Nyläst

Jag har läst Revolution av Russel Brand. Och det är väl någonstans här, eller under läsandet av den, som tankarna riktigt började skrika på mig. Alltså tankarna om hur otroligt dumt allt är och hur vi liksom har gått på någons idé om att rådande världsordning är det som funkar bäst och att vi bara fogar oss i kapitalismen som duktiga konsumenter och aldrig riktigt ifrågasätter systemet.

För oh boy vad det finns att ifrågasätta. Och det gör Russel Brand så väldigt väldigt bra. På sin Youtubekanal Trews till exempel. Och i alla intervjuer och framträdanden han gör. Han är så jävulskt smart och retoriskt begåvad och skicklig och bara … alldeles underbar.

Ja, jag älskar Russel Brand. Älskar älskar älskar. Jag vill leva med honom och Roland Paulsen i ett kollektiv där vi odlar och pratar och grejar. (Nils och barna ska också bo där, så klart.) (Och mina kompisar.)

Min pappa vet nog inte vem Russel Brand är, men om han visste skulle han fnysa och kalla honom världsfrånvänd och en socialistisk tramsfjant.

Jag skulle kunna skriva en bok om hur frustrerad jag blir av att prata om annat än fotboll med min pappa.

Men nu handlar det om den här boken och den här boken är ett jätteviktigt manifest och jag önskar att den vore kurslitteratur. Jag vill att alla läser den bums.

Med det sagt så vill jag varna för att den kan ställa till det. Jag läste den för kanske en månad sedan och har inte vågat närma mig att skriva om den här, för jag vågar inte riktigt tänka på den. För när jag tänker på den så får jag panik över hur snett det står till med världen och över att något måste hända och att jag inte vet var jag ska börja.

Men ändå: viktig bok, viktig läsning, viktiga tankar.

En grej till, bara. Jag använder nästan bara engelska när jag jobbar och anser mig vara flytande på språket. En bok som är skriven på engelska läser jag på engelska för att inte missa det som är lost in translation. Det brukar aldrig vara några problem.

Den här boken var dock … tuff. Jävlar vilket ordförråd han har, Russel, och jääävlar vad han krånglar till det i sin meningsbyggnad. Kolla här:

Helt vanligt stycke. Så där ser det ut på varje sida. Fick läsa om meningar hela tiden och slog väl upp ett ord per uppslag på tyda.se.

Läs den här boken:

JA    NEJ    NJA

(Fast kanske på svenska, då.)

3 reaktioner till “Nyläst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: