19. Dumpa din kille

I går rullades en ny hemsida ut som jag och Kajsa gjort. Jag tycker att jag kan berätta om Qjouren Väst på tal om Dumpa din kille, för den grupp av alldeles särskilt utsatta kvinnor som Qjouren Väst vänder sig till får ofta höra sådant.

”Men dumpa honom då”, ”det är väl bara att gå därifrån”, ”sluta knarka”, ”sluta sälj dig” etc.

92 procent av alla kvinnor i missbruk i Sverige har utsatts för våld och den typ av våld de utsätts för är oftare grövre, mer frekvent och i större utsträckning med tillhyggen som trubbiga föremål och vapen, jämfört med våldsutsatta kvinnor som inte är i missbruk. Kvinnor i missbruk säljs också oftare för sexuella ändamål.

Om de här kvinnorna söker vård, skydd eller hjälp möts de ofta av inställningen att ”de först och främst måste sluta knarka”. Alla skyddade boenden utom ett nekar de här kvinnorna plats om de inte först blir fria från sitt missbruk.

Det enda skyddade boendet i Sverige som inte ställer krav på drogfrihet för att den stödsökande ska få skydd drivs av Qjouren Väst. De tar emot folk från hela Sverige och har fem boendeplatser. Till ingens förvåning är de fem platserna i princip ständigt belagda.

Qjouren Väst har stor kunskap om mäns våld mot kvinnor, beroende, psykisk ohälsa och hemlöshet och drivs av övertygelsen att alla våldsutsatta personer behöver få skydd, oavsett livssituation. En övertygelse som de också har stöd för i socialtjänstlagen.  

Qjouren Väst vet att missbruk inte är ett val. Ingen av de kvinnor som Qjouren Väst träffar vill använda droger. Drogerna  är nödvändiga för att stå ut med obearbetade trauman från barndomen. Nästan alla våldsutsatta kvinnor i missbruk som kommer till Qjouren Väst har utsatts för sexuella övergrepp som barn. Behandlar man bara för drogerna så finns traumat kvar.

Den största fördomen vi har mot kvinnor i missbruk är att de får skylla sig själva. De ska bara sluta ta droger eller lämna honom. Dumpa sin kille. Men det är aldrig så enkelt.

Fem platser i hela Sverige, det är vansinne.

Exempel på Kajsas illustrationer för Qjouren Väst.

5 reaktioner till “19. Dumpa din kille

  1. Vi finansierar personer som har projekt men saknar resurser för att genomföra dem mellan 3 000 och 10 000 000 euro.————————————-* Ekonomiskt* Inteckningslån* Investeringslån* Autolån* Konsolideringsskuld.* Kreditlinje* Andra inteckning* Köp av kredit* Personligt lånKontakta oss:E-post: Axabanquebelge@outlook.frWhatsapp-nummer: +33780725269

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: