Nyläst

Jag har läst Caitlin Morans skönlitterära debut: How to build a girl. Den handlar om Johanna som bor i Wolverhampton med sin deprimerade mor, alkoholiserade far, storebror, lillebror och ”the accidental twins” som är nästan nyfödda.

Familjen får bidrag, eftersom pappan inte kan jobba efter en arbetsplatsolycka där han föll en massa våningar och bröt det mesta i kroppen. För att döva smärtan efter alla operationer äter han väldigt mycket smärtstillande och dricker väldigt mycket Guinness. Det är väl inte helt uttalat, men jag fattar det som att mamman inte jobbar på grund av de små barnen + en förlossningsdepression.

Pappan tänker att han när som helst ska slå igenom som rockstjärna och rädda hela familjen från nästan-fattigdomen de lever i, men i stället händer en nästan rakt motsatt sak: de förlorar sina benefits och tvingas leva på 11 procent mindre pengar än tidigare.

11 procent låter ju inte så mycket, tänker Johanna. Men det är mycket för en familj som lever på gränsen. Det är skillnaden mellan att ha frukt hemma och att äta mjöl/vatten/jäst-bröd med margarin två måltider av tre.

Caitlin beskriver det här så snyggt, vad de elva procenten betyder. Det märks att hon har stor erfarenhet av det liv Johanna lever. Det är nästan så att det är svårt att tro på det Caitlin säger i början av boken, att den inte har något att göra med verkliga personer utan är helt fiktiv. Speciellt eftersom Johanna ger sig ut på en rädda-sin-familj quest genom att hitta på en karaktär, spela den så himla bra att hon lurar alla och slå igenom som musikjournalist sexton år ung. Det gjorde ju Caitlin också, om jag inte blivit felinformerad.

Vad jag tyckte om boken, helt kort:

Den här boken är väldigt rolig. Och när den handlar om just klass, speciellt när det pratas om ämnet genom musikern John Kite som följer med som en idol/bästis/livsguide till Johanna boken igenom, så är den briljant. Ryser när hon läser hans debattartikel om fattiga i England, till exempel.

Läs den här boken:
JA   NEJ   NJA

En tanke på “Nyläst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: