Ben, min Ben. För att inte tala om min hals.

Så dagen efter mitt förra inlägg inleddes starkt med 39 graders feber (på mig) och ett mejl från en av föräldrarna på kooperativet som bad om ursäkt för att hans barn eventuellt spridit scharlakansfeber på förskolan och att man – om man blivit sjuk senaste tiden – borde gå och kolla sig.

Eftersom Ben såg ut som en prickig korv i ansiktet och var extremt hängig under helgen tog jag med honom till dropin-mottagningen på vårdcentralen i Sannegården och väntade tillsammans med bland annat andra kooperativmedlemmar som läst samma mejl. Andra som väntade var: jättemånga människor. Och när det blev vår tur kunde de inte ta några prov på oss, eftersom de hade läkarbrist och det ändå inte såg ut som scharlakansfeber på någon av oss.

”All for naught!” tänkte jag lite surt (samt: HÖJ SKATTEN), men var ändå nöjd över att medicinsk expertis bedömt att jag endast led av helt vanlig förkylning, så jag proppade i mig ipren och drog och jobbade. Hade aldrig gjort det som anställd, men nu hade vi leverans och presentation och ni vet. Egenföretagare. Kämpa.

Synd för alla jag kom i kontakt med, för i dag, när vi gick på bokad tid på vårdcentralen (de erbjöd oss en bokningstid om vi ”verkligen ville ta prover” och den klamrade jag mig fast vid pga tidigare missade grejer på Ben), fick veta att både jag och Ben huserar ett myller av streptokocker. Team halsfluss!

Så nu käkar vi penicillin. Vilket betyder ingen förskola på hela nästa vecka. Dock att Ben vägrar ta sin. Han fick flytande Kåvepenin först och det gick verkligen inte. Ringde och tjatade till mig recept på tabletter i stället och det gick lite bättre. Krossade och la i sylt och han svalde kanske nästan hälften. Men grät och skrek och spottade när han kände smaken, så vi får se hur det går i morgon. Några tips på bra grejer att blanda ut med?

Passade på att dra Bens sjukdomshistoria för distriktssköterskan vi träffade i dag. Eftersom det inte finns gemensamma journaldatabaser (när ska någon fixa?) är man ju som ett blankt papper varje gång man träffar någon ny. Tänkte att hon kanske ville veta + att det här med andningen och hostan på nätterna känns som en grej att ta tag i och kanske hör allt ihop? Att han verkar ha så svårt för att andas när han ligger ner, att han hostar så mycket på nätterna, att han fortfarande lätt får problem med öronen och att han inte äter. Han äter verkligen för lite. Det är inget snack längre. Kommer ni ihåg att BVC var oroliga för att han vägde 12 kilo som drygt tvååring och sedan 12 kilo som drygt treåring? Han fick väga sig i dag igen och nu väger han 12,6 med kläderna på och han fyller fyra nästa vecka.

Någon kikade på hans mandlar i samband med de här två besöken och de är tydligen ”väldigt stora”. Tänk om det är roten till det onda? Tänk om han ”bara” behöver få dem fixade och sedan börjar han äta och slipper den ansträngda andningen och hostan på nätterna?

Distriktssköterskan lovade att sätta bollen i rullning för att kolla vidare på mandlarna. Det är bra. Samtidigt får jag ångest av att behöva strida med Capio öron-näsa-hals igen. (Vi har sagt till BVC/vårdcentralen att vi inte vill gå dit mer, men det finns inga alternativ, fick vi veta.) (Och ja, klart det finns alternativ, men jag orkar inte bråka med vård mer. Orkar inte bråka med BVC också.) (Vi ska till BVC på fyraårskontroll igen om någon vecka och då ska jag fråga, men jag orkar inte bråka.) (Kanske bara hittar någon himla privatklinik i stället, om BVC propsar på Capio.) (Obs: vet att Capio är privat också, vilket för övrigt gör att det känns så konstigt att BVC skickar oss dit. Trodde inte att BVC samarbetade så med privata vårdinrättningar.)

10 reaktioner till “Ben, min Ben. För att inte tala om min hals.

 1. Hej!Dom skickar er till capio för att regionen har avtal med dom gällande barn och öron-näsa-hals. Men det borde gå att be att få remitteras till Östra sjukhuset istället (även om ni kan få vänta lite längre då).Hoppas att det löser sig!

  Gilla

 2. Jag har bara försökt få i mitt barn tabletter en gång (springmask, myyys) och då försökte vi med sylt. Det gick dåligt. Nästa varv av medicinen så körde vi på glass istället. Det gick sjukt bra! Slurp slurp. Och så en andra portion utan. Men vårt barn är bara 2,5 och då är det ju lättare att mörka.

  Gilla

 3. Tack för bra tips. Ska testa med god glass i morgon. Och om vi inte får till det ska jag ringa och fråga om amimox. En kompis pratade faktiskt om det i kväll, att deras barn alltid vägrat Kåvepenin och då bett om en annan sort och fått just en som smakade GOTT. Varför kan de inte bara skriva ut den från början då, till barn? Aja.Ang. varför vi blev skickade till Capio så fattar jag att det miste ligga ett avtal bakom. Fattar bara inte varför de sluter avtal med vinstdrivande företag. Fast jag är för oinsatt i frågan, det känner jag nu. Plus partisk, för jag hatar Capio Lundby. Hur som helst så har jag, tack vara min guru Linn (just another fucking blog) skickat in en egenremiss till Sahlgrenskas öron-näsa-hals. Hoppas på den.

  Gilla

 4. Tror att amimox är bredspektrum-antibiotika som man helst undviker så långt det går eftersom överanvändning av dem bidrar till ökad antibiotikaresistens. Mer riktad antibiotika för div sjukdomar, som kåvepenin mot halsfluss bidrar inte lika mkt till resistensen. Har jag fått förklarat ngn gång när jag också suckade över att försöka få i dottern kåvepenin. Glass är mitt bästa tips också. Även nyponsoppa har funkat.

  Gilla

 5. Blir så sjukt upprörd när jag läser om hur ni blir behandlade av vården (eller inte behandlade!)! Är det sämre i Göteborg än i Stockholm månntro? Vi har iofs haft ganska friska barn och kanske begränsad erfarenhet, men åtminstone vi vuxna har fått snabb och bra vård här i huvustaden. Och om det är så dåligt för er, hur är det inte då för dem som inte kan förklara och kräva och ta för sig?? Agh! Men ja, krya på er och hoppas Ben blir utredd ordentligt en gång för alla!

  Gilla

 6. Jag hoppas ni får hjälp.Jag hade stora halsmandlar som barn (inget som åtgärdades eftersom jag inte hade sjukdomsproblem) och minns fortfarande den obehagliga känslan av att maten \”fastnade\” i halsen och inte gick att svälja (värst för mig var redningar och pannkakor). Så stora mandlar kan säkert vara en orsak till dåligt matintag.

  Gilla

 7. Pulvriserade Kåvepenintabletter i Nutella funkade för mitt barn. Tror fettet kapslade in smaken bättre än typ sylt.

  Gilla

 8. Vi shoppade runt privata barnläkare tills vi hittade rätt (tyvärr, för er, i Sthlm). Ligger på andra sidan stan för oss men så värt det! Han låter verkligen för liten i vikten (o längden?). Kan inte du med lite fritt jobb gå till fsk o ge honom medicin så kan han vara där? Efter några doser snittar han ju inte längre o mår bra.

  Gilla

 9. Herregud som ni kämpar med (mot?) vården! Vi har aldrig lyckats dölja kåvepenin, smaken är ganska stark, utan mutat med glass efter istället. Alltså direkt efter, skeden framför munnen för att få bort smaken. Hoppas ni får bra hjälp snart!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: