Not a guy, not yet a snubbe

Helvete vad pinsamt. Jag fick en LinkedIn-notifiering om att ”19 people liked your new job”.

Bakgrunden lyder som följer:

Jag har alltid varit anställd som ”senior copywriter” på mitt nuvarande jobb. Vet inte vad det beror på, min respektfulla ålder kanske? Mitt digra cv? Lite konstigt kanske, att mitt första copywriter-jobb någonsin ger mig en senior titel, men det är mycket som är konstigt i den här branschen, så spela roll.

Hur som helst så har jag aldrig titulerat mig som senior, varken i email-signatur eller på LinkedIn, för titlar överlag känns så fåniga. Speciellt titlar med tillägg. Varför ska jag säga att jag är något mer än en vanlig copywriter, liksom, kan inte det jag gör få tala för sig själv? (Fattar att jag låter som en redigbyxa nu. Jag tror att jag är en ganska redig byxa, faktiskt.)

IALLAFALL, så har jag märkt (tog tydligen tio år av ”jobb i mediabranschen” för att notera följande trend) att många snubbar slänger sig helt ohämmat med titlar och beskrivningar om sig själva och när de säger något tillräckligt många gånger (ibland räcker det med en) så blir det liksom sanningen.

”Nä, men han är ju mer en konceptuell copywriter, Maria, så det är bäst att du gör det där” (läs ”det mycket tråkigare jobbet alternativt jobbet ingen annan vill ta i eftersom det aldrig kommer att märkas på måndagsmötet”).

Jag står fast vid att man får väl för tusan göra det man blir tillsagd att göra när man är anställd på ett företag och någon måste väl göra tråk-görat också. Och jag har egentligen ingenting alls emot att göra det. Men jag är så trött på snubbar som snackar och tar sig fram. Så oerhört trött.

Så jag tänkte att då får jag väl börja snacka lite också. Och så uppdaterade jag min profil till den titel som står i mitt kontrakt, dvs senior copywriter.

MEN JAG TRODDE INTE ATT NÅGON SKULLE MÄRKA DET.

Och så ser folk det och lajkar det och jag dör pinsamhetsdöden.

Kan man skylla på att man fått sitt konto kapat?

7 reaktioner till “Not a guy, not yet a snubbe

 1. Senior innebär väl bara att man jobbat med något i ett visst antal år? Det är olika i olika branscher, men för programmerare brukar det vara 5-7 år. Typ nån har jobbat som frontend-utvecklare i 5 år, då kan den personen söka jobb som \”senior frontend developer\”. Du har väl jobbat som copywriter i mer än 5 år va?

  Gilla

 2. Own it, claim it, take it home, säger jag. Klart titlarna är otroligt fåniga. Klart folk (män) i branschen använder dem för att framstå som coola. Det är ju hela poängen med de fåniga titlarna. Kort sagt: Det är bara att ta sig in på deras planhalva och spela med alla tricks som finns. Du är senior. Ditt arbete talar förstås för sig själv, men det skadar aldrig att ge folk en förförståelse om att du är kickass.

  Gilla

 3. Men jag tycker det är helrätt att det syntes, du är ju senior copywriter! Men fattar samtidigt om det inte var så kul när det blev så tydligt utan att du tänkte det. Det finns en funktion när man ska uppdatera där man kan välja om det ska synas i flödet eller ändras utan att det märks.

  Gilla

 4. Johan – när jag fick jobbet som senior copywriter hade jag aldrig varit copywriter. Nu har jag varit det i snart fyra år. Äsch, titlar är fåniga. Lisa och alla – tack, åh, men det är så svårt det där med att bete sig som en snubbe och sedan stå för det. Såg förresten någon bild som sa typ \”carry yourself with the confidence of a mediocre white man\”. Tyckte jag var roligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: