North of Elbe

Hej från Hamburg! Jag och Nils kom hit i fredags och typiskt nog fick jag feber igen, dagen före avfärd. Jag tror att jag fortfarande är lite sjuk, men stävjar det med öl. Det går bra så länge det är ett konstant flöde, men fallet blir hårt när ruset lämnar kroppen. Som just nu, på morgonen. Sover för jäkla dåligt också. Vi gick och la oss klockan två i natt och jag vaknade vid sex och kunde inte somna om. I går vaknade jag halv fem och sov inget mer. Så himla onödigt att inte kunna sova när det finns fri tillgång.

I alla fall. I går när jag vaknade låg jag och red ut febern i ett par timmar innan jag gick till Rewe och köpte juice, kaffe, bretzel med mera. Jag älskar att köpa frukostgrejer i andra länder. Satt sedan och förde över mina google maps-markeringar till en fysisk karta. Av någon anledning funkar inte roamingen på min telefon här, så jag får bli analog ute på vandring. Vilket är rätt trevligt.

När Nils vaknat och jag tröttnat på att försöka somna om gick vi ut och kollade in Hamburg. Vi bor så himla bra, mitt i Sternschanze, vilket enligt Google är det kvarter som skulle passa mig och Nils bäst. Google hade rätt, för här är mycket mysigt. Supertätt mellan pubar och caféer, mycket gatukonst, roliga hus och knasigheter att titta på.

Här står jag och poserar avslappnat vid en graffad vägg nära hotellet.

Vårt första mål i går var en vintagebutik i Altona som heter Kleiderei. Men trots karta och två huvuden på skaft lyckades vi inte hitta den. Det är något med gatunummer i Tyskland som jag inte kan lära mig. Finns det ens ett system? Jaja, vad gör väl det när man får dricka öl till lunch.

Sedan gick vi förbi något så konstigt att jag inte ens kunde förmå mig att ta en bild: ett jättestort Ikea-varuhus mitt i kommersen. Ska inte Ikeavaruhus ligga utanför städer, typ i Bäckebol eller Kungens Kurva? Vad är detta för knäppt? Men så slog det mig att jag läst om detta påhitt tidigare. Sandra bloggade om Ikea-bygget som hon såg från sin lägenhet när hon bodde i Hamburg och då fattade jag att jag var i hennes gamla kvarter. Det kändes fint. I kvarteret hittade vi två bra second hand-butiker: Pick & Weight, där kläderna kostar kilopris och jag hittade klänning och tröja …

… och Humana, där vi haffade en Svampis-tischa till Bo. Båda butikerna ligger på Grosse Bergstrasse.

Sedan ville vi gå till hamnen och på väg dit hittade vi en gata som verkade rolig.

Men det vara bara snusk. Till och med på bankomaterna. Då fattade vi att vi var i/på Reeperbahn. Jag hade hört att det var mer som ett nöjesområde eller krogkvarter nu, och inte så mycket prostitution, men det var bara GIRLS GIRLS GIRLS överallt. ”Asian girls on five floors” eller ett hus fullt av SCANDINAVIAN GIRLS.

😦

Efter en rask promenad genom den närstudien i könsmaktsordning hittade vi hamnen och där ville jag ta en cigg och stå och glo en stund, för det var så fint. Men då var Nils så kissnödig att jag inte ens han ta en bild på utsikten. Vi sprang mot Kombüse, som jag hört bra om, men den var stängd och då hittade vi en pärla i puben bredvid. Se vilket mys!

”Varför finns det inte sådana här ställen i Sverige?”, funderade Nils och menade nog anspråkslösa små barer som ser ut att ha funnits i hundra år och som spelar bra musik och har billig öl och som en härligt avslappnad atmosfär. Jag gissar att det har att göra med utskänkningstillstånd och krav på hygien och servering av varm mat samt viss typ av utbildning. Men jag vet inte.

I alla fall. Klockan fyra öppnade restaurangen vi ville testa och då köade folk utanför. Vi tog varsin tacotallrik och det var visst ett konstigt val, för alla andra i lokalen köpte burritos. Tacon var hur som helst god.

Efter maten skulle vi egentligen ha utforskat några microbryggeributiker, men Nils fattade det mogna beslutet att vinka in en taxi för att köra hem mig till hotellet. Det var smart, för hade jag inte lagt mig och vilat där och då hade jag aldrig orkat med kvällen. Jag var ju ändå sjuk och hade bara sovit tre-fyra timmar natten före. Men det är så lätt att glömma sådana saker när man är lagom full och glad och pepp. Bra med en Nils som påminner då.

Efter två timmars sömn var jag som ny igen och så gick vi ut och tramsade i kvarteret runt hotellet. Först var vi på Galopper des Jahres, ett stort ställe med flera dansgolv och konsertlokal i källaren (lät det som). Temat för stället var ”alternativ ölkultur”, så det passade ju perfekt för Nils. Det var så himla roligt att hänga själv med honom i går och det kändes som att vi nästan var som förr i tiden. Skrev upp citat på lappar och så, som jag jämt gjorde för länge sedan. Lappen ovan är Nils framtidsspaning vad gäller vår son.

Nu är klockan kvart i tio och Nils sover, medan jag har varit vaken i tre och en halv timme. Det är röven att jag inte kan sova och att vi får så olika rytm. Det och att jag är sjuk är det sämsta med den här helgen, men det är också det enda dåliga.

Jag hoppas på lite vila nu och att Hamburg inte har totalstängt på söndagar, vilket väl brukar vara fallet i Tyskland? Hoppas att super-city har lite öppet. Planen för dagen är att kolla in de centralare delarna av stan samt klättra upp i Hauptkirche St. Michaelis för att titta på utsikt, äta en god hamburgare och avsluta med Tame Impala.

Det blir fint.

2 reaktioner till “North of Elbe

  1. Men det är ju så tyyypiskt – med sömnen. Jag låg också klarvaken kl 6 på morgonen min enda sovmorgon på hotell på fyra år. Det låser sig helt. Men ni verkar ju haft kul istället! Bra! Så fin och rolig framtidsspaning. Bara den grejen var ju värd allt. Sova får man göra när man blir gammal! (?) /Emma

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: