I taxin, i trappan, i hissen, i hallen, jämt går det att lyssna på pod

Tack för alla pod-tips jag fick för ett tag sedan, förresten. Jag har nu en ny favoritpod och det är Kulturens ABC. Helvete vad bra och välgjord den är, med smartheter och snygga ljudklipp och annat. För ungefär tio år sedan umgicks jag lite med Cecilia ibland, via vår gemensamma vän Johan, och jag visste egentligen att hon hade en pod, men jag har aldrig kommit ihåg att ta ner den när jag tänkt på poddar. Nu kommer jag aldrig att glömma och TACK den/de som gav mig det tipset.

Jag har också haft som en kort besatthet av Girl next door. En podcast gjord av två grannar i Gilbert, Arizona, som en gång varannan vecka tar en drink och pratar om doftljus, livsmål, renoveringar och liknande. Det är så otroligt vardagligt och jag älskar sådant. Som att man får en hemlig inblick i hur livet är där, i den staden på den gatan. Vad man äter, hur man städar, vilka doftljus man köper (de älskar verkligen doftljus) (och tvålar). Så mysigt och puttrigt och de verkar så genuint sympatiska. Lyssnade på kanske 15 avsnitt på en vecka och njöt.

MEN de har verkligen noll analys vad gäller genus och jämställdhet och, visst, det kan man väl inte förvänta sig av alla, men jag blir så ledsen/trött/uppgiven när de pratar om en barnsandal och den ena personen (som har två pojkar) frågar den andra personen (som har två flickor) om hon kan köpa sandalerna, eller om den bara finns i flickmodell. Deras barn är mellan ett och fyra år… Eller hur den ena personen tillsammans med sin man räknat ut att de i princip inte tjänar på att hon jobbar nu när barnen kommit, så då är det lika bra att hon inte jobbar mer. Inget prat om att det kan finns andra saker än pengar att tjäna på att jobba; känsla av sammanhang till exempel, eller en god pension. Ingen tanke om att om någon ska gå ner i tjänst kanske det skulle vara han, eftersom han redan hunnit så långt i karriären och fått upp sin lön. Då kanske hon kunde få chansen att komma ikapp (de är lärare båda två). Men inget sådant. Nej nej. Klart hon ska sluta jobba och vara hemma med barnen. Och doftljusen.

Funderar på att mejla dem och fråga om de någonsin tänker på sådant här. De svarar ganska ofta på lyssnarfrågor.

Har även lyssnat på massa Barnvagnspromenader. Gillar den och tycker om att Louise Hallin är så rak i sina svar. Gillar också fråga-svar-formatet samt kändis-inslaget.

Dock vill jag kasta min telefon åt fanders när Louise Hallin säger att hon inte säger förskola för att dagis är så etablerat, att det tar jättelång tid att ändra på språk och att barn själva alltid säger dagis och fröken. Det stämmer inte! Det är jätteenkelt att ändra på språk, det är bara att använda andra ord. Och även om vi tycker att det känns obekvämt och bökigt ett tag så är det inte svårt och barn, herregud, barn tror ju på vad man säger till dem. ”Det heter förskola och pedagoger.” ”Okej!”. Inte svårt.

Bossa rättar till och med folk. När mormor säger dagis är hon snabb på att säga ”det heter faktiskt förskola!”. Nu säger mormor dock sällan dagis längre, eftersom det INTE ÄR SÅ SVÅRT ATT ÄNDRA SIG.

Tycker att sättet Louise Hallin uttryckte sig på i frågan var så översittigt också, med ett litet skratt och allt. ”Mjaja, jag vet att många tycker att man ska säga förskola, men så här är det …”. Bu.

13 reaktioner till “I taxin, i trappan, i hissen, i hallen, jämt går det att lyssna på pod

 1. Jamen jaaaa, denna hatkärlek jag känner inför LH i barnvagspromenader. Hehe. Gillar också att hon är rak, gillar fråga-svar, och det är ju intressanta ämnen osv. Blir dock galen på Louise Hallin ibland, tex när hon stör sig på att \”dagens föräldrar pratar om eeegentid\” (vadå får man inte vilja vara själv en stund ibland bara för att man är förälder?) och när hon snackar ner betydelsen av den andra förälderns roll i barnens liv den första tiden. Alltså, såklart har den som haft barnet i magen ett försprång vad gäller att lära känna barnet, men tycker hon går lite väl långt i sitt \”mamman är den ända viktiga i början\”. Ibland. Men sen säger hon jättemånga bra saker också och så gillar man henne igen. Kunnig är hon ju garanterat.(En till störig sak, tycker jag, är att hon står så enormt oemotsagd, allt hon säger uppfattas som LAG och SANNING. Kul också att de i början av podden alltid snackar om att Pampers vill sprida kunskap med hjälp av \”ledande experter\” när det alltid bara är en person: LH).

  Gilla

 2. jaa! maila och fråga the girl next door-personerna! det var jag som tipsade om podden, och jag håller med dig så himla mycket. tänker ganska mycket att de ligger efter i den diskussionen i usa? känns ju som att de har det tuffare med t ex stay at home-moms pga bristande möjlighet till barnomsorg (svindyrt verkar det som) men vore SÅ intressant att höra dem diskutera detta. jag kan ju också maila såklart, hehe.

  Gilla

 3. L Hallin kanske har sagt en del bra saker men jag har då aldrig hört dem. Jag har bara hört hennes tvärsäkra uttalanden om att små barn ska vara hemma m sina mammor osv.

  Gilla

 4. Så störigt med sandalerna mm. Vi har använt alla Olles grejer som har gått att ärva (en del har ju gått bort pga inte så fräscht längre efter mat och andra fläckar eller pga att vi inte gillade dem i första svängen) till Märta och det har inte varit några som helst problem. Blir så trött.

  Gilla

 5. Johanna och Anonym – ni har lyssnat mer än jag. Jag har inte hört henne säga något om att den som bär barnet betyder mer än den andra föräldern första tiden. Hade definitivt tagit upp det här under avdelning \”MEN SKÄMTAR DU?\” om jag hade hört det. Så ledsamt att en auktoritet på området säger sådana dumheter. Eva – samma här. Jag kan inte komma på ett enda skäl till att köpa speciella kläder för snopp- respektive snippbärare när det handlar om småfolk. Felicia och Motvalls – okejrå! Ska mejla. Redovisar här om de svarar. Jenny och Ida – tack för tips! Ska lyssna på båda.

  Gilla

 6. Peppe – ska definitivt lyssna. Fattar inte hur jag kunnat missa din blogg så länge. Började läsa först för några veckor sedan och tycker att den är så himla bra. Är för jävla dålig på att kommentera dock. Ska skärpa mig. Cecilia – VAD GLAD JAG BLIR! ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

  Gilla

 7. Jag är också väldigt skeptisk till LH. Hon är ju i bästa fall särartsfeminist och pratar ofta om män och kvinnor (och flickors och pojkars NATURLIGA skillnader). Och jag får ofta skuldkänslor efter att ha lyssnat på podden eftersom mitt barn inte var 3+ när hon började på förskolan. Svårt att kombinera LH:s tankar med feminism. I och för sig svårt att kombinera ett gott föräldraskap med feminism ibland kan jag tycka. Och då får det bli föräldraskapen framförallt.Flummigt det blev.Maja

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: