Inte utan min iPad

Annat som hänt: vi har infört skärmförbud till vardags. Alltså de får fortfarande titta på Barnkanalen på paddan till frukost och barn-teve till nattmackan, men de får inte sitta och spela om det inte är helg (eller vabb, herregud).

Jag älskar vad skärmarna gör för huslugnet och möjligheten för oss vuxna att ta tag i något som behöver göras hemma, men fy i mitt lilla helvete vad jobbigt det är att ta bort respektive skärm när det är dags att göra något annat. Det är som att det inte är värt det längre. Bryten vi varit med om under jullovet har varit outta this world. Så nu är det skärmfritt mån-fre och det är nästan som att barnen också tyckte att det var skönt när vi förklarade att ”då behöver vi inte ens fundera på telefonen och paddan de dagarna”.

Detta kräver dock att vi hittar på något för barnen att göra när den vuxne som hämtar på förskolan lagar mat. Nils lyckas ofta laga mat väldigt snabbt, men jag behöver minst en halvtimme. Under den halvtimmen är det så himla skönt att få vara själv i köket, tycker jag, med barnen sittande med skärmarna i vardagsrummet.

Men inte nu längre. Och i går testade jag att låta barnen få ”baka själva” medan jag rullade köttbullar och gjorde stuvmakaroner.

Fördelar med detta:

– Barnen var stundtals glada och lyckliga över att få baka själva.

Nackdelar med detta:

– De bråkade och skrek mer än vad de var glada.
– De klarade uppgiften att baka själva undermåligt.
– Kökets skick efter avslutad bakning. Herre. Min. Gud.
– Besvikelsen som uppstod när vi förklarade, efter middagen när de ville provsmaka, att de inte får äta kakor till kvällsmat.

3 reaktioner till “Inte utan min iPad

  1. Åh! Igenkänningen! Eller, även om vi inte riktigt har samma skärm-situation så har vi samma barn-som-inte-kan-göra-något-själv-situation. 2017 ska banne mig bli året då vi ska få G att lära sig att sysselsätta sig själv!Lycka till ❤

    Gilla

  2. Äter de inte utan skärm eller varför skärm till frukost och precis innan läggdags? Jag tycker att min unge blir svår att få iväg till förskolan om han kollar på teve innan, och svår att få i säng om han kollar för sent. Han får kolla vid just det tillfälle du har problem med – när vi lagar middag mellan typ 16.45 och 17.15. Funkar fint!

    Gilla

  3. De äter varken med eller utan skärm just nu 🙃Barnkanalen till kvällsmackan har blivit en mysig tradition som funkar bra som nedvarvning. Alla barn e olika.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: