Kan ha blivit intressanta samtal på förskolan i dag

Det är mycket frågor nu. Saker att berätta där orden bör vägas. På mindre än ett dygn har Bo fått höra om både befruktning och mens. Det sistnämnda var svårast att förklara på ett bra sätt. Jag fattar ju knappt själv all mekanik kring blödningen. I alla fall så var det väl inte meningen att initiera ett menssamtal, men Bo råkade höra när jag nämnde för Nils att jag hade spillt lite mens i sängen i natt, om han undrade, och att jag skulle ta rätt på det sedan och då var det ju kört.

”Vad är mens?” ”Va, BLÖDER du i MAGEN, mamma?” ”Va, ska JAG blöda?”

Och så vidare.

Jag tror att jag lyckades förklara något sånär till slut och hon förstod i alla fall att hon inte skulle behöva ha mens på rätt många år. Och hon var väldigt ”glaset är halvfullt” när hon fattade att det här med mens bara händer tjejer/kvinnor.

”Amen vad bra, pappa, att du inte behöver ha mens!” sa hon med en kram om sin far.

Det var ju en fin inställning. Att några slipper.

Sedan om det andra, den om befruktning.

I går kväll tittade hon på en bild på mig från bröllopsresan och konstaterade att hon låg i magen på mig när bilden togs. Då sa jag sa att hon inte hamnade i magen förrän lite senare och då kom förstås frågan:

”Men hur gick det till när jag hamnade i din mage mamma?”

Jag hann kasta ett ögonkast på Nils och uppfattade det som att jag fick ett ”ok go” på att ta pratet och …

”Det gick till så att mamma och pappa hade samlag. Alltså att mamma satte sig med sin snippa på pappas snopp och så kom det in saker i mammas mage som gjorde att det blev en Bossa.”

Det blev väldigt ad hoc och jag kanske kunde ha slipat mitt svar om jag varit bättre förberedd och kanske borde jag och Nils ha pratat ihop oss. Men jag trodde inte att hon hade funderat så mycket på det existentiella än och jag är ändå rätt nöjd med mitt svar. Framför allt att jag kom ihåg att passivisera snoppen. Att det blev snippan som blev aktiv, den omslutande.

Och obs: nu vet jag att det går att göra barn på andra sätt än genom kön möter kön och det behöver inte alls vara en mamma och en pappa som skaffar barn ihop och det ska vi så klart förklara. Men just den här frågan rörde ju hur hon hamnade i min mage. Så även om det kanske blev lite … grafiskt … (och kanske inte helt sant, jag minns ärligt talat inte exakt hur det gick till), så känns det som ett bra sätt att prata om det.

Sedan kom det så klart en drös följdfrågor och givetvis idéer av typen att hon skulle sätta sig på pappas snopp för att göra fler Bossor. Men jag tror att hon förstod att den här typen av sittande endast är för vuxna och att det aldrig ska ske mellan föräldrar och barn eller med någon i ens familj.

Såatteh … det är spännande det här! Och lite svårt.

Nu ska jag googla hur mens funkar. Lovade att berätta mer om det i kväll.

16 reaktioner till “Kan ha blivit intressanta samtal på förskolan i dag

 1. Heja! Min dotter är precis lika gammal som Bossa och jag är faktiskt lite förundrad över att hon inte har frågat vare sig hur bäbisen i min mage (v33) kommit in eller ska komma ut. Tidigt i graviditeten sa hon – har du ätit upp bäbisen, eller? och nöjde sig med ett svävande – eeeh, näe.

  Gilla

 2. Oh! Gillar beskrivningen av snoppen som passiv. Det ska jag komma ihåg till min nu 4-åring i framtiden. Att man som kvinnan inte måste bli tagen och befruktad liksom. Fint!I samband med lillebrors ankomst för ett år sedan svamlade vi lite om \”ett frö i mammas mage som började växa och blev en bebis…\” Hon nöjde sig med det, tänker att vi tar de andra bitarna sedan :-)/Ida

  Gilla

 3. Johan – jag misstänker att det är very much more to come. Jenny – oj, den är svår!Karin – nä, det är inte helt lätt. Man vill ju att det ska vara som att prata om vad som helst, men det finns ju en del gropar att falla i. Jessica – haha, jo, hon har ju frågat om barn förut och vi har pratat om att de kommer från mammas mage. Men det här var första gången hon ville veta exakt hur det gick till när bebisen liksom hamnar där.Ida – kul att du gillar!

  Gilla

 4. På Nyhetsmorgon fick folk skicka in roliga saker som deras barn sagt och då kom följande story upp:En familj har middagsbjudning med många gäster, en av gästerna är gravid och ett av värdbarnen frågar hur barnet ska komma ut. Det sneglas lite och till slut säger dom att bebisen ska komma ut genom snippan och konstaterar att jo, det gör lite ont. Varpå detta kommer: – Mamma, gjorde det ont när jag kom ut ur din mage?- Ja, det gjorde det. – Gjorde det ont när jag kom in? ALLTSÅ JAG SKRATTADE SÅ MYCKET! Barn är bäst. Är inte avis på att jag har några år på mig att förbereda mig för detta snack, gillade också snoppen som passiv, det ska jag komma ihåg.

  Gilla

 5. Vill ej komma med pekpinnar men det är ju inte bara kvinnor som har mens, finns män som har mens, icke-binära som har mens etc. Finns ju också kvinnor som inte har mens. Jag har sagt att vissa vuxna får mens/blöder/föder barn osv. När barnet har frågat om det kommer få mens har jag bara sagt kanske, vi får se. Vet ju inte hur det kommer bli i framtiden.

  Gilla

 6. Zahra – åh, jag vet ju allt det där. Hade jag förberett mig så hade jag kanske fått med alla apsekter, men nu blev det ganska norm-igt ändå. Fan vad knixigt det ska vara (fast det inte borde). Som tur är så kommer det fler chanser att prata om mens med Bo.

  Gilla

 7. Lät ju mer präktigt än vad jag menade! Svårt att få med allt, så klart! Menade mest att om en tänker \”vuxna\” istället för kvinnor/män så är ju det lättare 🙂 ser fram emot mensprat & dylikt med mina barn (pga att ingen nånsin pratat med mig om det, trodde därför att barn föddes genom rumpan fram tills jag var ca 12-13, tack för det liksom) så jag har typ tänkt genom detta tusen ggr Hehe.

  Gilla

 8. Haha! Kaja brukar alltid vara med på toa. En gång när jag skulle byta binda skrek hon: \”Hurra! Mens!\” Väldigt pepp när hon förstod att det inte gjorde ont. Jag berättade bara angående livets mirakel att (min syster som är gravid) har små ägg i magen som växer och växer till en bebis så slapp jag själva samlagsbiten. Hehe.

  Gilla

 9. Åh så himla fint! Gissar att jag snart också kommer få de frågorna. Bebisbiten kan jag ta men är SÅ osugen på att berätta om mens. Är liksom osugen på att behöva ha mens och sörjer att E ska behöva det också. Blä för mens.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: