Bubbas öron, ja herregud

Jag är en sådan där som har leende som defaultläge och vill att alla ska må bra jämt. Men i dag brann jag av på Capio Lundbys öron-näsa-hals-avdelning. Och när jag säger brann av menar jag att tårarna brann i halsen och att jag höjde rösten men att den bröts.

Jag ringde dit för att kolla vad som händer nu, när de fått en rekommendation av Sahlgrenskaläkaren vi träffade förra veckan. En rekommendation som säger att Ben bör få rör i öronen och att det bör ske snart. Att han hör dåligt och att rör skulle gagna honom. Att han har vätska öronen, att en trumhinna är stel och att han kanske har ont.

Vad händer nu? När får vi tid för operation?

Receptionen: ”Ja, jag ser här att hon (läkaren på Capio) har bokat in Ben om två månader för att se om några åtgärder bör tas.”

Jag: ”Men läkaren på Sahlgrenska konstaterade ju att han har en hörselnedsättning och hon tycker att han bör få rör?”.

Receptionen: ”Ja, men hon (läkaren på Capio) vill nog kolla att vätskan inte är tillfällig, så hon vill se hur det ser ut om två månader innan hon fattar beslut. Det är normalt med vätska i öronen på små barn, vettu.”

Ja, det var ungefär här jag brann av.

Vi har gått till Capio (efter att BVC skickade dit oss) i två år nu och Ben har ALLTID vätska i öronen. ”Det är normalt, han är väl förkyld.” Förutom senaste gången vi var där, men då hade han precis avslutat en penicillinkur efter att ena trumhinnan spruckit. Vilket vi påpekade. Men det spelade ingen roll, för eftersom det såg fint ut just då var han helt friskförklarad.

Ben har haft minst sju öroninflammationer med flera spruckna hinnor. Han pratar inte, han har ofta ont i öronen och fram till nyss var det regel snarare än undantag att han var vaken och ledsen timmar varje natt.

Allt detta har vi framfört till Capio. Flera gånger.

Och varje gång ”det är normalt, det är ingenting.”

De ville inte kolla hans polyper ”för det var onödigt”. De pratar med mig som att jag överdriver. De viftar bort min oro om det uteblivna talet och eventuell hörselnedsättning.

Och nu när vi har en läkare som har kollat med utrustning de aldrig har använt och konstaterat att han skulle gagnas av rör, att han inte hör bra och att han kanske har ont av det, att hans balans kanske påverkas … så säger de att de vill ”avvakta i två månader innan de kollar om det finns något att åtgärda”.

Fy fan. Jag blir så arg av sådant här. Att känna mig så misstrodd och frustrerad och orolig på samma gång. FY FAN DE KAN DRA ÅT HELVETE. Så känner jag.

Jag sa inte det, så klart, men jag uttryckte ungefär det jag sammanfattade här ovan och sa att jag inte accepterar att vänta i två månader.

Så vi fick en tid på torsdag. Och vi ska gå dit både Nils och jag. Och vi ska inte gå därifrån förrän de förstår att Ben behöver hjälp.

Eller så får vi ingen hjälp där och då beställer jag hem Sahlgrenskaläkarens utlåtande och tar med mig det till en privatklinik. Bubba har ingen röst, så då får vi vara hans röst och det är nog dags att börja prata högre.

18 reaktioner till “Bubbas öron, ja herregud

 1. Ja, var hans röst och bra att ni går dit båda två!Ibland (ofta?) känns det som att läkarkåren är full av prestige. En kan ju inte bara lite på en annan läkares åsikt och slutsats, utan JAG måste göra min egen bedömning… Det innebär ju knappast att en läkare bör köpa allt rakt av, men i ert fall är ju Bens öron en jäkla följetong..!

  Gilla

 2. Fi fan vad upprörd man blir! Framförallt blir jag upprörd över att det så ofta är så där – att man inte får den hjälp man behöver från vården förrän man skriker högt. Och alla dem som inte kan/orkar skrika högt..? Som Bubba då. Men han har ju i alla fall päron som kan skrika.

  Gilla

 3. Men vilka as. Hatar folk/institutioner som tvingar en att kämpa, när man redan är i en kämpig situation. Stackars Ben. Så skönt att du fick dem på andra tankar i alla fall.

  Gilla

 4. Vår son skulle sövas i ett rutinärende efter 2 årsdagen. Pga förkylningsastma har vi ställt in 7 gånger och har ff inte fått gjort detta! Han är nu 4 1/2! Så gör detta NU innan alla helvettesförkylnkngarställer till det än mer! Gå privat eller vad som, låt de inte köra över er!

  Gilla

 5. Men satan vad dumma de är! Han har ju uppenbarligen fått nå skada på öronen, tillfällig förhoppningsvis men de måste ju agera. Anmäl dem till ivo, de borde ju ha kunnat kolla det läkaren gjorde på Sahlgrenska långt tidigare.. kan en tycka ….Heja dig som brann av och bra att ni går dit båda nästa gång. Har löst följetongen om öronen men aldrig kommenterat, nu får de faan lösa det!

  Gilla

 6. När jag läste det här utbrast jag \”Nääeee!\” högt för mig själv. Helt sjukt, är det. HELT SJUKT. Skrik tills ni får den hjälp Ben behöver, eller byt! Heja er!

  Gilla

 7. Stå på er! Det är satan irriterande när folk pratar med en som om man var en lägre stående varelse… sådana människor förtjänar att man brinner av i deras ansikten. Varför väntar de? Var och vart annat barn får ju rör inopererat i öronen, varför denna motvilja till det på Ben? kram

  Gilla

 8. Fyfan ! Ni är så bra som står på er! Det är hemskt att en ska behöva kämpa så men jag vet inget annat sätt. Kan Capio se sahlgrenskas journaler? Om inte skulle jag fixa en utskrift eller liknande nu innan detta besöket. Vi har fått kolla sigges öron flera gånger och sahlgrenskas åsikter står åtminstone högt i kurs hos de läkare vi träffat (men för oss var det sahlgrenska som skulle ta beslut om rör så annorlunda i väster tror jag) Sigges vatten läkte ut av sig själv och vi fick en helt ny unge på kuppen, utvecklades massor snabbt. Men önskar så att han hade sluppit höra dåligt så länge. Och obs sigge skulle fått rör om det inte läkt ut men han verkar ha haft mkt mindre besvär än ben (går på att hans utlåtande var mkt \”snällare\” än bens) så att ben ska få rör borde vara självklart.

  Gilla

 9. Har två barn med kroniska sjukdomar. Med den ena har jag stridit och ifrågasatts för att äntligen få rätt hjälp, med den andra sa överläkaren (vi bor på en mindre ort) \”jag tänker inte utsätta er dotter för mer krångel än nödvändigt utan skickar er till Karolinska direkt\”. Jag har varit samma mamma till båda barnen, är sjuksköterska själv och kanske mer bagatelliserande än orolig men min poäng är; klandra aldrig er själva som föräldrar! Vården går på knäna, och tyvärr handlar det om vart du hamnar. Skrik inte högre utan byt vårdkontakt omedelbart. Jag tror faktiskt inte att det handlar om prestige utan om resurser. Trots att hela kroppen skriker att det är fel (i mig alltså) så sök privat vård om det är det som behövs. Lycka till och du.. sov gott så småningom 🙂 Malin.

  Gilla

 10. Som audionom så säger jag bara: Stå på dig! Känner du att språket är försenat eller inte är som andra barn i hans ålder så kräv att få komma till logoped eller audionom så du får hans hörsel kontrollerad. Även små hörselnedsättningar p.g.a. vätska kan ge konsekvenser på språkutvecklingen! och detta lugnade inte alls dig… men kanske kan ge dig lite extra styrka att gå en rond till mot läkarna!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: