Paris – den stora matresan

I torsdags mötte jag Petra på centralstationen och åkte till Landvetter och vidare till Paris och slog mig ner med världens dyraste (15 euro) och godaste öl på Charles de Gaulle. 

Vi inväntade vårt resesällskap, som anslöt från Stockholm. Efter en ”in till stan”-resa där tåget stod stilla i en timme på grund av något med spåret och en av oss var så kissnödig att det gjorde ont i njurarna (inga toaletter på tåget, ingen möjlighet att kliva av) kom vi fram till vårt hotell och checkade in i vår svit som hade härlig utsikt från balkongen/terrassen. Man kunde till exempel stå där och kolla in i folks hem på andra sidan gatan. 

Första middagen intogs på La Favorite. Här är de som jag och Petra väntade på: Karin och Matilda. 

När vi skulle beställa kom vi på att vi endast ätit flygplats- och/eller flygplansmat på hela dagen och att det var svinmånga timmar sedan. Så vi beställde väldigt mycket mat. Här är förrätterna som vi delade på: sniglar, anklever och 400 gram ost. 

Jag tyckte att det såg spännande ut med sniglar, men vågade inte testa. 
Vi avslutade kvällen på Tabarin. Väldigt mysigt ställe med snyggt tak och mustig drinkmeny. Dock stängde de av den behagliga jazzen när vi kom in och satte på house eller liknande. Ett försök till att pleasa som gick snett. 

Första frukosten: typiskt fransk. 

Matilda i fransk scarf med rävar. 

Efter frukosten strosade vi lite och då hittade jag de här fina bågarna. Tog en bild för att kunna googla märket vid tillfälle. 

Vi tog oss till Montmartre och Sacré-Coeur där en snäll tog en gruppbild på oss. 
I Montmartre tog vi också en mellanmåltid. Viktigast den här resan, bestämde vi, var maten. Minst tre måltider per dag och gärna mellanmat också. Så det gällde att planera så att alla mål hanns med. Fredag och lördag bokade vi bord för middag klockan 22 för att hinna bli hungriga efter lunch som intogs runt 16. Älskar när alla är överens om matens viktighet. I alla fall, i Montmartre åt vi crêpes som smälte i mun. 

Till crêpesen serverades äppelcider i skålar. Alltså den franska cidern. Smakar som gamla äpplen, på ett jättebra sätt. 

På den här lilla butiken nedanför Sacré-Coeur köpte jag en emaljrobot till Bo. 

Det var mycket trappor i Montmartre. Ner var bättre än upp, avgjorde vi. 

Petra och karusell. 

En Kronenburg, en Leffe, en muddled wine, en Petra och en Matilda på uteservering i Montmartre. En härlig grej var att det gick att sitta utomhus. På de ställen där det fanns infravärme var det till och med varmare ute än inne, men även utan lampor gick det fint. Så varmt höstväder. 
På ett ställe mellan Montmartre och Pigalle friade Zlatan till Petra för ungefär fyra år sedan. Vi tänkte ta en skål där, men det var tyvärr stängt. 

Vi gick och åt löksoppa (jag) och Moules frites (alla andra) i stället.  

Och kollade in Moulin Rouge. 

Sedan blev det plötsligt mörkt och vi tog tunnelbanan en lång bit för att titta uppåt. 

På den här fallosen. 

Sedan åkte vi hem och vilade följt av middag på finkrog som spelade så hög musik att vi inte kunde prata (synd på i övrigt coolt ställe, sa tant), så vi tog oss därifrån för ett glas sprit på Le China (se bild). 
Sedan hände detta: vi tog en öl med en get. Det var liksom en helt vanlig pub, men med temahelg. ”De är här i tre dagar, bara”, var förklaringen till att en get, flera hönor och tuppar samt en anka gick omkring där inne. 

Kanske den konstigaste pubhändelsen någonsin. 

Dagen därpå var det lördag och då delade vi på oss. Jag och Karin strosade i Marais och kollade lite konst och second hand (köpte två klänningar, men har ingen bild på dem, och nu kan jag inte fixa för de är i tvätten pga ostrelaterad händelse i min resväska). 

Meanwhile kollade Matilda och Petra in Triumfbågen, Champs-Élysées och tog bild i fotoautomat. Tycker att de gestaltar olika emojis så himla bra. 

Sedan lunch: getostsallad. De andra tog: löksoppa, Salad Niçoise och korv med mos. Vi gissar att det var på den här restaurangen som vi ”fick nåt i nåt”, för tre av oss drabbades kort efter detta av olika svår grad av jättedålig mage. 
Men det hindrade oss inte från att besöka Le Bouledogue och detta får bli mitt bästa Paristips. Vilket ställe! Vi valde det pga beskrivningen ”gay- and dog friendly”, för det är ju toppen, men vi visste inte då att maten skulle vara helt otrolig och servicen fantastisk. 

Den här förrätten är en purjolök som antingen ugnsbakats eller pocherats eller i alla fall genomgått någon slags varsam tillagning i någonting som kanske är en vitvinsvinägersenapssås med balsamicoreduktion eller jag vet inte vad men GOTT var det. Definitivt bästa restaurangförrätten jag varit med om, 

Huvudrätten var så bra att jag inte hann fotografera den, men den handlade om bearnaise, det kan jag säga. Efterrätt orkade jag inte med, men tydligen ändrades det när Petras crème caramel in. Se hur jag är där och nallar. 

Vidare måste man ju älska ett ställe med bulldog. 

Som sagt: såg ut som en helt vanlig bistro, men visade sig vara en liten diamant. Undrar hur många sådana här små gems som finns i Paris? Ligger ju bistros överallt. Måste kanske testa alla.

5 reaktioner till “Paris – den stora matresan

  1. Älskar dina reseskildringar. Efter Berlin, med bl.a. dina göttiga tips, bestämde vi oss för Paris nästa (när det nu blir pga pengar) och nu har vi ju ännu flera göttiga tips! Tack för det!

    Gilla

  2. Gud vilket dream team! Skön resa, synd att man inte bor i Paris och kunde svängt förbi och tagit en öl med er på nåt ställe.

    Gilla

  3. Å vad härligt. En grej jag älskar med Paris är att det ser så himla Parisiskt ut överallt. Som klyschan av Paris fast det ju ÄR så. Underbart. Sympatiserar också helt med matfokuset, brukar köra detsamma. Det är ju halva nöjet med att vara ledig, att bara få sitta och äta goda grejer och umgås med dem man reser med. Ser ut som en weekend helt i min smak med andra ord!Hoppas det gav massa energi till att stå ut med sömnlösa nätter osv. Iaf för ett litet tag 🙂 Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: