Ska berätta hur min hjärna mår, men just nu detta

I dag när jag hämtade Bo möttes jag av utrop från henne, hennes kompis Cornelia och ett annat barn om att det var min dag i dag och deras dag och att vi ska säga grattis till oss själva och fira oss för att det är binterlattjonella … ittermattjo … något med kvinnodag … grattis!

Jag reagerade med magen och sa att det visst är en viktig dag i dag, men att det absolut inte är något att fira. Att dagen finns till för att uppmärksamma att det är orättvist i världen och att man tyvärr föds med olika förutsättningar och SÅ VIDARE. Ett prat jag hade tänkt vänta med ett tag, men nu kom det.
Hann dock inte så långt, för en pappa, som också var på hämtningstur avbröt mig med ”ska man inte få fira att vi är jämlika 365 dagar om året” vilket fick mig att sakligt (hoppas jag) poängtera att:
”Vi kan fira om 95 år, då vi har jämlika löner i Sverige om vi fortsätter i samma rättviseutvecklingstakt.”
(Jag var osäker på exakt antal år, men tänkte att han inte hade koll.)
”Men ska man inte få fira och vara glad. Vad ska man göra i dag då? Vad kan man göra i stället?”
”Man kan göra som fotografiska i Stockholm som tillfälligt höjer priset på entrébiljetten för män i paritet med löneskillnaderna i Sverige. Det är ett sätt att markera och poängtera som inte är att fira.”
”Mja, men…”
Han hatade mig där och då. Det var väldigt tydligt. Föraktet flödade. Jag var så dum. Så onödig. Ett stycke smuts. 
Åh, jag hoppas att jag lät lugn och saklig under hela samtalet. Jag kokar ju. Jag kokar i dag. Lyssnade på Ring P1 också. Varför gör jag ens det på Internationella kvinnodagen? 

10 reaktioner till “Ska berätta hur min hjärna mår, men just nu detta

  1. Grattis Bo som har dig som mamma! Och grattis Bos kompisar som får höra dig! Som ser dig våga och vara självklar och säga det som är rätt, även när en stor man inte håller med. BOOOOM!!

    Gilla

  2. Bra! Jag hade taggat för att ge svar på tal om någon gratulerade mig, men som tur var gjorde ingen det.

    Gilla

  3. Min son kom hem med liknande, typ \”eh ja på skolan sa de att vi skulle fira,men jag vet inte riktigt…är det inte bättre att fira varje dag i så fall? Kvinnor? Så jag satt mig ner &berättade att jag tycker det är en utmärkt dag att int fira, utom tvärtom vara förbannad svära skrika & spotta över det faktum att hans lillasyster föds in i värd där hon hemma hos oss är lika älskad, lika värd, men ute i världen riskerar så mycket sämre behandling. Att över hela världen blir kvinnor mer eller mindre sämre behandlade. Vet inte vad jag gjort om en annan förälder bevittnat och protesterat. Hoppas jag hade varit lika smart och modig som dig som bara tog fighten. Plus: Inte roltigt läsa om hur du mår. Hoppas det lättnar ❤ Jennie, Malmö

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: