En väldigt god chilifrukt (som jag ska gömma från och med nu)

I dag ringde jag 112 för första gången. Ben stod på en pall bredvid mig och lekte med en rödlök när jag lagade mat. Han hade inga vassa knivar eller så och han var på ett riktigt överdåligt humör, så jag lät honom hållas och delade löken till honom när han bad om det. ”Du vet att det kan svida i ögonen av lök”, förmanade jag och återgick till mitt. Ser att han försöker pressa rödlök i vitlökspressen och kort därefter skriker han som INNEHELVETE och håller sig för ögat. Jag tar honom till badrummet och försöker hälla vatten i ögat på honom, men då får han panik och skyddar sig för sitt liv från min hemska attack. Sätter honom till slut i soffan med en våt handduk och ber honom hålla den mot ögat. Säger att det inte är farligt med lök och att det kommer att gå över.

Men det går inte över och en minut senare skriker han så att jag tänker att det måste vara något annat. Eller? Det bekräftas av att han skriker ”INTE LÖK, VARMT!” och jag inser att han på något sjukt sätt ha fått het olja i ögat. Jag stod och friterade vaxbanor bredvid honom och jag höll avstånd och märkte inte att det skvätte, men eftersom han säger att det BLINNEL och är VALMT så måste det ju ha hänt? Panik uppstår i mig (och Bo som skriker och springer och gömmer sig) och jag får inte titta i ögat och jag häller ett glas kallt vatten över honom samtidigt som jag ringer 112 och den som svarar säger att jag måste in i duschen med honom och att jag ska ringa igen om det är allvarligt. Jag tappar glaset som jag håller i och det är glaskross överallt och jag får in Ben i duschen och duschar honom kallt och han får panik över vatten i ansiktet och skriker för full hals och när jag slutar så hulkar han att allt är läskigt och att han är blöt i håret. Det verkar ha lugnat sig med ögat i alla fall och vi läser Bamse till dess att Nils kommer hem och tar rätt på glaskrosset.

Tänker att fan, det måste ha varit lök ändå, som skvätte från vitlökspressen.

Senare på kvällen öppnar han ögat så att vi kan titta och det är rött, men inte farligt.

Ännu senare på kvällen hittar jag det här. Han hade inte bara varit på rödlöken. Han hittade även Cathrins egenodlade vansinneschili som är så stark att den, enligt uppgift, bränt snoppen på en som skulle kissa dagar efter han hanterat chilin. Det är en fruktansvärt stark chili. Stackars lilla goa sura älsklingsBen vad ont det måste ha gjort. Men mycket bättre än kokande olja. Mycket bättre.

9 reaktioner till “En väldigt god chilifrukt (som jag ska gömma från och med nu)

 1. Fy fan, stackars er och stackars ben! Nils har ju bränt sig på kokande vatten på foten en gång, och det var så fruktansvärt. Vi spolade också med kallt vatten men lärde oss efteråt att vi skulle ha kört svalt vatten, liksom mer ljummet. Tydligen.Hoppas han repar sig snart, i ögat. Fy tusan.

  Gilla

 2. Herregud vilken panik jag hade haft! Stackars er alla tre! SKÖNT dock att det var chili (men ajajaj aj) och inte olja! Bra reaktionsförmåga på dig också!

  Gilla

 3. Oj stackars er! Min dotter råkade ut för ngt liknande o när ögat fortsatte värka o vara rött efter en dag gjorde vi ett läkarbesök via Skype (Kry). Hon fick ngt slags droppAr o var bra på ngn dag. Så himla skönt m läkarbesök över Skype.

  Gilla

 4. Åh, stackars Ben! Hoppas han är OK nu. Du är en hjälte som hanterade det så väl, och sköljde ordentligt osv.Här har du en fellow förälder som ringt 112 en lördagkväll eftersom mitt barn fick vätskan från inuti en glow stick i ögat. Inte mitt proudest parenting moment.

  Gilla

 5. Åh fy! Jag har fått pyttelite vanlig chilisaft i ögat en gång efter att jag hade hackat en chili. Sedan dess använder jag alltid sambal oelek. Jag hoppas verkligen att han mår bättre nu! Grädde ska tydligen vara mer lugnande, eller filmjölk, än vatten, men det fattar man ju inte i den situationen som du beskriver. Hoppas han mår bra nu, som sagt!

  Gilla

 6. Och det viktigaste av allt: om en bebis får kokhett vatten på sig och bränner sig genom kläderna så ska man absolut inte ta av kläderna för då kan huden åka av. Man ska skölja i ljummet vatten, som du skriver, och ringa 112.Tur att det gick bra ändå för Nils, för det gjorde det väl?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: