18. Måndagen som gick

Måndagen som gick var en exceptionellt vanlig vardagsmåndag. Så här ser de dagarna ut, från mitt perspektiv:

6:45 – jag vaknar av att barnen går upp. Trycker tillbaka öronpropparna som jag slitit ut under natten (för jag får ont av dem) och somnar (oftast) om.
7:20 – jag går upp och hinner duscha och kanske sminka mig innan barnen + Nils äntrar badrummet för att borsta tänderna efter frukosten.
7:35 – jag äter frukost och läser på nedervåningen, medan barnen och Nils gör sig färdiga på övervåningen. 
7:50 – jag stöttar under ”slutfixet” före avfärd mot skolan innan Nils + barnen cyklar iväg.
8:00 – jag är ensam hemma i en halvtimme. Snabbstädar huset uppifrån och ner (plockar grejer från golven, hafsbäddar sängarna, lägger folks smutstvätt i korgen, torkar av handfaten, tömmer och fyller diskmaskinen, torkar av köksytor och gör ett plocksvep i vardagsrum och hall). Att jag gör det här om morgnarna är en present till eftermiddagsversionen av mig själv som får komma hem till ett framkomligt hem. Jag orkar inte göra så mycket på kvällarna, men på morgnarna är jag ganska pigg. Känns som att jag knäckt en kod med detta system.

Så här ser morgnarna ut fyra dagar av fem. Jag lämnar bara en dag i veckan nu, för jag är verkligen inte bra på vardagsmorgnar med barnen. Blir sjukt stressad och får ångest. Nils är mycket bättre på det. Jag är å andra sidan bättre på att hämta och att snabbt få middag på bordet. Så det gör jag fyra dagar i veckan.

8:30 – cyklar ner till Lindholmspiren och tar en pendelfärja över älven.
9:00 – på plats på jobbet i Lagerhuset.
15:45 – cyklar mot Jättestenskolan.

”Det här blir ju inga åtta arbetstimmar?” kanske någon tänker nu och då vill jag lugna alla med att det liksom ständigt pågår ett arbete i huvudet, även om kvällar och helger. Plus att livet måste komma först, det är ett av våra motton.

16:20 – hämtar Bo och Ben och ibland upp till tre barn till, beroende på lek-konstellationer.
16:50 (cirka) – hemma, försöker få barnen att roa sig på egen hand – utan tv – om de är utan kompisar, men det slutar oftast med att Ben får titta på tv. (Bossa springer alltid upp på sitt rum och lyssnar på ljudbok och leker med sina råttor).
17:00 – Kollar i Wunderlist (lever efter den appen både hemma och på jobbet) vad vi (jag) har planerat för rätter för veckan, väljer en och lagar den. (I samma Wunderlist har vi vår gemensamma shoppinglista där vi lagt in alla ingredienser vi behöver för veckans meny och bockat av dem under söndagshandlingen så att vi har allt hemma.)
17:30 – Nils kommer hem, maten står på bordet.
18:00-18:45 – fri lek, kanske bad av något barn, kanske hänga tvätt.
18:45-19:30 – kolla julkalendern med mera med barnen som äter kvällsmackor.
19:30-20:00 – jag borstar barnens tänder, läser för Ben (Bossa läser själv) och stannar i Bens rum till dess att han somnar. (Detta gör jag och Nils varannan kväll.)
20:00 – kollar på en egenserie (just nu Vår tid är nu) eller en ihop-med-Nils-serie (just nu Vikings) och scrollar på skärm.
22:00 – lägger mig och läser.
Senast 23 (förhoppningsvis) – sover.

Våra vardagar är fruktansvärt rutinartade på ett sätt som garanterat hade skrämt mig för tio år sedan. Men det är vad som funkar bäst och jag tycker mycket om dem.

En tanke på “18. Måndagen som gick

  1. Öronproppar är helt underbart. Själv har jag alltid öronproppar när jag sover. Sover så mycket bättre när det är tyst och jag slipper alla störande ljud. Bara vetskapen att man inte kommer att störas av ljud under natten gör att man sover bättre. Tycker det är hur skönt om helt att plugga in öronpropparna riktigt djupt i öronen och höra hur alla ljud stängs ute mer och mer när propparna expanderar i öronen för att till slut bli helt tyst. Ibland får jag dock lite ont i öronen av propparna. Du råkar inte har något bra tips på sköna öronproppar att sova med?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: