Egentligen ett frö i en kotte

Jamen vi sällar väl oss till merparten (?) av alla småbarnsfamiljer där ute och river av en sväng magsjuka/vinterkräk. Bo spydde satan natten till i måndags och var sedan pigg och kry i mer än 48 timmar, medan jag vabbade. I dag fick hon gå till skolan och var fortfarande pigg och glad fram till … nu före läggning, då hon blev helt spak och varm och klagade på ont i magen. Så nu inväntar vi nästa omgång. Stackars mamma/mormor som kommit ner från Värmland för att hjälpa oss med hämt/lämn i morgon och på fredag. Rätt in i kräknästet!

Men vi lämnar det därhän för något roligare: pinjenötter. Visste ni att de växer under huden på kottar? Så här ser det ut när nämnd kotte legat i ugnen och svettats kåda i några timmar. Det doftar potent av skog i vårt hus nu, må ni tro. Värt 35 kronor bara för att få den här sandel-touchen i hemmet.

Man lägger den i ugnen för att flikarna (fackspråk) ska öppna sig lite så att man kan pilla ut fröna där under. Det är ett kladdigt jobb, men kul. I alla fall när man besitter en enda kotte.
Det är ena för jäkla hårda skal på fröna (nötterna?). Fick lägga in dem på tvären i minsta hålet på nötknäpparen.
Sedan kan man pilla bort mellanlagret …
… like so. Så ser det ut som en nöt man köper på påse. (Fast den är mycket mjukare, möjligen för att den fortfarande är varm efter ugnen.)
98 frön/pinjenötter blev det när hela kotten var skalad. Dubbelt så mycket som wikipedia utlovade!
Är det bara jag som är besatt av hur saker växer? Nu går det ju att bildgoogla, men jag minns när jag och Ylva bodde ihop, före internet, och hur vi hade en flera månader lång pågående diskussion om hur vattenmeloner växer. Som på risfält, i vätska? Som rotfrukter, fast liksom precis ovanför jord? De kan väl inte hänga i träd, de är ju så tunga? Så lät det. 
Tänk nu en stund på hur linser växer. 

6 reaktioner till “Egentligen ett frö i en kotte

 1. Åh, jag såg en sån kotte i affären idag och undrade varför de sålde den. Perfekt med förklaring, ser dock sjukt pilligt ut 🙂 min konstigaste \”hur saker växer\” är fortfarande cashewnötter. Hur knäppt?

  Gilla

 2. Skulle precis skriva cashewnötter också, sen insåg jag att det kanske är i denna blogg jag har fått se hur cashewnötter växer? Om inte, googla det, helt galet! 🙂

  Gilla

 3. Christel – pilligt att skörda, va? Eller de måste ju ha riktigt bra maskiner för sådant. Hmm, måste googla vidare. Johanna och Sara – JUST DET JA! Hade glömt hur cashews växer. Tack för att ni påminde mig! Marie – haha, förlåt! Och nä, hon klarade sig ej. Inte hennes fader heller. Så nu väntar jag bara på att…

  Gilla

 4. Linser lär väl vara en baljväxt och växa i en ärtskida. Eller? Jag vet inte.Jag har en vän som väger pinjenötter (som andra plockat) och samlar dem i en stor hög i Andalusiens tallskog. Vet du hur man plockar pinjenötter? Jo – med en pinne! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: