Ett bussigt gäng turer till Bauhaus senare

I dag frågade min kompis Elin hur det ser ut i köket, så jag tog lite bilder. Vi har grejat med det sedan första helgen i augusti och är inte riktigt klara än, men det börjar verkligen närma sig. Om man ska vara petnoga så har jag inte bidragit till själva bygget med mer än målning. Nils har gjort allt som man inte enligt lag behöver kalla på kunnig hantverkare för. Men jag gjorde ändå saker av betydelse. Som att laga enorma mängder spannmåls- och mjölkfri lasagne och fylla frysen med lagom stora Benportioner av det och annat som han tål. Så att han hade något att äta under de månader vi inte kunde laga mat. Och som att ta allt barnansvar på helgerna så att Nils har kunnat röja. Det måste också räknas, tycker jag.

I alla fall. Så här såg det ut innan vi började.

Och så här såg det ut när allt rivits ut och Nils preppat marken för nytt golv.

Och så här ser det ut nu. Vi valde att flytta hela arbetsdelen av köket till väggen med fönster, pga det inte helt unika önskemålet att kunna ”diska och titta ut”. För detta var vi tvungna att kalla in en kunnig vvs-person och han took one look at taket i vår källare (i vilket han skulle borra) och sa att han inte kunde göra något förrän vi asbestsanerat. Nu har jag aldrig renoverat något förut, men det känns bekant på något vis att man ofta hittar tråkiga överraskningar när man börjar lyfta på stenar i gamla hus. Att det är så det ska vara, liksom.

Hur som. Efter att en saneringsfirma gjort sin grej fick vi olika slags rör dragna och så tog vi bort ett element och la golvvärme i stället och sedan nytt golv. Och alla ”vi” kan ersättas med ”Nils”, ja. Sedan togs väggar bort och vi hittade jättefin panel som målades och sedan stoppade vi in ny kyl/frys (en extrastor som gjort att Ben fått ett eget skåp för sin allergimat), ny spis med dubbelugn (som dessvärre inte fungerar, vi väntar på service) så att jag kan lajva mästerkock, virrvarskiva med eklist, dubbel-ho med sådan där duschslang till kran (återigen för att kunna leka restaurangkök) och helt vanligt fyrkantigt och vitt kakel. Och så beställde vi retroluckor och monterade dem på ett IKEA-skelett. En elektriker fixade uttag och brytare och sådant, men annars har Nils gjort i princip rubbet. Nu är det bara slutfix kvar (lister och liknande) + installation av fläkt som kommer om en månad. Jag har väldigt svårt att förstå att jag ska få leva med ett så här fint kök. Som vanligt har jag lite problem med att acceptera mina privilegier, som ni hör. Det kanske jag bör sluta att kokettera med vad det lider.

Nu ska jag laga middagsmacka till mig och Nils och sedan ska vi kolla på Vikings.

2 reaktioner till “Ett bussigt gäng turer till Bauhaus senare

 1. Jag vet att jag läst om det förut men minns ej riktigt: vilka allergier är det Ben har? Mitt yngsta barn, 16 månader nu, har visat sig vara allergisk mot allt möjligt. Bekräftat via blodprov är hittills vete, mjölk, ägg, fisk och havre. Främsta symptom har varit extremt torr hud och utslag, dålig tillväxt och snabb mage. I övrigt alltid glad och go, så vi fick kÄmpa innan hennes läkare via BVC ens ville ta blodprov på henne. Vi inser med den kunskap vi har nu att mellanbarnet också såklart var allergisk, men vården nämnde det aldrig TROTS att vi gick på extra kontroller för dålig tillväxt (trots otrolig aptit), snabb mage, förkylningar som alltid satte sig på andning och öron samt blossande utslag på kinder som aldrig gick helt bort. Herre gud vilket dåligt samvete jag kan vältra mig i vad gäller det nu. Fy fan. Nu när hon är 3,5 tror jag att det mesta växt bort även om jag är övertygad om att allt inte är borta än. Ja ja, vad ville jag med denna rant? Jo, men fan vad okunnig vården ändå verkar vara gällande allergier hos barn? Nu går vi äntligen hos en kanonläkare på en kanonklinik men det tog sin tid. Jag är väldigt orolig inför förskolestart också. Hur ska det gå? Klarar förskolan av att inte kontaminera min unges mat? Jag hoppas fortfarande på att det ska växa bort, i alla fall vissa av allergierna, men senaste blodproven visade inga framsteg och på jullovet fick vi till och med åka ambulans p.g.a. kraftig reaktion… 😦 Har någon av Bens allergier växt bort eller har ni sett några framsteg gällande den?

  Gilla

  1. Fy fan, det är så hemskt att inte kunna hjälpa sitt barn och att behöva kämpa med vården. Vi är inte färdiga än. Senaste undersökningen han gjorde var en skiktröntgen av magsäck och tarmar. Det var i oktober och vi har ännu inte hört något. När vi hörde av oss sa de att vi skulle bli kallade i december, för resultat av röntgen + samtal med dietist för att eventuellt provocera med något livsmedel vi undvikit, men nu har december passerat och, ja, vi har inte hört något.
   Den enda allergin som visat sig på blodprov för Ben har varit den mot mjölkprotein. Att vi tog de proverna kom sig av att vi hade turen att få träffa en ny läkare på Barnmedicin, när vår vanliga var oanträffbar. Den nya läkaren reagerade med stor upprördhet över att inga prover tagits dittills och över att ingen slagit bakut över att Ben låg så långt under sina kurvor på tillväxten. Han var då runt fem år och hade mest troligt gått med allergier jättelänge. Kanske har det till och med fuckat upp tillväxten för gott, det vet vi inte. Hur som helst så är det mitt livs sorg att vi inte gjorde mer. Att vi lyssnade till BVC och läkaren på barnmedicin som uppenbarligen inte tog Bens symptom på det allvar de skulle tas på. Symptomen var då dålig tillväxt, dagliga magsmärtor, jättemycket skorv i hårbotten, problem med avföringen och mage som en spärrballong.
   Efter att vi plockat bort mjölken försvann skorven, men övriga symptom kvarstod. Efter mycket tjat och lång tid (minst ett år) fick vi träffa en tarmexpert på Drottning Silvias barnsjukhus här i Göteborg och han tog oss på allvar direkt. Han sa att alla allergier inte syns på blodprov och såg till att Ben fick en gastroskopi. Sedan har vi förutom mjölkprotein uteslutit även spannmål (alltså inte bara gluten), ägg och soja. Magen blev mycket bättre (till och med nästan platt vissa dagar), avföringen likaså och smärtorna upphörde nästan helt. Sedan har vi provocerat med soja och ägg, vilket gick bra, så det får han äta igen. Väldigt skönt, då det underlättar med proteinintaget att kunna göra äggrika pannkakor. Plus att det är sojalecitin i så himla många spannmåls- och mjölkfria grejer, så det är skönt att han kan äta det nu. Att provocera med spannmål funkade dock ej. Han fick äta baguette en kväll varpå magen blåstes upp som en ballong.
   Nu har det dock lång tid sedan vi testade sist, så möjligen kan det ha vuxit bort. Vi väntar på återkoppling från dietisten som skulle haft möte med oss före jul, men det verkar dröja.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: