Språket, männen

Det här dök upp i min instagramfeed för någon vecka sedan. Jag trodde först att grejen med bilden var den konstiga rubriken. Men grejen är ju det lustiga i hur människor (Sveriges olympiske kommités sportchef i det här fallet) har någon slags betingad reflex att kalla kvinnor för tjejer när det handlar om sport. Eller när kvinnor är bättre än män i sport?

I alla fall. Jag kom att tänka på den här bilden i dag när jag lyssnade på Alex & Sigges podcast och de förde ett försvarstal kring Chuck Berrys traffickingbrott som han begick (och har suttit av tid för) för massa år sedan.

Så här lät det, ordagrant:

Sigge: Men vad har han … vet du hur mycket han har traffickat, så att säga?
Alex: Ja, alltså, jag kan historien ganska bra, jag är ingen expert på den men … det handlar ju om att, eh, det handlar ju om att han träffade en kvinna i … Mexiko, som han inledde en romans med. Eh, och eh, sedan så fick hon då följa med på turnén. Och, eh, det innebar ju att han tog med sig henne över dels gränsen till USA och sedan så över någon, ett par statsgränser. Och det var då mot lagen, alltså… Så det rubricerades då som trafficking eftersom han då forslade henne.
Sigge: Men det här var 55 år sedan, hur gammal var han själv då?
Alex: Han var väl väldigt ung ja.
Sigge: Hur gammal var hon?
Alex: Ja hon var ung. Hon var också minderårig. Jag tror att hon var 14 år.

Och så följer en konversation om att det är knäppt att Silvia inte kan närvara vid Polarprisutdelningen på grund av Chuck Berrys gamla brott, som han sonat vid det här laget. Inte minst eftersom hon annars är så snabb på att avskriva gamla dåligheter som till exempel hennes pappas nazitillhörighet med att ”det var ju så lääänge sedan”.

JALLEFALL, jag tycker precis som Alex och Sigge att en människa som sonar ett brott ska få vara människa i samhället igen och jag tycker inte att Silvia är någon genomreko och genomtänkt person, men språket hörrni. SPRÅKET. Alex kallar offret i det här för kvinna. Det spelar roll.

En kvinna som är bra på idrott = tjej.
En 14-åring i en traffickinghärva = kvinna.

Fan, jag fick samma känsla av Alex och Sigges podd i dag som jag fick av den sista Filip och Fredrik-podden jag någonsin lyssnade på. Den där Filip höll ett brandtal om hur synd det var om en åklagare som köpte sex och vars fru kom på honom för han kunde verkligen leva sig in i hur genomruttet stackars åklagaren måste må när allt uppdagades.

Hur fan pratar ni egentligen, ni stora poddande män? Varför är ni män som hatar kvinnor allihop? Fan vad ledsen och less jag blir.

Disclaimer (innan jag ens publicerat, he): ja, Filips prat handlade inte så mycket om språk och ordval som om ruttna värderingar. Men jag fick samma olustiga känsla av det. Det var det jag menade.

4 reaktioner till “Språket, männen

  1. Dessutom tror jag inte att det hade blivit en motsatt rubrik om det var männen som kom hem med alla medaljer, för kvinnor förväntas inte prestera lika bra. \”Oron efter EM – killarna kan inte ta alla medaljer.\” Svårt att se det, tyvärr.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: