).

  Gilla

 7. Jag cyklade själv till och från jobbet i en herrans massa år. Det tog ungefär 45 minuter på morgonen och 35 minuter på eftermiddagen. Skillnaden i tiden berodde på trafiken. Men jag hade nog inte klarat av att cykla i 45 minuter och sedan sätta mig direkt vi skrivbordet. Tack och lov hade vi fina omklädningsrum och duschar på min arbetsplats och istället för att fixa mig hemma så gjorde jag det på jobb. Det blev dessutom en ganska viktig egentid för mig när barnen var små. En och en halv timme i ensamhet tackade jag inte gärna nej till. Men det krävde förstås en make som orkade bära hela lasset med barnen på morgonen. Rent praktiskt löste jag det med att ha stora delar av arbetsgarderoben på jobbet och träningskläder som åkte fram och tillbaka i en rygga.

  Gilla

 8. Ett tips ang. varm efter motion: har du testat att spola kallt vatten över handlederna en stund? Eftersom så mycket blod passerar där kyler man ner blodet som sedan åker vidare i kroppen och kyler ner den. Jag tycker att det funkar lite grann i alla fall. Kommer ihåg att jag lärde mig detta på klassiska tv-programmet \”Fab 5\” 🙂

  Gilla

 9. Tack Jennie – för info om Kodjo och bra tips! Sara – tror att det faller på priset där asså. Nike – det låter ju som ett toppenupplägg. Vi har det inte riktigt lika väl förspänt med omklädningsrum och duschar på vårt jobb. Samt ett stort behov av två föräldrar som pysslar med barnen på morgonen (än så länge). Johan – är det DÄR det kommer ifrån? Har känt till detta heta tips länge. Funkar kanske lite?

  Gilla

 10. Jag provade en himla massa olika torrschampon och avfärdade de allihop tills min frisör tipsade om ett; Batiste. Billigt, bra och ger ej äckelkänsla i håret. Men testa dig fram!

  Gilla

 11. Ang maten: vi skrev ner enkla rätter vi brukar laga och gillar; Typ korv i ugn, korv stroganoff, köttbullar m gräddsås, lax, spagetti å köttfärssås, valfri pasta, hämtmat, hemgjord pizza mfl på små lappar i en burk. På helgen drog vi 7 lappar och organiserade en matlista som vi sedan handlar efter. Självklart kan man jonglera runt rätterna lite på veckan och lägga mer krävande rätter på helgen. Tyckte det funkade bra ett tag och vi ska ta upp det nu igen när vår vardag börjar!

  Gilla

 12. Älskar snabb mat och lite disk. Mina bästa när \”livspusslet\” (och barna) bråkar:- Torsk i en ugnspanna på med sånt som är gött, typ purjo, fänkål (Barn älskar ju alltid sån här mat minus grönsakerna så det är ju bara att peta bort till dem efteråt)och på med grädde och vatten (och vin om det finns att tillgå!!) och en fiskbuljongtärning. I ugnen. Koka potatis (Ännu fortare om man delar potatisen i minibitar och gör mos. Så små att de blir klara på fem minuter). Hela processen går ännu fortare om fisken har tinats upp (eller om en lyxar med färsk)-Samma i stort sett fast med lax. Kanske spexa till det och ta typ andra grönsaker och hummerfond istället för fiskbuljong för att göra hopkoket annorlunda.- Cajungryta:http://alltommat.se/recept/mustig-cajungryta-med-kyckling/Går fort, skippar dessutom ris och har bara svart bönsallad med rödlök och paprika (pga lat och barnet fick ändå korv vid sidan om)- Smördgspiroger Färdig smördeg, klipp önskat stora bita, i med en blandning av feta, yoghurt, salt och honung. Kanske spenat? Kanske nötter? vik ihop, in i ugn. Obs, viktigt med bakplåtspapper såklart, sparar disk.- Tortillabröd i ugnen. Samma koncept som receptet ovan. Färdigt bröd, imed en röra av riven ost, svarta bönor, salladslök, paprika, tomat,lime, chili, spiskummin (vill alltså inte behöva steka röran, annars hade kanske andra ingredienser fått vara med). In i ugn med ost på.- Pestopasta. koka pasta, mixa eller matbered egen pesto.Gör alltid billig fuskpesto på persilja, olja, vitlök, mandel och nån ost. Ba mixa. blanda med pastan. Bubblare:Använd en riktigt stor jäkla gryta så både potatis och såna där frytsta laxfileer (behöver inte ens vara upptinade- så fort går det att koka!) får plats. Koka tillsammans. Servera med kall creme faichesås med citron och salt i. Och värm ärtor i micron.

  Gilla

 13. Jag säger också: ELCYKEL. Jag cyklar inte varje dag, men iaf ett par dagar i veckan. Har 3 mil enkel väg och det spelar ingen roll om det så blåser halv storm (bor i Skåne, här blåser det ofta och man har alltid motvind vart man än ska), jag varken trött eller svettig när jag kommer fram. Elcykeln är LÄTT en av de bästa grejerna jag köpt.

  Gilla

 14. Sundsvall (där jag bor) är så fiffigt att centrum m.m. ligger mellan två berg (typ) vilket innebär att man för det mesta har nerförsbacke när man ska till någonting. När jag gick på gymnasiet var det inga problem att cykla de 5 km till skolan eftersom det var nerförsbacke hela vägen och således ingen svett. Att man sedan blev ett svettmonster på vägen hem, well, det kunde man hantera. Jobbar dock i grannkommunen just nu och kan inte cykla till jobbet pga vill inte kliva upp två timmar extra tidigt varje morgon, men om jag ev får jobb närmare framöver så är cykel det första jag kommer köpa. Och då blir det samma visa igen. Nerförsbacke till jobbet – perfekt. Uppförs hemm = motion utav bara helvete.

  Gilla

 15. Å jag är asabra på rätter som enbart kräver en kastrull! Soppa/gryta förstås, samt risotto och paella. Älskar även att \”laga\” potatisbullar m bönor, broccoli med mera. Sojakorv, pasta och grönsak är ju också lätt och käckt. Man kan ju koka mycket i micron!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: