Nyläst

Som en del i min terapi blev jag rekommenderad att läsa den här: Sluta älta och grubbla – lättare gjort med kognitiv beteendeterapi av Olle Wadström.

Vad jag tyckte om boken, helt kort: 

Min skepsis mot självhjälpsböcker ser likadan ut som det som tidigare fick mig att tänka att ”jag kommer att må så här jämt”, dvs tanken om att jag redan tänkt på allt.

Jag har hanterat ångest i ett decennium, tror du att du ska komma och lära mig något nytt om ångesthantering, lilla bok, nähädå!

Men hallå, tji fick jag.

Han (Olle som skriver) säger en sak i början av boken och sedan upprepar han det i drygt hundra sidor och avsaknaden av genusanalys kan nog få fler än jag att bli irriterad under läsningen, men ändå: han lär mig något nytt och jag tror att det kommer att hjälpa mig med mitt ältande och min ångest.

Det handlar om tröstetankar och hur de ger eld till orostankar. Typ som att om jag börjar tänka på cancer och hur jag säkert har cancer, så tröstar min hjärna mig genom att tänka ”men då skulle jag ju inte klara av att springa en halvmil på under halvtimmen” eller ”men det skulle ju ha upptäckts vid den där kontrollen” eller liknande och det gör att jag känner mig lugnad. Och det där lugnet som infinner sig är så skönt att jag genast tänker en ny orostanke, typ ”men den och den personen märkte ju ingenting förrän det var för sent, så jag kan mycket väl ha cancer överallt utan att veta om det” och så kommer en ny tröstetanke och så är det igång.

Boken ger konkreta tips på hur man kan sluta tänka tröstetankar (det är inte helt enkelt att sluta, men det ska visst gå) och verkliga exempel på patienter som Olle mött.

 Läs den här boken:

JA    NJA    NEJ

(Om en är lagd åt det ältande hållet.)

Är det förresten någon som vill ha boken? Den är rätt dyr, så det är ju bättre att någon som behöver den kan få den gratis än att den ligger och skräpar hos mig. Mejla mig på maria.hellbjorn@gmail.com om ni vill ha den.

4 reaktioner till “Nyläst

  1. Sorry – någon annan hann före. Men om du som mejlade mig (vill inte skriva ditt namn om du vill vara anonym) ser detta kan du ju passa vidare till Linn när du är klar. Så blir detta som the sisterhood of the travelling terapibok, typ.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: