Egentligen skulle han födas nu på fredag

Nu har jag varit hemma själv med Alf (han heter Alf!) och BenochBo i tvåkommafem dagar. Storbarnen har sportlov och även om de har kvar sina fritidsplatser ett par veckor till så tänkte vi att det är klart att de kan vara hemma när en av oss vuxna ändå kommer att vara föräldraledig.

Det har varit … intensivt. Vilken skillnad att vara hemma två vuxna och en bebis jämfört med en vuxen och tre barn. (Genispaning.) Särskilt efter att ha sovit fyra nätter på raken med bebis. (Vi har bestämt att den som ska jobba slipper sova med bebis och Nils jobbar mån-ons.) Även om jag inte kan hylla Alfs sömnmönster nog – det är SÅ mycket bättre än hur jag minns det med Ben och Bo) – så blir man ju lite sliten av att sova i sjok. En natt ser ut ungefär så här:

Mellan 21 och midnatt (ungefär): kvällsknorr och kämp med bajs. Jag och/eller Nils sitter med honom i soffan.

Midnatt: Alf sveper en flaska i famnen på Nils medan jag gör i ordning allt för natten. Detta innefattar: städa av mig själv och hoppa i sovkläder, diska och koka alla flaskor, skruva ihop tre flaskor och förbereda tre mjölkpulverdoser i dosetten och ställa in det + den laddade vattenkokaren med ställbar temperatur i sovrummet, lägga in skötbädd + blöjor, pysventiler, babyolja och tvättlappar i storsängen, bädda för Alf i babynestet i storsängen, fixa behagligt nattljus i rummet.

Sedan går jag och lägger mig med Alf och förhoppningsvis somnar han ganska snart. Vet att han inte kan ha en dygnsrytm än, men det är som att han lite fattar vad som är natt ändå. Än så länge och ta i trä osv.

Alf väcker mig sedan kl 3. Jag fixar en flaska, matar och rapar honom och sänker ner honom i nestet igen.

Cirka 3:30 sover vi förhoppningsvis igen.

Sedan vaknar han igen vid 6/6:30 och proceduren upprepas.

Vid 9/9:30 får han tredje flaskan och så går vi upp och gör frukost till storbarnen som är JÄTTEHUNGRIGA och absolut kan fixa frukost själva, men gärna väntar på mammi som gör det så bra.

Så, ni ser. Nätterna är egentligen kanon. Men det ska ändå bli skönt att få sova utan uppvak två nätter på raken nu, när jag går in i och jobbar torsdag-fredag och låter Nils testa livet som föräldraledig med spädis.

Hepp, nu vaknar AffeKaffe!

12 reaktioner till “Egentligen skulle han födas nu på fredag

 1. Åh Alf ❤ Min Olle ville jag skulle heta Alf, dels pga min pappa hette det och dels pga OTROLIGT BRA NAMN. Men vi kände olika så nu heter han Alf Olle (tänk om han vill göra dubbelnamn av det en dag!).

  Gilla

  1. Sen hälsning men Grattis till bebis!! Och himla så ont jag också hade efter kejsarsnittet. Förstod sedan att det kan vara så olika, hur ont man har det efteråt när jag läste om det. Tänkte det var något fel på mig, men nej, så det var ju bra. Och så bra han verka sova och skönt att dela på nätterna också! Man blir ju trött ändå!!! trots delning.

   Gilla

   1. Tack! Ja, lite suddig blir man, minst sagt. Men jag tänker på hur mycket bättre det är på nätterna (hittills och ta i trä osv) än när Bo hade kolik och när Ben hade sina svåra år och så tänker jag att vi överlevde ju det, så då borde detta vara en walk in the park. Och så dricker jag kaffe.

    Gilla

 2. Jag både ammade och matade med ersättning och vi gjorde en dagsdos åt gången och hällde upp i småflaskor. Dagsdosen gjirdes i ett genomskinligt 2.5dlmått i plast med vitt tättslutande lock. Gick att skaka. Då kokade vi upp vatten i vattenkokaren. Öppnade locket (signal att vattnet var kokat och svalnade) och blandade sedan med rätt mängd pulver i nämnd burk/mått. Sedan in i kylen. Det höll sig en dag enl neonatal. Så det är ett tips. Mjölken värmde jag i vattenbad men den går att micra också en pyttestund. Ni hittar säkert ert sätt men detta är tips fr mig! 🙂

  Gilla

  1. Tack för tips! Vi kokar inte upp vattnet, utan värmer bara kranvatten i en ställbar vattenkokare till 45 grader. På natten tar jag upp den till sovrummet och preppar en dosett med tre pulverdoser. Med Ben och Bo höll vi på med termos och kallvatten och mixtrade på natten, det här är mycket smidigare.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: