Tvärläge, åtta röda och två vita

Man ska ju inte googla vård och kropp och sådant, men nu har jag googlat vändningsförsök och tvärläge och känner en pockande oro. Tydligen är risken stor att navelsträngen kommer i kläm och orsakar syrebrist och eventuellt död hos barnet om vattnet skulle gå när bebisen ligger tvärsöver, så som Bubblan ligger. Instruktionerna är att lägga sig ned och invänta ambulans om det skulle ske. Varför har inte min barnmorska på MVC sagt något om det? Okej, jag kanske överreagerar. Men … vad dålig jag är på att vara lugn i att det ”säkert går bra”. Det gick ju så dåligt med Bulten.

Jag har i alla fall tid för vändningsförsök på måndag. Det är bara tre hela dagar kvar till dess och då kommer jag att befinna mig på tryggt avstånd till akutsnitt om något skulle hända eller om något skulle visa sig på ultraljudet som föregår vändningsförsöket. Eller … om vändingsförsöket triggar förlossningen, vilket tydligen också kan hända. Gud, jag önskar att Nils fick vara med på måndag. Vill verkligen att han ska få uppleva ett första möte med bebisen direkt efter ankomst för jag vet att han känt väldigt starka feelings de andra gångerna och den här gången känns det extra viktigt, för han har svårt att riktigt fatta (eller se fram emot) att det ska komma en bebis. Men … det är ju som det är nu och jag får åka in själv.

En grej till, sedan ska jag sluta noja. Det här med att det är jättefarligt om förlossningen drar igång med bebisen i tvärläge och så sägs det att det inte blir tid för snitt förrän en vecka före beräknat datum, what’s up med det? Ben kom två veckor före utsatt datum och det känns i förvärkarna och mensmagen som att Bubblan också vill komma tidigt. Jag tror att jag måste vara besvärlig på måndag, om det inte går att vända honom, och efterfråga snitt så snart som möjligt. Han är ju liksom helt färdigbakad, så varför vänta?

Jamen lite så går tankarna just nu! En mer positiv sak är att jag beställt en vinlåda med tio italienska flaskor. Första gången jag gör det och blev förvånad över att leveransen sker redan nu på söndag, hela vägen till dörren, och att det är fraktfritt. Behöver aldrig gå till Systembolaget igen.

5 reaktioner till “Tvärläge, åtta röda och två vita

 1. Oj, de riskerna var helt obekanta för mig också. Jag tänker också på att det faktiskt sker vaginala födslar av barn som ligger i säte. Jag hade uppfattat det som att de flesta födande inte vill det eftersom bebisens omkrets så att säga blir större och de flesta därför vill ha snitt om bebisen ej går att vända. Jag har aldrig förstått att det även innebär en risk för bebisen att födas så. Superkonstigt att vården inte informerar mer om det!

  Gilla

  1. Risken är inte sätet i sig utan att bebisen inte fixerat någon kroppsdel i utgången så att säga hehe. Om den borrat ned rumpan eller huvudet som en propp så kan inte navelsträngen smita förbi, om inte så kan den det och då hamna i kläm om vattnet går. Min första var ett (odiagnostiserat) ofixerat säte och pga att min bm var övertygad om att hon var 1)fixerad 2)med huvudet ner, så fick jag reda på navelsträngsgrejen efter det upptäckts och hon snittats ut i 40+4…

   Helt rimligt att kräva snitt inom kort om vändningen inte lyckas!!

   Gilla

 2. Så mkt googleri och funderingar som sker i samband med preggoskapet, olika åsikter, olika regioner tycker och GÖR olika och olika informationer går ut eller går inte ut. Så svårt att förhålla sig till allt, tycker jag. Men hejja hejja på måndag, att Bubblan vänder sig smidigt eller att snitt planeras och bokas in snart. Why not liksom, ut ska hen ju ändå. Men innan dess, hoppas du får en vilsam helg! (Jag måste nog också styra upp lite vin, så det finns redo sen. Rödvin och pasta. Herregu.)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: