Nyläst

Efter flera mediokra läsupplevelser har jag längtat efter en riktigt bra bok. Och som det gav resultat, den där längtan. I form av den här: första delen i trilogin om Maj i Örnsköldsvik på 30- (och säkert senare 40-)talet.

En av blurbarna på boken (kan det ha varit från Bokhora?) säger att hon som läst den antingen behöver riktigt bra handling eller riktigt bra språk (form?) för att gilla en bok. Och att hon här får båda.

Och så är det ju. Den här boken är skriven på ett näsan maniskt sätt, med en berättarröst som ömsom beskriver – i oerhört långa meningar – vad som sker inne i Majs hjärna, ömsom kommer in som en redaktör (och visst vore det bäst för dramaturgin om det var något fel på barnet typ) och ömsom hoppar fram till nutid, där Maj gömmer undan sin sherry för hemtjänsten.

Och jag vet att jag går emot mig själv nu, eftersom jag efter att ha läst Älskaren kom fram till att jag inte gillar böcker där det hoppas i tid och berättarperspektiv, men jag ÄLSKAR det här. Sättet hon skriver på, hur man riktigt befinner sig i den rymliga tvårumsvåningen som är så flottig och inrökt efter att hennes man smygsöp i den under hela sommaren medan Maj var på lantstället med hans släkt och blankade diskbänkar och pudrade klenäter med florsocker.

Jag riktigt känner Majs ångest över allt som måste tas tag i, men barnet som bara skriker och var ska man ställa ifrån sig en nyfödd bebis ens, när man ska såpa golv och dammtorka lampkronan?

Nu är det ju två böcker till i den här trilogin, men jag känner redan att det här inte kommer att bli bra. Denna spiral av bitterhet och ångest över att vara en kvinna och ha den lott en har. Åh! Den lilla världen som är så avhängd av makens humör och goda vilja. Dessa kedjor och krav och obetydligheten i att inte vara man. Att passa in i en ny släkt, där det alltid har funnit gott om pengar, men också alldeles för gott om rusdrycker och skamkänslor och ”lägga locket på”.

Vad jag tyckte om boken, helt kort: Älskade den. Jag kommer att läsa del två så fort den kommer in till Pocket Shop.

Läs den här boken:

JA    NEJ     NJA

2 reaktioner till “Nyläst

  1. JAAAAAAAA!!!!Jag älskar också denna bok. Vilken – ursäkta klyschigt uttryck – läsupplevelse den är.Har dock inte orkat börja på bok två än trots att den ligger på nattduksbordet. När det är för mycket ångest IRL orkar jag inte med det även i bokform om du hajar.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: