Om en människa som heter Ben

Lisa undrar:

– Ben som hen, hon, han. Ni verkar hantera allt jättefint, men har ni aldrig varit oroliga kring det? Jag kan vara hur medveten som helst, men med mina barn nojar jag så fort det finns minsta lilla utrymme för det.


Det här pratar jag (och Nils) om i dagens Tendensdokumentär. Jag lyssnade nu på morgonen och sitter här med en ångestklump för att jag är rädd att jag inte tänkt färdigt, att jag säger något som är ”fel”, att jag hänger ut Ben eller att någon ska bli stött. Samtidigt tycker jag (som alltid) att det måste pratas mer om sådant som det inte pratas så mycket om och att det är viktigt att dissekera normer och vrida på perspektiv (life mission). Så … det kändes viktigt att göra den här dokumentären. Lyssna hemskt gärna och säg vad ni tycker.

15 reaktioner till “Om en människa som heter Ben

 1. Jag lyssnar just nu, det låter i mina öron som kloka och bra diskussioner, det finns ju inga självklara enkla svar? Fin samtalston i programmet!

  Gilla

 2. Tack, från en förälder med liknande frågeställningar. Mitt barn har börjat skolan och duckar för könfrågorna där, identifierar sig mer som pojke än flicka (hen är född med snippa) men reagerar inte märkbart på vilket pronomen folk väljer att använda. Än. Vi får se hur det blir. I drömmen skulle väl så väl barnet som samhället som normen och biologin liksom skita i vilket. I realiteten är jag rädd att tillvaron kommer att skava för mitt barn. Inombords eller utifrån.

  Gilla

 3. Jag ska lyssna så fort jag får tid. Det värmde mitt hjärta igår när min 8-åring undrade vad trans(sexuell) betyder och det äldre syskonet, 11, svarade kunnigt och neutralt. Tänker att det ändå går framåt om än långsamt. Jag hade inte en susning när jag var barn för 30-35 år sedan, kände ingen som var HBTQ, hade aldrig vågat prata med någon om jag haft frågor./Sara

  Gilla

 4. Det var jättebra tycker jag!Kändes genomtänkt, klokt och verkligen värdigt. Er respekt för Ben lyser igenom i programmet! Och en sån grej går inte att fejka, utan man hör att det är genuint.Modigt av er att ställa upp – men helt rätt också.När folk (kollegor, andra föräldrar på förskolan, ytligt bekanta) frågar mig varför jag bara jobbar 25%, så hade det varit så lätt att ljuga och säga att jag är föräldraledig resterande tid.Men 9,9 gånger av 10 så tar jag ett djupt andetag och säger som det är: att jag är sjukskriven på 75% för förlossningsdepression, som inte gått över än trots att min dotter snart är 1,5 år. Att det är svinjobbigt att ha en depression men att det förhoppningsvis blir bättre snart. Biter mig sen i tungan för att inte slänga in en brasklapp om hur mycket jag ändå älskar dottern eller liknande. Som man ju lätt gör för att döva det dåliga föräldrasamvetet. Men det ska inte behövas i sammanhanget!Tänkte på detta nu ang att våga prata om svåra saker. Jag tycker att ni gör helt rätt. Det finns så mycket som vi måste prata om för att sprida kunskap och för att avdramatisera. Tycker inte heller att ni ”hänger ut” Ben i programmet, utan ni pratar med respekt om henom och låter Bens integritet behållas.Och även om det säkert kommer reta upp en och annan hen-motståndare och andra inskränkta spån, så kommer det helt säkert stärka en och annan i dess föräldraskap, eller i dens egen identitetsskapande – och det är ändå mer värt än några idioters trångsynthet. Heja er!!Ps. Om jag var Lollo Colmar skulle jag tveklöst försöka få intervjua er om tio år igen för att höra om Ben och hur det har gått.

  Gilla

 5. Jag tycker det var så bra beskrivet att ni bara följer emd. Jag önskar att samhället också bara kunde få följa med så att Ben fick vara Ben 4-ever.

  Gilla

 6. Inte lyssnat (än), men tenker omedelbart att det krävs oerhört mycket for att DU skulle kunde göra bort dig (även om det inte enbart handlar om dig). Här inne skriver du om hen på ett respektfullt sätt, och du som alla andra mammor med bloggar (och även Facebook) måste själv träffa val ang hur mycket du väljer dela (syftar generellt på mammor i mitt fb-flöde och alla otaliga bloggar där ute). Jag tycker vi inte kan få nog av det här temat i våra flöden. Jag tycker själv att jag är utbildad och open minded, men hu jeda som jag träffar mig själv i dörren ibland. Har några homosexuella/lesbiska vänner, följer Have A Gay Day på fb, läser och lyssnar på Jonas Gardell och hans Mark, kollar på RuPaul, etc. Men när jag får nya pasienter som väntar på könsbekreftande operationer (läkare inom psykiatri, det fins många som lider av depression o dyl.), måste jag konsentrera mig störigt mycket för att inte använda fel typ av benämning. Norges mest kända transperson, Esben Esther, föll föredrag EN HEL DAG på en kurs jag gick. Det tog mig en halv timme innan könet försvann (det var en mannsperson i kvinnokläder och stora bröst som sto framför mig – stor lättnad när det försvann och då kom fulgråten). Enorm besvikelse, att inte JAG nått längre. Du gör ett pionärsarbete. Arbetar själva i det små; pratar mycket om kön med mina godingar (2.5 og 5.5 år), och min stora tjej höll enligt pedagogerna ett långt tal på förskolan om hur en tjej kan va en kille och vice versa, och hur man kan ha mammor och pappor och hela tjofaderittan. Vad vill jag med det här annat än att prata om mig själv? Jo visst; du behövs, din röst behövs, vi behöver alla utbildas, och utan att ha lyssnat är jag säker på att du skötte den uppgiften varsamt och ständigt.Förlåt for rant och svorsk 🙂

  Gilla

 7. Vilket fint program! Jag älskar transparensen i den här frågan även om jag förstår dualiteten i att skydda sitt barn vs. att problematisera och lyfta upp till ytan.

  Gilla

 8. Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i1 LOVE SPELL2 WIN EX BACK3 FRUKTER AV WOMBEN4 PROMOTION SPELL5 SKYDDSPEL6 BUSINESS SPELL7 bra jobbspel8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: