Nyläst

Nu har jag läst en bok jag haft i Soon-appen länge: Färjan av Mats Strandberg. Jag gillar pocket mer än hårdformatet pga smidighet och pris, så jag väntade in Pocketreleasen. Eller storpocket eller vad det blev.

I alla fall. Jag tror att alla som läser här vet vad Färjan handlar om. Den utspelar sig på en Finlandsfärja och går ut på vad som händer under ett dygn när två helt okända typer vaknar till liv på bildäck och börjar … smaska i sig folk.

Vad jag tyckte om boken, helt kort: 

Jag älskade den här boken så himla mycket. Läste den med mycket stor behållning på tre kvällar, ungefär, och drömde mardrömmar de tre nätterna i anslutning till läsningen. Helt sant: den gav mig mardrömmar. För den är så läskig ju! Pratade om Färjan med mamma när jag var i Värmland över påsk och hon blev tossig och bara ”nej, påminn mig inte, den där har jag försökt förtränga!”. Så läbbig är den.

Men största behållningen är ändå inte skräcken utan  hur väl Mats Strandberg gestaltar karaktärerna. Kapitlena är skriva utifrån en person i taget och heter till exempel ”Lo”, ”Calle”, ”Charisma” (just det är ju själva båten, men) och ”Marianne” och helvete vad det verkligen känns som att det är en 13-årig obstinat röst en hör när Lo citeras. Och gud vad de känns äkta, alla känslor pensionerade Marianne känner, som när hon beskriver ”väninnan som blev hastigt sjuk” för att hon skäms så över att hon kryssar ensam. Eller den avdankade schlagerstjärnans/karaokeledarens kombination av hybris och nedslagenhet eller bartenderns beskrivning av alla han stöter på natt efter natt och att de som åker färja ironiskt är de allra värsta.

Älskar också att Mats Strandberg går helt Game of Thrones och låter massa favoriter råka riktigt illa ut. Man kan aldrig veta vem som ska överleva! Också jävligt smart att förlägga handlingen ute till havs, där det inte finns mobiltäckning. Då kommer han undan hela ”men varför ringer ni inte bara på hjälp?”-frågan.

Läs den här boken:

JA   NJA   NEJ

(Men förbered er på mardrömmar.)

6 reaktioner till “Nyläst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: