Nyläst

Jag har läst ”Ordning och reda. Pengar på fredag.” av Vivi-Anne Segertoft och Fia Erixon. Det är en bok för ”dig som har noll koll” på att sköta ekonomin som egenföretagare. Och det passar ju mig. Jag vet mycket lite om pengar. Jag önskar att jag fattade hur pengar funkar, men de stressar mig för mycket för att jag ska kunna ta mig an dem lugnt och metodiskt.

Vad jag tyckte om boken, helt kort:

Jag försökte ta mig an den med ett lugn och en metodik. Pausade efter varje kapitel och gjorde sammanfattningar i huvudet. Läste om. Gjorde anteckningar. Men jag fattar ändå inte pengar. Den säger sig ligga på en väldigt grund nivå, men tydligen inte grund nog för mig. Nu säger jag det: jag vet inte vad moms är eller hur den ska redovisas. Puh.

Jag tycker ändå om boken. Den är skriven av en copywriter som startat eget och tilltalet är jättebra. Lite som Säg det med ord (som tillsammans med nästan alla säsonger av Mad Men var min skola inför jobbet jag har) (jag hade ingen erfarenhet av copywriterjobb) så är den formgiven nästan som ett härligt magasin.

Men den flög över huvudet mitt, lite grand.

Åh, jag måste lära mig moms. Är så rädd att väcka Skatteverkets vrede. Ska boka in en tid med en redovisningskonsult som får lära mig (och Kajsa) grunderna.

Läs den här boken:
JA   NJA   NEJ

(Om du vet lite om till exempel moms och vill veta mer.)

4 reaktioner till “Nyläst

 1. Ring till Skatteverket och fråga om momsen! Jag tycker att de brukar vara rätt snälla och tålmodiga och svara pedagogiskt på en massa frågor som de säkert tycker är superbasala. Jag gör det ibland i jobbet.

  Gilla

 2. Du får gärna fråga mig precis vad du vill om ekonomi, redovisning eller moms. Det är inte så himla svärt när den röda tråden väl dyker upp och vill ni ha hjälp med att hitta den så är jag även tillgänglig för sån hjälp. Det kommer gå kanon det här!

  Gilla

 3. Pengar är rätt enkelt egentligen; plus och minus. Moms är ungefär likadant fast tvärtom; minus och plus. Några tips på vägen är att se till att från början spara ALLA kvitton, fakturor, kontoutdrag etc som har med företaget att göra DIREKT i en plastmapp och ta med till redovisningskonsulten. Ha ett eget bankkonto för företaget. Håll strikt åtskillnad mellan dina och företagets pengar. Köp ingenting som inte har med företaget att göra för företagets pengar. Se till att bokföring görs månadsvis. Håll koll på momsskulden (uppstår om intäkter>kostnader). Se till att du har en BRA redovisningskonsult, fråga om tips, Så kan du sova gott om nätterna. Hmm, nu tänkte jag att du har enskild firma men ni kanske kör aktiebolag då ni är två stycken? Aja, starttipsen är inte helt fel ändå.. Kör hårt! //Kusse

  Gilla

 4. Annika – bra tips!Johanna och Linn – fan vad ni är snälla. Grinar nästan. Har inte tänkt på att jag faktiskt känner folk som kan sådant här. ❤

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: