The true cost (mycket dyrare än vad jag kunde föreställa mig)

Halloj i kvällsmyset! Visste ni att 250 000 indiska bönder har tagit livet av sig det senaste årtiondet? Det är ett självmord i halvtimmen ungefär. De går ut på sina fält, dricker en flaska bekämpningsmedel och dör.

Fun fact – bekämpningsmedlet de dricker säljs av samma företag som pajade deras skörd. På grund av det sjuka kapitalistiska samhället där allt vi behöver på riktigt – ett hem, en fast inkomst, en fungerande välfärd – blir allt svårare att uppnå medan en t-shirt till, som vi kanske inte behöver, bara blir billigare och billigare så investerade indiska bomullsbönder i början av 2000-talet GMO-frön från företaget Monsanto. Fröerna gjorde att bönderna kunde skörda mer – men plantorna blev samtidigt resistenta mot skadedjur, vilket gjorde att skörden snabbt blev mycket sämre. Vilket gjorde att bönderna blev tvungna att köpa dyrt bekämpningsmedel från samma företag. Och när bönderna till slut blev så hårt skuldsatta gentemot nämnda företag såg de ingen annan utväg än självmord. SER ingen annan utväg än självmord. 250 000 and counting.

Det här är en av de saker man får veta i den här dokumentären, The true cost, som kom tidigare i år.

Helvete vilken film. Jag är helt golvad.

Får jag generalisera och använda ordet man i stället för jag? Jag känner liksom på mig att fler än jag egentligen vet att det är åt helvete med villkoren för de i Bangladesh och Indien som tillverkar alla kläder som finns till försäljning i kedjorna hos oss. Och att man egentligen inte borde stötta industrin genom att till exempel handla på HM.

Men att det var illa. Det visste man inte. Eller jag, då.

Det var Nils som tyckte att jag skulle se den här dokumentären och jag tänkte lite att ”men åh, modeindustrin, jag är inte intresserad”, men så kollade jag ändå och helvete. Stark upplevelse. Minst sagt. Otroligt välgjord. Det går liksom inte att värja sig. Att få följa Shima som jobbar som sömmerska i Dhaka och gick in med en lön på 10 dollar i månaden och måste lämna bort sitt barn eftersom hon inte har möjlighet att försörja henne. Eller att få följa med till de indiska byar där, på grund av alla kemikalier som används på fälten, precis hur många barn som helst föds så funktionshindrade att föräldrarna bara väntar på att de ska dö. Flera år väntar de ibland. Allting varvat med mysiga klipp från Black Friday-reor där amerikaner väller in som en jäsande deg i butikerna och börjar slita i rea-uggsen. Eller klipp på vloggare som håller upp sina senaste fynd och skriker ”EIGHT DOLLARS – I DON’T EVEN KNOW IF I’LL WEAR IT, BUT I JUST LOOOOVE IT!”.

Och så alla fakta om varför det ser ut så här. Och hur fort det har gått. Hur jävla jävla jävla mycket mer vi konsumerar nu än för 20 år sedan. Och hur de rikare blir rikare och de fattiga dör och Stella McCartney försöker göra rätt, men hon är ju bara en person.

Snyft. Åh. Kolla på den. Finns på Netflix.

7 reaktioner till “The true cost (mycket dyrare än vad jag kunde föreställa mig)

 1. Gud vad jag inte hade rekommenderat dig att se en sån film pga redan så samvetstyngd av världens hemskheter men tack för att du gjorde det och upplyste mig. Så fruktansvärt! Man vet ju att det är illa, men inte hur illa 😦

  Gilla

 2. I can't not look at hemskheterna. Gud, nu googlade jag det där företaget och såg att CEO: Hugh Grant och jag ba NU RÄCKER DET, men så var det en annan Hugh Grant.

  Gilla

 3. Monsanto är ondskan, på så många platser har deras agerande fått vidriga följder. Jag kände inte till det innan vi skrev om dem i Re:public..Tack för doku-tips!

  Gilla

 4. Så länge ingen av oss(som har det bra) vill dra ned på vår egen välfärd kommer det nog tyvärr alltid se ut så här. Alla vill ju ha det som alla andra har och varför ska jag behöva avstå något om jag inte behöver.

  Gilla

 5. Hej! Jag såg också den här dokumentären för ett par veckor sedan, och den största behållningen för mig var slutet av dokumentären där olika samhällsvetare och ekonomer drog slutsatsen att det är det ekonomiska systemet (läs kapitalismen som den ser ut idag) som göder företag och nationer som inte tar hänsyn till människor, hälsa och miljö. Den vanligaste och enkla förklaringen brukar oftast vara att det är konsumenterna och de onda företagen som bär ansvaret. Som att det politiska och ekonomiska systemet skulle stå helt utanför detta. Nu MÅSTE vi börja rikta strålkastarna mot politiker och näringsliv för att få ett klimat som vågar tillåta oss att prata om ALTERNATIV till det ekonomiska system vi har idag. Vilka är bristerna, och hur påverkar de våra livsvillkor världen över? Jag vill passa på att tipsa om dokumentären \”Kan vi göra det själva?\” (finns på Youtube) som handlar om så kallad ekonomisk demokrati, där bl.a Roland Paulsen medverkar. //N

  Gilla

 6. Johanna – jag älskar Re:public. Vill skriva för dem/er. Anonym – just så.Egon – finns på Netflix. N – tack för tips. Har inte hört talas om, men ska DEFINITIVT kolla nu. Roland Paulsen är en av mina största idoler.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: