Som tossiga kycklingar, allihopa

I går var jag på möte med andra föräldrar samt styrelsen i den ekonomiska förening som är Bens förskola. Jag träffade många för första gången och var lite blyg och mycket hostig, så jag satt mest och svettades och försökte hålla hostan inne. Det var kanske därför jag inte sa något när en av föräldrarna vädrade sina åsikter om hur kvinnor är. Eller så var jag tyst för att det sitter i ryggmärgen att ”inte ställa till en scen”. 

Jag måste i alla fall replikera någonstans, för att inte explodera, så här kommer det.
Vad jag önskar att jag svarat när en pappa kommenterade att det är synd att vi inte har fler manliga pedagoger på Bens förskola eftersom ”det blir så mycket kackel och skitsnack på kvinnodominerade arbetsplatser”:
”Hej, jag heter Maria och är mamma till Ben som är ny i gruppen. Jag vill bara säga att det gjorts vetenskapliga studier kring hur män och kvinnor uppfattas. Visste ni att om manliga och kvinnliga röster kommer till tals exakt lika mycket under ett möte så uppfattas det som att kvinnor har pratat mycket mer? Men om män pratar 75 procent av tiden och kvinnor 25 procent så uppfattar åhörare det som att fördelningen är jämn. Det var bara det.”
Men det gjorde jag inte, utan jag satt arg och tyst medan nämnd pappa fortsatte dominera samtalet. 

8 reaktioner till “Som tossiga kycklingar, allihopa

 1. Hade ju alltså gärna sett fler män i förskolan men inte pga \”kvinnors kackel\” utan pga härligt och viktigt med blandning. Vi har haft nyanlända män som jobbat extra på vår förskola och det tror jag har varit superbra, för alla! Fast var ju inte det jag skulle säga utan hear, hear, kring alla de där gånger man knutit sin näve i fickan som kvinna i sådana där lägen (ändå bra att det fanns en pappa där, på vårt föräldramöte var Daniel enda pappan). Jag har lovat mig själv att sluta med det, helst nu när jag är 40 och har barn som jag vill vara förebild för. Det går väl sådär, jättebra ibland och jävligt dåligt ibland. Men vi måste kämpa! Tyvärr.

  Gilla

 2. Eller hur?! Jag håller verkligen med om vikten av mångfald och hade gärna sett lika många manliga som kvinnliga pedagoger på förskolan. Finns ju studier som visar arbetsplatser i alla skrån tjänar på mångfald hos personalen.

  Gilla

 3. Så sjukt otrevligt! Det ena är okunskapen alltså själva åsikten. Det andra är att uttala sig så nedvärderande om kvinnor på ett möte där många är kvinnor. Då blir det ju en härskarteknik förutom fördom. Dvs om jag säger något så kacklar jag, bara män kan bidra seriöst. Jag skulle inte ens vilja bemöta henom med fakta utan med: kan du förklara lite tydligare vad du menar med att kvinnor kacklar? Vi är flera kvinnor närvarande här. Du kanske menar att vi kacklar och du är seriös?

  Gilla

 4. Nä fy fan, sitter här och blir galen! Förstår att det var svårt att säga nåt (vi har alla varit där med näven i fickan ��) men åh alltså. Nästa gång! Utgår ifrån att fler hade hakat på då.

  Gilla

 5. Jag arbetar på en väldigt mansdominerad arbetsplats, vi är ca 50 och för närvarande 4 kvinnor (varav 1 rent organisatoriskt faktiskt tillhör en annan enhet). Nu ska vi ha en arbetsplatsträff med tema \”jämställdhet och mångfald\”. Mycket intressant tycker jag, flera av mina kollegor tycker det är \”onödigt\”. Om du har lust får du gärna hänvisa mig till lite mer info/källor kring det du skriver i inlägget, tänker mig vara engagerad och aktivt bidra till arbetsplatsträffen (kan bli intressant att se vad han gör av det) :DTack!

  Gilla

 6. Åh, Sofie – kämpa! Hoppas att du inte imploderar under arbetsplatsträffen. Att diskutera med människor som har utgångspunkten \”det här är onödigt\” är ju ofta som att prata med en stol. Ofta tar de också till argumenten \”min magkänsla\” också, vilket är svårt att argumentera mot. Hittar inte källan till \”vem som hörs mest\” just nu, men jag har hört det från flera håll. Bland annat i Jeanette Öhmas pod \”Magnus och Peppes podcast\”. Om du googlar \”diversity at workplaces\” eller typ gender equality wokrplace benefits så kommer det upp massa artiklar och studier som visar varför mångfald är bra – inte bara av rättviseskäl utan också för att företag tjänar på det monetärt. Det biter oftast bättre på gubbarna att prata vinst i form av pengar…

  Gilla

 7. Maria – Tack! Jag satt och googlade häromkvällen men kunde inte krysta fram \”rätt\” sökord. Och podden ska jag lyssna på!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: