Fredag i Köpenhamn

I går vaknade jag och gjorde en av mina absoluta favoritsaker: gick till närmsta mataffär och köpte frukost. Pulverkaffe, färskt bröd, frukt, juice och chokladmjölk. Tog med mig till lägenheten (hyr en mysig liten lyhörd tvåa i Nørrebro) och åt och planerade dagen.  
Vi bestämde oss för att begränsa strosandet till Nørre- och Vesterbro, för att spara indre by till dagen därpå.  Här har jag köpt en kaffe och är glad. Jag köper aldrig take away-kaffe längre, för det är för dyrt och onödigt. Men på semester, så. Då kan 35 DKK vara en värd investering för att få känna luften under fötterna. 
Vi (eller ja, jag) brukar alltid skapa en Google Map för respektive stad vi åker till och så märker jag ut följande saker: second hand-butiker, bok- och pappersbutiker, matmarknader och knasiga ölställen som kanske har någon form av underhållning (flipperspel, shuffleboard, jukebox etc). I går gick vi på flera av the above. Bland annat till second hand-butiken Prag på Nørrebrogade. 
Där köpte jag den här klänningen som sitter som en jävla smäck. Bilden gör den inte rättvisa, men jag lovar att den är sjukt fin på alltså. Sådan lyckträff att hitta en klänning i grovt tyg helt utan stretch som ändå sitter som gjuten. Smiter åt i midjan och allt. Väl investerade 450 spänn. 
Om ni är i Nørrebro vill jag rekommendera alla att kika in i Disken som ligger på Møllegade. Det är en liten studio och butik med konst av olika local artists. Bland annat så gulliga keramikprylar. 
Älskar dessa små djur. 

Jag köpte den här till Bo: en förpackning med tre stora (A3) prints som man kan färglägga. Kul för Bo och fin konst att ha på väggen = win win. 

På samma gata hittade vi Ark bookstore som var en riktigt go liten butik där allt var fint. Fick en känsla av att det var något magiskt i luften när den här boken låg på disken och kostade 25 kronor. Fram till för en vecka sedan hade jag aldrig tänkt på Philip Roth, men efter att ha läst ett par reportage om honom har jag tänkt jättemycket på att jag vill läsa hans böcker. Nu ska jag göra det och börjar med den här. 
 Sedan mulnade det på och vi hann in på ”Det rene glas” på Nørrebrogade innan regnet kom. Det är fint att det fortfarande får finnas sådana här ingrodda ”röka inomhus”-ställen. Att man kan välja på en fruktig IPA för 95 DKK på ett av alla Mikkelerställen eller gå in på ett sådant här etablissemang och köpa flasköl för en tia och bli synad i sömmarna av stammisarna. Att det är blandat, liksom. Fast det där med röka inomhus är för jävla vidrigt ändå. Man tänker att det ska vara lite gött och sedan ångrar man sig jättemycket. 
Efter ett tag började det bli dags för mat och vi styrde steget mot Torvhallerne som jag markerat på kartan som en ”riktigt mustig matmarknad”. Men det fanns inte, vad vi kunde se, någon särskild ”sitta ner och äta”-yta, så vi gick vidare. 
Vi hade ju ändå fått syn på en lovande skylt. Taco och diner – två riktigt bra begrepp ju. 
Det var helt ok mat, men inget att springa hem om. Däremot var det kul att få rökiga chiliflagor i saltkanten på drinken. 
Sedan googlade vi ”shuffleboard i Köpenhamn” och hamnade på ett ställe som hade minishuffleboard. Han i baren sa att de fick besök av många som hade googlat precis som vi och blev besvikna över att det inte fanns riktiga bord. Men det gjorde inte så mycket för oss, för det fanns sådant här fotbollsbord. Det var skoj. Vi vann en gång var och hade följande bets på gång: 
– den som förlorar ska köpa ett second hand-plagg till den andra innan vi åker hem (jag vann)
– den som vinner ska få bestämma nästa stycke konst att köpa och ha på väggen hemma (Nils vann)
Sedan hittade vi en sjöpark som vi gick genom på väg mot Vesterbro. Där tog vi ett par öl på en pub där stämningen var för hotfull för att ta fram kameran. Vi hamnade vid samma bord som ett jädrigt shady gäng som var ”goa och glada” mot oss först, men oförklarligt arga mot oss mot slutet.

Vi avslutade på ett ställe som hade riktiga shufflebord. Det var roligt. Mest kanske för att jag vann stort över Nils. Han brukar alltid klå mig annars. Vi spelade om att den som vann fick bestämma vad vi skulle göra efteråt. Jag bestämde att eftersom klockan började närma sig 21:30 var det dags att åka hem. Så vi köpte take away och öl och tog en taxi till lägenheten där jag somnade till S02E04 av The Missing. Älskar att avsluta ganska tidigt och få somna när sömnen kommer, med skräpmat, öl och bra serie. 
Förresten, nu ser jag att snubben som spelade på bordet bredvid gör fuck you-tecken mot mig när jag tar bilden. Vad oförskämt. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: