Ta mig i stället

Häromdagen körde jag sönder bilen. Vi har nyligen fått tillbaka den efter två månader på verkstad (lämnade in på vanlig service, servicepersonerna behövde byta motor och ingreppet blev långdraget och i samarbete med vårt försäkringsbolag) och så tog jag en för snäv kurva när jag stressad körde ut ur ett parkeringshus och nu är ena dörren bucklig och sprucken och det saknas en stor flärp ovanför ena däcket. Och jag känner … ingenting. Egentligen borde jag, trogen min natur, bli superorolig över hur mycket det kommer att kosta att laga skiten och hur vi ska gå tillväga, men det är liksom stopp. Det finns ej utrymme för att tänka på trasig bil.

Mitt huvud är i stället fullt av oros-öar som blir extra tydliga när jag ska sova. Olika stora öar fyllda av olika typer av orosknutar som går hyfsat att tänka på en och en, men som när jag ser dem i ett kluster skapar panik och kaos.

Jag ska vid tillfälle flytta bloggen till wordpress, lösenordsskydda den och skriva om det som oroar mig och som jag inte vill skrika ut till världen (eller till valda delar av den).

Just i dag handlar den dominerande oron om Bens hälsa och det kan jag väl skrika lite om. Trogna läsare vet ju att vi haft det ”lite” kämpigt att bli lyssnade till av BVC samt Capio Lundby ÖNH-klinik (dit vi blev remitterade av BVC).

Nu i höstas fick vi av en slump träffa en ny barnläkare, som vikarierade för vår vanliga på BVC. Hon kollade på Ben och slog larm, typ. Hon kunde inte fatta att det inte satts in åtgärder tidigare för den svaga tillväxten samt knepiga färgen (?) på Ben. Hon skickade också en remiss för att få Bens mandlar (och möjligen) polyp opererade på nytt (efter en okulär besiktning av svalget under vilken hon konstaterade att mandlarna har vuxit sig VÄLDIGT stora sedan den förra operationen). Hon kontaktade också en dietist och försåg oss med matdagbok och det drogs blod för analys.

Sedan var den vanliga barnläkaren tillbaka och hon sa att det inte gick att analysera allt blod pga någon slags mänsklig faux pas, men att ”det gööör ingenting, det är inte så noga” och att det inte är något onormalt med Bens tillväxt eller egentligen någonting alls att bekymra sig om vad gäller Ben.

Och så gick det massa tid och så fick jag träffa den nya läkaren på nytt (ringde och sa att jag ville träffa henne och inte den gamla) och den här gången konstaterade hon följande:

– Ben har gått ner i vikt och väger 15,5 kilo.
– Ben ligger över två kurvor för lågt längdmässigt och doktorn kan inte fatta att BVC inte slagit larm tidigare.
– Meningen ”ett barn som växer upp i Sverige ska inte se ut så här” yttrades. 
– Det där blodprovet som inte kunde analyseras (som gamla doktorn viftade bort som onödigt) är visst, enligt nya doktorn, mycket viktigt att analysera. Vi ska bland annat utreda om Ben ska få tillväxthormon och det borde ha utretts för länge sedan.
– Remissen till öronoperationskliniken har tappats bort.
– Det är blåsljud på hjärtat.
– Vi måste kolla om Bens tarmar kan ta upp näring eller om det är vajsing.

Och så skulle det dras åtta rör blod och det gick åt helvete. Fyra vuxna i rummet kunde ej lugna ner (eller hålla fast) panikslagen 5,5-åring och vi fick åka hem. Det var förresten då jag körde sönder bilen, men det är verkligen skit samma.

Nu ska Nils försöka fixa blodlämningen, för jag pallar inte de där skriken.

Kan man söva en unge för att dra blod i värsta fall? 

Jag lyckades iaf fånga in ett avföringsprov i går. Ben vägrade bajsa med skål eller hand i toaletten, så jag fick fiska upp en korv från klosetten. Livet, va?

25 reaktioner till “Ta mig i stället

 1. Men alltså, vad säger man, sorry för en trött klyscha, men den har väl aldrig passat bättre;STYRKEKRAM!Bra kämpat och kämpa på, skratta eller gråta? Håller tummar och annat, avundas ej blodproverna… Från ett av barnen så klämde vi ur till några rör (ej 8) via stick i fingret (vilket också resulterade i en oväntat bloddusch (klämmer man hårt på finger med litet hål i så kan det tydligen bli en blomspruteeffekt, spännande). Missparkas aka Malin

  Gilla

 2. Alltså, det bara susar i öronen vid tanken på att nån läkare, en person man lägger sin tilltro och unges hälsa i händerna på slarvar sp till den milda grad som det låter. Helvete. Mitt allra varmaste lycka till nu ❤️

  Gilla

 3. Jag undrar hur många gånger det slarvas med blodprovsanalyser. Jag och många med mig har drabbats av detta så jag vägrar tro att det är en sällsynthet. Att då ett litet barn skall utsättas för ett sådant ingrepp en extra gång är bara bedrövligt. Hoppas ni kan hålla fast vid den ”nya läkaren” så Ben får en ordentlig utredning.

  Gilla

 4. Låter hoppfullt att den läkare du nu fått tag på verkar handlingskraftig och mån om att Ben får den hjälp som behövs. Känns spontant som hanteringen hittills förtjänar en lex maria-anmälan. kram

  Gilla

 5. Fy sjutton alltså..😤😲🤬 Heja er som stod på er, men så där fååår det ju bara inte gå till. Skandal!!Stor kram till dig Maria! /Elin

  Gilla

 6. 1. Bilar finns det fabriker som gör nya, hoppas det relativt allt annat känns världsligt även om det såklart är praktiska och ekonomiska aspekter.2. Viktigast: men vad faaaaan, läkare kan man ju inte fordra ska vara övermänniskor, men att det ska kunna bli sån enorm skillnad i svar och åsikter mellan dem? Och att de ibland gärna vill få en att liksom hålla med om att \”den andra\” inte verkar kunna sitt jobb. Huuur ska man själv veta? Man vill ju kunna lita på det man får höra, och inte ifrågasätta. Hoppas ni nu kan få mer hjälp, är det två läkare som tycker så _komplett_ olika måste ni ju få detta utrett. (Minst ´) en av dem borde ju ha fel i sina bedömningar?Äsch, jag kan inte uttrycka mig riktigt, känner jag. Medkänsla.

  Gilla

 7. Jag förstår verkligen att all din energi och allt orosutrymme går till allt detta du skriver om Ben. När ens barn inte mår bra spelar liksom inget annat någon roll längre.Min son opererades för drygt ett år sedan och läkaren sa att op gått bra På återbesök 6 mån senare bedömde samma läkare att ny op behövde genomföras. Vi flyttade och bytte landsting och ny läkare i nytt landsting tittade på operationsområdet och tyckte det såg bra ut = ej ny op behövs. Nähä? Återbesök i maj.. då ska vi få träffa ytterligare en läkare. Det blir nog bra och min son lider inte just nu av detta men kommer att göra det i framtiden om det ej fixas. Sorry för lång historia – ville bara visa att jag på något litet plan tror att jag förstår vad du går igenom!

  Gilla

 8. Vilket elände. Förstår att oron och frustrationen tar över, det låter skitjobbigt bara det med Ben. Hoppas någon av oroshärdarna löser upp sig snart!

  Gilla

 9. En av de starkaste känslorna jag har efter att ha läst din text är vilja rejäla praktarseln vården har varit i att ta hand om Ben och er som familj. Att behöva hantera en läkares nonchalanta attityd och bristande engagemang och sedan en annan som, även om den verkar ta det hela på stort allvar och faktiskt försöka ge Ben en ordentlig utredning och vård, i min mening uttrycker sig väldigt grovt i en redan känslig situation där ni desperat försöker ta hand om ert barn. En eloge till er som kämpar och genomlever all denna förvirring, dubbla budskap och navigerar för ert barns skull.

  Gilla

 10. Åh nu vet jag inte om min kommentar kom med- jag skrev en lång om Emlaplåster och att lämna prov på specifika barnställen. Men försvann den kanske? Suck!

  Gilla

 11. Jag provar igen. Det går att lämna blodprov med barn utan smärta mm. Vi lämnar prov på speciella provtagningar specialiserade på barn. De sätter EMLA plåster och är tydliga och lugna. Barn som måste lämna många prover ska inte behöva ha smärta och bli rädda. Jag hade aldrig lämnat på en vanlig vårdcentral med mitt barn. Varje labb har många provtagnibgsenheter och ofta är ett par specialiserade på barn. Om ni inte hittar en sådan köp EMLA själva. När jag gjort det själv gör jag så här: ringer 8nnan och frågar varifrån blodet ska dras (armveck eller handrygg). Sätter på både armvecken eller handryggarna. Sätter på Plåster hemma pga de ska verka någon timme. Tar med ”ta bort plåster spray” pga det kan göra ont när plåstren tas av. De ska verka ngn timme men också av en kvart innan blodet dras, så lite tajmande krävs. Sött lindrar smärta (enligt forskning) så ge honom gärna isglass eller klubba att suga på. I värsta fall be om lugnande, som barn får hos tandläkaren vid behov. Min andra del av kommentaren handlar om att det är märkligt att ni går hos vårdcentral. Jag känner många som går med mindre besvär till BUMM- alltså barnmedicinsk mottagning som finns som enskild klinik eller på sjukhus. Där kan de barn och är oftast väldigt tillmötesgående. Där vi går behövs ingen remiss (vi har varit på fyra olika utan remiss…) och de är otroligt fina, snälla och tillmötsgående. Aldrig att de hade nonchalerat Bens besvär. Det känns liksom som att vårdcentral inte är rätt nivå. Det kommer att bli bra, och det kommer att lösa sig. Men det kommer att krävas att ni fajtas som tigrar för honom tills ni träffar rätt vårdgivare. På barnkliniker jobbar oftast barnläkare med många års erfarenhet från barnsjukhus, som är lugna och trygga och erfarna. Jag tycker verkligen att ni ska leta efter en sådan. Vårdcentralens standardpatienter är liksom gamla tanter. Kör på! Glöm inte att ni kan läsa journalen och provsvar på webb, så det är lätt att ligga på.

  Gilla

 12. Här tex finns en provtagningsenhet i Göteborg med fokus barn: https://www.sahlgrenska.se/omraden/omrade-4/klinisk-kemi/enheter/provtagningscentral-barn/Er vårdcentral använder sig av ett visst labb (ett heter tex Unilabs) som är kopplat till vissa provtagningsenheter. Du behöver alltså veta vilka det är för att veta var ni kan gå. Det är typisk sådan information man får om man går till en barnklinik istället för vårdcentral. Minns traumana på vårdcentraler innan vi fattade detta.

  Gilla

 13. Blir både förtvivlad och arg när jag läser om era erfarenheter. Har också ett barn som haft en hel del kontakt med vården, och även om många är bra, så är det övergripande intrycket bristande samordning, ansvarstagande och helhetsbild. Hoppas ni får den hjälp Ben behöver!

  Gilla

 14. Men näääe! Jag lider verkligen med er, älskade lilla Ben! Anonym person skrev ovan om Emla och socker, det fick Marit när vi tog blodprov.Kram kram kraaam!! /Cathrin

  Gilla

 15. Åh, jag jobbar på barnklinik och håller med övriga som säger att en specialiserad provmottagning är det bästa för barn. Smärtlindring, van personal, belöningar, distraktion och i vissa fall lugnande. Ibland fungerar det bättre om inte föräldern är med, om hen för över sin oro på barnet tex. Det finns till och med specialiserade sjuksköterskor som tar emot stickrädda barn på ”stickutbildning/terapi” men det tar såklart många veckor och träffar. Håller tummarna för att ni snart får en lösning för Ben. /Marie-Louise

  Gilla

 16. Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i1 LOVE SPELL2 WIN EX BACK3 FRUKTER AV WOMBEN4 PROMOTION SPELL5 SKYDDSPEL6 BUSINESS SPELL7 bra jobbspel8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: