Nionde månaden

I dag var jag på MVC och nytt sedan sist var att de infört maskkrav. Annat nytt var att jag fick träffa tre olika personer som klämde på min mage för att känna hur Bubblan ligger. De var såhär ”oj, ursäkta nu har jag kalla händer och uj vad vi klämmer på dig”, men jag bara njöt. Älskar att vara i händerna på vårdpersonal.

Hur som helst, den tredje sköterskan, som jag tror var lite queen B av dem, konstaterade att Bubblan ligger tvärsöver magen, med huvudet under mitt ena revben och fötterna under det andra. Eftersom han borde ligga med huvudet neråt nu så får jag komma in och bli klämd igen på måndag. Har han inte lagt sig rätt då så blir det vändningsförsök på Östra sjukhuset. Har någon varit med om ett sådant? Hur känns det? Tycker att det ser ut att göra ont. (I sammanhanget ”föda barn” är smärtan av en manuell vändning förstås en piss i havet, men jag är ändå nyfiken.)

I alla fall. Att Bubblan är stor nu och ligger horisontellt förklarar varför magen under förvärkarna emellanåt blir som en strut åt ena eller andra hållet. Och att jag ofta tydligt ser hans kroppsdelar peta ut på sidorna av min egen kropp. Det är lika mycket alienfeeling den här gången som med Ben och Bo. Jag sa precis till Nils, som stod i köket och slet med ett stort emballage, att han tekniskt sett skulle kunna använda förskäraren han hade i handen till att plocka ut en livs levande son ur min mage nu. Han ville inte lyssna på det örat, nej.

20 reaktioner till “Nionde månaden

 1. Roligt att följa din blogg igen!
  Vändningsförsöket jag gjorde, gjorde inte alls ont. Man kände hur de liksom tog tag i bebisen och fångade upp hen och flyttade runt, men jag tyckte det var helt lugnt. Hoppas det blir så för dig.
  Roligt att följa din blogg igen!
  Jag fick två underbara allergiska barn med konstiga allergier som bland annat allergi mot havre förutom mjölk och ägg, och oupptäckt kraftig reflux. Så du har mina sympatier när det kommer till barn som inte mår bra och inte kan sova. Och föräldrar som går under. Så fruktansvärd sömnbrist i flera år. Med lillebror var jag snabb som blixten på att vara uppmärksam på symptom jag lärt mig från äldsta.
  Kan inte prata om det på ett vettigt sätt pga blir ledsen över att alla hade kunnat må bra om vi hade fått rätt behandling och utredning första tre åren.
  Jag hoppas du får revansch och en riktig sovarbebis som nöjt hänger på!

  Gilla

  1. Känner igen mig så mycket i det du säger om att inte kunna prata om ens barns sjukdoms/åkomshistoria på ett vettigt sätt. I går på MVC, när jag sa att jag ville gå på Biskopsgårdens BVC med Bubblan så frågade min barnmorska varför, eftersom jag gått på ett annat BVC, i Sannegården, med Ben. Klipp till att jag pratat i fem minuter om allt som de missat med Ben på gamla BVC och hur det är mitt livs största sorg och hur jag aldrig aldrig någonsin igen kan gå dit och … till dess att min barnmorska avbryter mig och typ säger att det räcker med info nu. Kan verkligen inte hantera hur vårdslöst Ben blev bedömd och behandlad som litet barn. Det är för hemskt.

   Gilla

   1. Men så dåligt bemötande från den barnmorskan tycker jag! Ja, det är svårt att prata om det. Eller jag har ibland lätt för att prata om det tror jag. Men 1. Hur ska någon förstå vad det innebar? Är ju omöjligt. Och därmed svårt att berätta om 2. Ingenting kan ju förändra det som var tyvärr. Jag har förlorat bebistiderna med båda pga storebror inte mådde bra när lillebror föddes förrän efter lång tid.
    Men jag hoppas ni får en bra stabil läkarkontakt nu! Finns det någon bra ni kan ta? När vi fick en barnläkare inom gastro och remiss till allergibarnläkare som var duktig blev allt bättre. Och nu två år senare har vi fortsatt samma gastroläkare som vi går till regelbundet, erfaren, intresserad. Det ger trygghet idag.

    Och storebror som vändes rätt vid vändningsförsök, fortsatte sedan vända sig några varv till själv för att v.40 lägga sig rätt. Blev ändå akutsnitt pga stor bebis (5kg) och planerat snitt med andra pga stor bebis nummer två. Gick bra ändå 🙂

    Gilla

   2. Hej och tack för att du berättar! Det är en sorg, de förlorade åren. Känner lite samma, att vi förlorat år med både Ben och Bo, när han gick odiagnostiserad och obehandlad så länge 😦 Det är hemskt.
    Vi fick en bra läkare på mage/tarm/lever-mottagningen. Han tog oss på allvar och vi har träffat honom flera gånger. Tyvärr verkar han vara svårtillgänglig nu, pga forskning och föräldraledighet.

    Gilla

 2. De försökte med vändningsförsök på mig men där satt bebisen som fastgjuten. Själva vändningsförsöket var väl inte skönt liksom, men heller inte läskigt eller nåt.
  Och bebisen kom ut med sätesbjudning så det gick ju bra det också 🙂

  Gilla

   1. Ja. Men jag bor i Norge och här verkar de ha mycket mer (och bättre) kunskap om sätesfödslar jämfört med Sverige där kunskapen försvunnit eftersom de snittat så länge. Var dock livrädd pga första barnet! Men visade sig vara värsta lyckoträffen, blev typ behandlad som en prinsessa och hade hur mycket läkare, barnmorskor och ’nyfikna’ runt mig som helst. Varsågod för uppsats hehe

    Gilla

 3. Jag håller med, roligt att läsa och följa dig!
  Storasyster låg med huvudet upp och fötterna ner så vi gjorde en vändning som lyckades. Det var obehagligt men inte alls smärtsamt. Fick vila en stund efteråt men sen gick vi och åt lunch ihop utan problem. Det var skönt att mannen min var med.

  Gilla

  1. Tack, vad snällt sagt.
   Vad bra att det funkade på dig. Hoppas att jag får en liknande upplevelse. Fast det blir ju inte med partner pga covid, så jag får göra det själv.

   Gilla

 4. Sent vändningsförsök som misslyckades, den lilla bebisrumpan hade borrat ner sig ordentligt så att säga. Kände inget obehag alls. Det hela slutade med planerat snitt som också gick fint utan några som helst komplikationer.

  Gilla

 5. Har vänt bebis! (Som sen vände sig igen, och sen snurrade rätt igen av sig självt. ) var mest en märklig upplevelse, inte ont. Hört från andra att det _kan_ vara mer obehagligt om försöket misslyckas. Min sambo beskrev vändningen som bland det sjukaste han sett. Som att läkaren vred på en stor jävla lampknapp. Läkaren tar ju liksom tag i huvudet och rumpan och vrider fysiskt runt barnet i magen. Man får ligga lite bakåtlutad just för att tippa barnet mer mot lungorna än bäckenet.

  Gilla

 6. Vändningsförsöket med min äldste son var inte kul. Tacksamt nog försökte de bara en eller två gånger, innan de nog insåg att det inte skulle funka. Han förlöstes sen med planerat snitt och det var nästan mindre obehagligt än vändningsförsöken. Och då visade det sig också att det var lite ont om fostervatten därinne och att det antagligen var därför han inte kunnat vända sig skälv och därför inte vändningsförsöken lyckades.

  Gilla

  1. Ah just det, det kan ju bli ont om fostervatten. Ännu en sak man absolut inte kan veta eller ha kontroll över. Det är verkligen höga krav på att kunna anamma ”que sera sera” det här med att föda barn.

   Gilla

 7. Vändningsförsöket med min dotter var inte så trevligt. Obehagligt och ont, men samtidigt snabbt förbi. Sjukvårdspersonalen var väldigt lyhörda och gjorde snabbt bedömningen att det inte var lönt. För lite fostervatten och envis, fastkilad bebis i sätesbjudning. Gick hem med en kallelse till planerat snitt (sjukt konstigt att gå hem med en födelsedag!). Ångrar inte vändningsförsöket.

  Lycka till om det blir vändningsförsök för dig!

  Ps. Kul att du bloggar igen! 🙂

  Gilla

   1. Nej, inte mycket sömn där. Kvällen innan packade vi upp flyttlådor efter en omfattande, försenad köksrenovering. Det planerade snittet var faktiskt det som fick köksfirman att äntligen bli klara tre månader försent. ”nu måste ni fixa det här, för min fru ska föda barn på onsdag!” Är en effektiv förhandlingsteknik 😄 Feel free to use med spiskrånglet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: