Nappstopp och killskor

Stor dag i dag. Ben lämnade sina nappar (de två vi hittade) till kaninerna på Liseberg. Det blev stort pådrag, med applåder och diplom. Han var mycket nöjd och mallig.

Vi trodde att det skulle bli världens svåraste nappavvänjning, eftersom … ja, allt med Ben har varit mer eller mindre svårt. Men så gick det av sig själv. Vi var på Rhodos med Nils startfamilj (svärföräldrarna bjöd, så himla generöst) för några veckor sedan och jag som ansvarade för Bens packning tog med en (1) napp till Ben. Glömde helt enkelt. Och när han tuggat sönder den (som han gör) ville han inte ha den längre och då slutade han. Den kvällen tog nattningen en och en halv timme, men sedan var det absolut inga problem.

Bo lämnade sina nappar till kaninerna i samband med treårsdagen och det gick helt okej. Hon fick livets första lördagsgodis som ”belöning”, vilket kanske hjälpte. Men Ben har ju ätit godis sedan stan brann och han har som fyraåring färre ord i förrådet än vad Bo hade när hon var tre, så vi har dragit ut på det här med att komma överens om att sluta. Men så gick det så fint, hej och hå vad man aldrig kan veta hur något ska gå.

En annan grej som hände på Liseberg var att ett barn frågade Bo om hon var kille eller tjej. Och när hon sa tjej så ifrågasatte barnet Bossas skor (typiska killskor enligt barnet).

Nu på kvällen berättade Bo att det händer hela tiden. ”Alla” (inte vuxna, men barn) frågar om hon är kille eller tjej och hon tycker att det är jobbigt. Jag frågade varför det känns jobbigt och då sa hon att det var för att det tog så mycket tid att förklara.

Vi spånade på vad hon kan säga nästa gång och kom fram till två saker.

1. Vad menar du? Tycker du att snoppen eller snippan ska ha skor på sig? Alternativt: styr du cykeln med snoppen? (En cykelförsäljare, vuxen, berättade för Bo häromsistens att ”den där cykeln är en killcykel”, vilket Bo tyckte var så knäppt.)

2. Men vad tråkigt! Får du bara välja mellan vissa slags skor? Jag får välja mellan alla.

8 reaktioner till “Nappstopp och killskor

 1. Min dotter har kort snagg och klär sig gärna typiskt killigt. De flesta vuxna och barn antar att hon är en kille. Hon brukar oftast inte svara ngt själv pga blyg, men om ngn hon känner säger ngt så svarar hon \”nähe, tjejer kan ha såna för jag är tjej och jag har det.\” Hon säger att hon inte bryr sig, längre. Däremot är det väldigt stressande för vuxna som vill dementera \”nej hon är en tjej \” osv. Fast min dotter tycker inte att det är viktigt att vara kille eller tjej. Hon är sig själv.

  Gilla

 2. Åh, heja barnen <3Har en kille hemma som fick höra i skolan att hans skor var \”tjejskor\”. Han förklarade hemma hur löjligt han tyckte det var, att alla får ha vad de vill osv ivrigt påhejad av storasyster. MEN han har sedan dess alltid valt andra skor på morgonen när han går till skolan 😦

  Gilla

 3. Älsk på att ni kämpar emot normerna så envetet. Märker att jag själv börjar kapitulera lite grann (mentalt). Det kommer så mycket idioti från förskolekompisarna och tydligen räcker det inte med hyfsat medvetna pedagoger för att stävja att femåringens värld blir så sjukt indelat i kill- och tjej-whatever, trots att vi försöker förmedla en lite mer nyanserad världsbild här hemma 😦

  Gilla

 4. Så bra att du och Bo har funderat ut svar som hon kan ge de som ifrågasätter hennes klädval och cykelval baserat på kön. Men: jag har funderat. Och jag tror att alternativ 1 har svårt att gå hem hos barn. Jag tror inte de kommer koppla utan mer säga: Nej snoppen ska inte ha skor på sig. Har din snippa en sko på sig eller? Konstigt! Eller: nej det är klart jag inte styr cykeln med snoppen! Styr du din med snippan? Blä! Det är ju inte säkert att jag har rätt men jag minns väl från min egen barndom när folk var dumma och sa dumma saker till mig och mina föräldrar hjälpte mig att komma på svar, det funkade inte alltid och jag hamnade i ännu mer underläge ibland kändes det som. Alternativ 2 däremot tycker jag är helt klockrent!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: