Nyläst

Jag har läst Kriget har inget kvinnligt ansikte av Svetlana Aleksijevitj. Hon som vann Nobelpris nu senast. Den första journalisten som vunnit, om jag inte minns fel.

Det här är en ”lägga i frysen”-bok (100 spänn till den som fattar referensen) big time. Det är krigsskildringar sida upp och sida ner, rakt och rättframt berättat av kvinnorna som var med. Just det, det är kvinnor som berättar. Jag visste inte ens att det var så många kvinnor som stred i andra världskriget, vilket är lite talande för hur mycket det är history – och inte herstory – som är normen.

Men här är de. De ryska kvinnorna som stred för fosterlandet. Som krypskyttar, sjuksköterskor, stridspiloter, kirurger, telefonister. De intervjuas av Svetlana, som skriver ut texterna som första-person-vittnesmål. Kapitel efter kapitel av ”jag minns”-historier. Hur det kändes, luktade och smakade. Hur kallt det var och hur ingen efter kriget någonsin mer kunde stå ut med vare sig kläder eller hemiredning i färgen rött på grund av allt blod i snön. Hur det kändes att förlora ett barn och ett till och ett till på grund av svält. Hur det var att komma hem efter kriget som paria, medan ens manliga ”kollegor” hyllades som hjältar.

Vad jag tyckte om boken, helt kort: 

Aldrig har väl begreppet ”starkt material” känts mer passande.

Läs den här boken:
JA   NJA   NEJ

11 reaktioner till “Nyläst

  1. Tusen tack- läggs i frysen direkt (men jag har ingen aning om varför)Ett annat boktips är annars Kodnamn Verity, som visserligen är en ungdomsbok men ofantligt bra. Och eftersom jag snor typ nästan alla mina boktips från dig ber jag om ursäkt på förhand om det var du som tipsade om den från början… 🙂

    Gilla

  2. Alltså, jag fick pausa den boken, det blev FÖR mycket, vilket jag aldrig varit med om förrut. Men det är nog dags att plocka upp den (eller ur frysen?)igen. Så fruktansvärd och bra.

    Gilla

  3. Vad många som kunde referensen! \”Team född-på-80-talet 4 life\”, eller va? The Queen – tack för tips! Vad roligt att du hittar böcker hos mig. Jenny och Miss Parker – nä, det är inte helt lätt att orka. Man får ta pauser. Det är för hemskt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: