Bills

Vad fina saker ni skriver till mig i kommentarsfälten. Tack! Jag blir väldigt glad.

Nu till en sak jag tänkt på, som är ofarlig att skriva om på så vis att det inte hänger ut någon annan än mig själv som en lite ohärlig människa.

Jo, jag sa ju tidigare här att jag är befriad från avundsjuka. Det lät kanske skrytigt (?), så jag vill för balansens skull skriva om hur jag absolut inte går opåverkad genom livet av saker som rör andras liv.

Så här, två saker som skulle kunna göra mig avundsjuk på ”could this have been me?”-sättet är: 1. min gamla klasskamrat från journalisthögskolan får en egen talkshow på Skavlans slot på SVT och 2. min gamla bästis Henrik (som jag för övrigt har kontakt med igen, hurra) får jobb som programledare på P1 Morgon.

När informationen om dessa människors nya gig når mig säger min hjärna (tyst) ”mm, ser du vad bra det går för henne/honom, blir du inte lite avundsjuk nu?” (jag har aldrig sagt att min hjärna var särskilt trevlig) och då känner jag automatisk efter och jag blir verkligen noll procent avundsjuk, bara genuint glad för deras skull. Ingen avundsjuka, bara unnsamhet.

Det som däremot andra gör och som påverkar mig enormt på ett sätt som går ut över mitt mående, humör, självförtroende osv är hur folk pratar när de pratar om pengar. Och aldrig har ett exempel varit tydligare än det som sker i den separatistiska ekonomigrupp jag är med i på Facebook.

Gruppen består av nästan 150 000 kvinnor som diskuterar aktier, fonder, sparande, avdrag, lön och allt annat som rör privatekonomi. Jag blev inbjuden av en vän för att jag ville få tips och se om jag, min nätta och oregelbundna inkomst till trots, kunde komma igång med ett sparande. Och jag har för all del fått en del goda råd och sedan några år tillbaka har jag och Nils satt undan en femhundralapp var i månaden på ett ISK-konto (fråga mig inte om ISK) som ej rörs, samt flyttat barnens sparande (300 per månad och barn) från deras gamla sparkonton till likadana ISK-konton (igen, vet ej riktigt vad detta är) där jag och Nils står för varsitt barnkonto (Affe har ännu inget). Jag har också, när det varit lite extra tuffa tider inkomstmässigt, gått igenom alla våra utgifter och satt upp en månadsbudget som jag och Nils lyckades hålla. So far so good. Det som gör att jag inte klarar av att hantera att vara kvar i gruppen är den störtflod av kommentarer och inlägg på följande teman:

Surhet/upprördhet över att det blir ”meningslöst” att tjäna mer en en viss summa i månaden, för ”då blir det så mycket skatt”. De som skriver detta påstår att det är orättvist, eftersom de ”får ut mindre än de som inte behöver skatta så mycket”.

Detta gör mig ursinnig, ledsen och lite äcklad och jag vill säga halloj, du får ALLTID mer, ju mer du tjänar. Det är inte som att du måste börja skatta mer på den del av lönen som ligger under den magiska gränsen – bara på den del som ligger över. Det ingår i det system vi har, och ska värna om, som gör att vi alla kan ta del av en av världens finaste välfärder. Har dessa människor aldrig varit sjuka? Haft barn i skolan? Haft en tuff period i livet? Sett vad barnomsorg och sjukvård kostar i andra länder? Överhuvudtaget SETT ANDRA MÄNNISKOR? Det är som att klaga över att man måste betala vinstskatt på sin bostadsförsäljning. Hallå, det är en VINST du gjort. Det var pengar du inte hade som som du nu har bara för att du råkat vara privvad nog att kunna köpa ditt hem och tursam nog att bo i en del av landet där priserna skenat. Det är ingen straffavgift du ålagts, det är en liten del av en summa pengar du vunnit utan att ha gjort ett vidare aktivt arbete. Du har vunnit på lotto. Morr.

Det extrema månadssparandet.

Det här kanske egentligen ändå är en form av avundsjuka, för det är väl supertoppen att man kan spara mycket, men jag glömmer att det sparande som många vittnar om i gruppen ej är normalt. Alltså folk sparar så mycket. 10 procent av ens disponibla inkomst verkar vara ett slags absolut minimum och många berättar att de sparar 50, 60 eller 70 procent av sin inkomst. De har koll på aktier, fonder och olika avdrag på sina deklarationer och har sparmål som handlar om att kunna ”leva på avkastningen” och gå i pension vid 50. Detta stressar mig enormt, för jag har jobbat på arbetsplatser där jag inte fått tjänstepension och jag har absolut inte sparat några stora tårtbitar av min inkomst, för jag har aldrig haft så mycket över.

Samtidigt inser jag att det är barockt att jag blir stressad och mår dåligt över hur mycket andra sparar. Jag har ju hur mycket som helst som jag inte trodde att jag skulle ha (familjen, vännerna, företaget) och det är absolut inte synd om mig. Jag äger till exempel min bostad (ihop med Nils och banken) och det är inte som att vi går hungriga. Det där med pensionen är förvisso ”något man bör tänka på” (right?) men vi kan ju alltid sälja huset när barnen flyttar hemifrån. We are good, mer än good, ändå påverkar kommentarerna mig till den grad att jag ibland känner mig värdelös som inte har ett fuck off-kapital. Kommentarsfälten i den här gruppen lurar mig att tro att ”alla” har det.

Hur folk sparar till sina barn.

Hjälp vad folk sparar mycket till sina barn. Obs, baserat på vad jag läser i den här gruppen. Det KAN väl inte stämma att de flesta stoppar undan hela barnbidraget i fonder och aktier som gör att det förvaltas och blir en miljon när barnet flyttar hemifrån? Eller att man ska ”kunna ge barnen handpenningen till bostaden” när de är 18? I så fall får mina barn det tufft, för de kommer ej att ha någon jättesumma när de lämnar hemmet. Eller jättesumma och jättesumma, jag har tänkt att de 300 i månaden som vi lägger undan blir en riktigt go’ pott till slut, men när jag är inne i Facebookgruppen blir jag varse att det är på tok för lite. Alltså jag VET att det inte är så (dessutom hoppas jag att jag skulle tycka att det vore en björntjänst att ge barnen en miljon eller insatsen till en lägenhet när de fyller 18 om jag hade haft medlen att göra så), men gruppen får mig i svaga stunder att känna så.

Vad är det här för resonemang från en medelklassmänniska som gjort en bostadsresa? Ja, inte vet jag, men jag vill väl landa i att jag helt enkelt inte ska vara med i den här gruppen längre, för den gör mig helt knäpp. Och så vill jag gärna få bekräftelse på att jag inte är ensam om att inte kunna spara supermycket och att det är helt okej och att det viktigaste är att man känner en meningsfullhet i ”häret och nuet”. (Vore jättetacksam för det.)

36 reaktioner till “Bills

 1. Är nog med i samma grupp. Har samma reflektioner. Blir asförbannad emellanåt och vill skriva med versaler i kommentarsfältet. Jag tänker att de som kan spara gärna skriver om det, de som inte kan spara skriver sällan om det. Dvs speglar ej verkligheten.

  Gilla

  1. Åh, jag har också velat skriva med versaler. Men blivit för konflikträdd. Tror, som du säger, inte heller att det speglar verkligheten. Men hemskt att man blir så påverkad. (Och då har jag det ändå, som jag sagt, väldigt bra.)

   Gilla

 2. EXAKT varför jag inte kan vara med i liknade grupper och får vända mig till tidningar/böcker för tips inom ekonomi.
  Mår bara dåligt av ”allas” extrema sparanden! Då tycker jag ändå jag är rätt bra på att spara, men med min förutsättningar har då.

  Gilla

 3. Jag har gått ur den gruppen för folk är fan inte riktigt kloka. Gå ur den! Jag lovar och svär att ställa upp som ekonomiskt bollplank om du vill och behöver. Jag är utbildad ekonom och jag och min man tjänar tillsammans en rätt bra summa varje månad och vi har PRECIS gått igenom vårt (ej så stora sparande) och känner att meh, det räcker det vi gör. Vi sparar 500 kronor i månaden var i pension (ISK) och 1000 kronor i månaden på ett ISK märkt ”barnspar”. Vi har två barn så 500kr/månaden per barn om man tänker så. Jag vet inte ens om våra barn kommer få den summan det blir när dom är vuxna utan tänker mest att det är en pott pengar vi sparar och om vi är tursamma nog att ha det bra när barnen är stora så kan den pengen hjälpa till med körkort och kanske en grundplatta sparpengar. Om vi råkar ut för nåt under tiden tänker vi att pengaklumpen isåfall får funka för att betala vinterjackor och medlemsavgifter och saker man behöver för aktiviteter blabla. Och tänk också på att amortering är en sorts sparande (både minskad räntekostnad men också mer cash i förhållande till lån när man säljer).

  Och det här med inkomstökningar och vinstskatter? Don’t even get me started va. Så OTROLIGT dumt. Ännu mer dumt när nån jävla dagstidning kör ett löp på ”vinstskatten ger inlåsningseffekter”. Eh nej? Ett eventuellt överskott är ju bara hittepå tills dagen man säljer och då är det ju pengar man aldrig har haft förut? Det är ju inte som att man kan casha in på huset när man bor kvar i det? Med lön är det ju liiiiiiite så att man kanske upplever att man vinner mer på en extra semestervecka än en bruttolöneökning pga mer ledigt för samma pengar efter man passerar statlig inkomstskattgräns. Eller att det lönar sig att typ löneväxla (spara till pension på bruttolön istället för spara redan skattade pengar). MEN DET ÄR JU LYXPROBLEM tänkte jag skriva, men det är fan inget problem. Det är bara en lyx. Åh, jag tjänar så mycket så att jag kan välja att ta mer ledigt istället buhu stackars INTE mig.

  Delar således dina tankar samt din brist på missunnsamhet eller avundsjuka. Jag saknar också det känslospannet.

  Gillad av 1 person

  1. Jag gick ur! Och vad mycket skönare det blev att gå in på Facebook nu.

   Tack för din kommentar. Jag följde kommentarerna under ditt ”stora ekonomiinlägg” med intresse och var så glad att du skrev det. Du är en förebild för mig vad gäller tankar kring detta.

   Vad skönt, också, att höra dig säga det där om amortering, för vi kommer att behöva amortera jähättemycket nu när vi belånat oss för att bygga ut. Det är ju faktiskt väldigt bra att amortera.

   Gilla

 4. ok, jeg er kunstner og har aldri hatt mye penger og kommer aldri til å ha mye penger men jeg har da virkelig så jeg klarer meg! Hvor mye mer enn det behøver man? Og jeg tenker faktisk at en av gavene jeg gir til mine barn, det er at vi ikke har så mye penger.

  Gilla

   1. Hahahaha! Tusen takk! Hadde det vært noen andre enn du som skrev dette hadde jeg trodd det var ironi men nå ble jeg glad på riktig enda jeg vet du har feil.

    Gilla

 5. Jesus kristus, jag kan definitivt inte vara med i såna grupper där personer som redan har det jättebra vill ha det ännu bättre. Bara fokus på att deras barn ska ha, inte alls på hur de kan bidra till samnhället eller en bättre framtid. Jag tänker att de är skittråkiga människor, HUR kan man spara 60% av sin lön? Jag sparar 2% av min nettolön och då tjänar jag ändå bra. Antingen tjänar de alldeles för mycket eller så lever de tråkiga liv. Kanske är det bägge alternativ. Tänk istället att du har ett inre rikt själsliv som de inte har. Då hjälper de inte att de sitter där med alla sina pengar på banken. Nu låter jag arg kanske, sorry not sorry!

  Gilla

 6. Meeen ja. Spot on, instämmer på varje punkt! Bör nog också gå ur den där gruppen, skapar ngn inre stress som är helt obefogad. 🙄

  Och yey blir lika glad för varje inlägg du postar om det så är bilder på söta ungar eller spot on analys av fb-grupp:)

  //Linda

  Gilla

 7. Vi kämpar varje månad med ekonomin och både jag och min man har haft det så i perioder i livet. Något jag mer och mer inser är att det är många som aldrig upplevt detta och helt enkelt inte förstår. Blir arg varje gång jag tänker på snubben som beklagade sig över hur synd det var om han också hans sambo som behövde betala 200 000 i förskott för huset de skulle bygga?!?

  Gilla

 8. Vi sparar inget till våra barn. Visst, om vi prioriterade skulle vi kunna spara NÅGOT, det är inte så att vi vänder på varje krona varje månad, men vi har valt att jobba med våra passioner/ideologier istället för att mata karriären så vi ligger way bakom andra i vår ålder lönemässigt och % i anställning. Men som sagt, det är delvis frivilligt.

  Sedan kommer vare sig jag eller min man från hem där det sparades till oss – ekonomin fanns inte där heller. Men våra föräldrar har istället ställt upp för oss ekonomiskt när vi behövt och de har kunnat. Så hoppas och tänker jag att vi ska fungera framöver vi med.

  Gilla

 9. Vi sparar 500 kr var till barnen via hsb, då får dom också kötid så det känns bra. Kan man spara lite till barnen, gör det. Och ställ dem i hyreskö!

  Min vän sparar väldigt mycket för han vill bli ekonomiskt fri. Han gör det inte för att bli rik utan för att få en frihet i sitt liv och kunna jobba mindre. Det är såklart en klassfråga men tycker inte man behöver tycka att folk är galna som gör det om man har möjlighet. Vissa trivs inte i arbetslivet och ser det som en skräck att jobba fram till pension. Jag hade gärna gått ner i tid kraftigt vid 50 och gjort annat med min fritid! Men nu är jag blott en lärare med fattiga föräldrar så jag får knega på =)

  Gilla

  1. Det där med HSB tycker jag låter intressant! Är det liksom som en bostadskö samtidigt som en … bank? Kanske dum fråga, men har man kvar pengarna även om man ”tar” en lägenhet via platsen i kön?

   Gilla

   1. Hsb har nåt samarbete (ehh?) med Danske bank så där är kontona. Men det är automatiskt överföring så vi gör aldrig nåt med banken. Tar man ut pengarna förlorar man kötiden men får man ett förstahandskontrakt så kan man ju välja att ha pengarna kvar ändå som ett spar. Det ger också förtur till om man vill köpa nyproduktion. Min bror fick en hyrrslägenhet på söder i Stockholm vid 25 års ålder via HSB vilket är omöjligt via bostadsförmedlingen så det är bra! Och det finns över hela Sverige.

    Gillad av 1 person

   2. Ah – då fattar jag. Tack för svar! Det låter ju som något att kolla upp för barnen. De kommer ju ej att få pengar till varsin insats från oss, om man säger…

    Gilla

 10. Sparar 100kr var i månaden till mina två barn, deras farmor och farfar sparar också till dem (obs på eget bevåg, vi har aldrig bett om det) så tycker det räcker. Herregud jag fick 500kr i present av min mormor när jag fyllde 18, aldrig fått en spänn av mina föräldrar, min pappa tog ut och söp upp några tusenlappar mamma lyckats spara undan, sen sket hon i det. Det har gått jättebra för mig i livet ändå, lyckats göra en klassresa uppåt så mina medelklassungar går det ingen nöd på. Sparar varjemånad på lite olika sätt (typ dragningar till låsta konton när lönen kommer) men lyckas aldrig ha pengar kvar i slutet av månaden. Kan dö i morgon, vad ska jag då med alla sparade pengar till? Köper hellre en utelunch på helgen.

  Gilla

 11. Hehe, jag har just blivit en ”aktiesparare”. Tjänade ASLITE förra året eftersom jag hade innestående föräldraledighet som skulle brinna inne så jag var ”ledig” med en treåring och en fyraåring och gick bara in på jobbet i projekt, när det brann till.

  Jag hade därför en del ackumulerad semester som resulterade i en lön på netto drygt 70,000 förra månaden. Det tog jag under armen till Avanza, satte in på första bästa aktie jag kände till och som jag inte var en storbank eller något annat uppenbart livsförstörande företag. Blev.. Byggmax? Gick 2,000 back första dagen, nu upp ett par hundringar.

  Äsch, vet inte vad det här tillför alls. Möjligen en inblick och ett beskrivande tillägag till diskussionen där jag, som ni kanske kan förstå, heller inte har ett ”uppstyrt sparande”. Dock mycket god ekonomi ändå pga ganska högavlönad och med en sambo som är as-högavlönad (i mina mått mätt) och inga lån på hus eller bil.

  Dock är relationen just nu skit så pengarschmängar, va. De behövs ju ha, såklart – men fy fan vad annat är viktigare ändå.

  Gilla

  1. Men heja dig! Friskt vågat, tänker jag. Grymt att ta hela rasket och lägga in i ett långsiktigt (detta säger jag med brasklappen att jag ej vet riktigt hur det funkar med aktier) sparande. Och agree, annat är ju viktigare.

   Gilla

  2. Förlåt jag har inte alls med detta att göra men från en som gjort alla misstag till en en annan nybörjare här kommer det, gör vad du vill med det. Regel nr 1 på börsen, man får aldrig aldrig aldrig lägga alla ägg i en korg! Rekommendationen är 10-15 aktier inom olika branscher och områden i världen. går industrin dåligt kanske fastigheter går bra? Går kina dåligt kanske Sverige går bra. På så sätt jämnar portföljen ut sig. Som nybörjare skulle jag också börja med fonder, välj minst 5 olika. Sen tror jag just byggmax gynnas av Corona så ingen dålig aktie på så sätt men du blir oerhört sårbar.

   Gilla

 12. Jag känner mig lite som en moraliskt fattig människa men jag ärligt talat ingen aning om vad jag skulle göra om jag gick i pension när jag fyllde 50. Jag mår ganska bra av att jobba har jag märkt. Det blir tydliga rutiner och jag kommer ut och träffar folk. Vem ska jag hänga med om jag är ledig hela dagarna? Alla andra jobbar ju? Jag skulle nog mest bara få mer tid till tråkigt hushållsarbete.
  Tänker också på mina föräldrar som fortfarande sparar trots att de har massvis med pangar men det finns liksom inget för dem att spara till längre. Varför unnar de sig inte den dyrare osten istället för att ge oss barn ett större arv som vi ändå inte behöver? Visst är det bra att ha en liten buffert men vem vet om man ens lever för att kunna njuta av sina sparade pengar om trettio år?
  Med det sagt är jag absolut ingen Slösa och numera får jag mest klimatångest av onödigt handlande och flygresor så vad ska jag egentligen lägga pengar på?

  Gilla

 13. Jag är nog också med i samma fb-grupp 🙂 och blir också stressad/irriterad på folk som du nämner. Men jag vill ändå ge ett annat perspektiv då jag är en person som själv sparar mycket till pensionen och framtiden (ca 35 % av nettoinkomsten), men då har jag också numera en hög lön och är sambo utan barn, sparade inte alls lika mycket tidigare. Mitt sparande grundar sig främst i paniken att inte bli fattigpensionär som min mamma eller att inte behöva flytta om jag blir arbetslös/sjukskriven eller vid separation. Så jag passar på att spara mycket nu när jag kan, men kommer såklart behöva minska på det om jag tex får barn. Då jag valt att spara mycket så väljer jag samtidigt bort annat. Pga min höga lön har jag ändå möjlighet att leva ett bra medelklassliv, vilket är ett privilegium såklart.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: